In vizor

Guşă şi Alexa despre minciunile lui Cioloş, despre „Vulpea” şi „Clanul sălăjenilor”

Vocea străzii: Până negociază politicienii un guvern care le va veni ca mutare în plic, cartofii se scumpesc, România moare

 

Cozmin Gușă: Era vreme frumoasă când am început emisiunea. Mai frumoasă decât în traficul bucureștean, unde a stat prizonier, se pare, Liviu Alexa, aflat în vizită la neamurile din București. Liviu este în legătură directă cu noi acum.

Liviu Alexa: Era să mă dai în gât cu locația unde vin să stau, să vină securiștii să mă fileze. Pe cuvântul meu!

Cozmin Gușă: Hahaha!

Liviu Alexa: Dar pentru asta m-am răzbunat, că am năpădit viitorul sediu al Gold FM, de unde și transmit, așa că îl aștept pe patronul Andrei Gușă și apoi vedem noi cum se pune problema la negocieri. Nici nu știi cine negociază în țara asta! Adică, negociază cineva? Ce sens au toate declarațiile astea de 4 lei: Ciolacu zice merge, dar nu votează, ălalalt nu știu ce…? Bă, băieți, stați linișiți, că vine mutarea din plic, cum a zis Gușă care (atenție!), mai vreau să zic ceva: de aseară până astăzi, pleiada de gânditori, analiști, consultanți ai televiziunilor n-au fost în stare să scoată o idee coerentă, să vină cu un update. Doar tu ești cel care ai dat firul roșu al dimineții și dup-aia au preluat toți . Sigur că e mișto când citezi, nu e o problemă, dar poate ar trebui să faci o taxă dintr-asta, de copywriting, că mulți se inspiră de la tine.

Cozmin Gușă: Dacă fac o taxă de copywriting, finanțez echipa ta din Liga 4, despre care ai vorbit azi dimineață, la GSP. Să pui, te rog, emisiunea aia pe facebookul tău sau să vezi, că este youtube, o s-o promovez și eu. Și vreau să spun acum, că n-am apucat să comentăm amândoi, este o emisiune-școală, cea pe care ai avut-o cu Costin Ștucan azi dimineață, despre felul în care se îngemănează politicul cu serviciile secrete și fotbalul. N-am auzit de mult o asemenea discuție. Sigur că sunt informații pe care eu le știu, dar nu le-am pus în undă. V-a ieșit foarte bine emisiunea. Deci, cel puțin din acest punct de vedere, debutul săptămânii tale bucureștene a fost unul de succes. Mi s-a părut mie că recunosc acoperișul acolo unde ești, nu mai era același acoperiș de dimineață, din camera ta de hotel, erai în alt decor, m-am gândit că ați făcut voi ceva împreună cu tânărul patron, pe-acolo pe la București. Mă bucur foarte mult, Liviu, că ai ajuns în noul sediu ce va fi operațional de săptămâna viitoare, chiar să te consideri ca acasă, ești prietenul nostru și partenerul nostru din Ardeal, nu că noi n-am fi ardeleni, dar suntem ardelenii veniți la București. Dar pentru că ai stat în trafic…

Liviu Alexa: Ți-am trimis poza aceea din trafic, cu taximetristul care asculta Gold FM. Și aseară, când am venit de la aeroport n-am avut inspirația să-ți trimit, dar discutam despre asta. Cică: „Domn’le, tu asculți? Da, cum să nu. Cu religiozitate”, mi-a zis. Păi, zic: E bun Gușă ăsta de cava sau…? „Foarte bine le zice.” Asta m-a rugat să-ți spun, să-ți transmit, pe post, și revolta acestui om pare să fie revolta tuturor: „Suntem sătui de toată mizeria politică. Discutăm cine o să fie premier, cine n-o să fie, despre dulapul de la Cotroceni cum își bate joc, de Cioloș cum se bagă în seamă, dar, bă, cartofii se scumpesc”. Sigur că e cam prozaică discuția despre cartofi, despre pâine, despre benzină, dar, de fapt, noi asta trebuie să ținem minte, de fapt noi știm: oamenii sunt sătui, sunt agresați, sunt supărați, sunt frustrați și se pare că de acest popor nu-i pasă nimănui, în afara de noi, ziariștii.

Cozmin Gușă: La fel ca și discuția ta cu lemnele de foc, care a pornit de la mafia lui Iohannis, am urmărit acea discuție. Sigur că e foarte important de discutat despre mafia lui Iohannis, dar, asta cu lemnele de foc care au dispărut de pe piață în condițiile în care vine frigul e încă o temă socială pe care n-o bagă în seamă. Dar, apropos de temă socială: comparație între Cluj și București, apropos de statul în trafic. Tu te duci pe distanțe scurte, probabil în Cluj, cred că te duci destul de rar, că stai la centrul tău de comandă și nu cred că…

Liviu Alexa: Nu! Chiar călătoresc mult cu taxi în Cluj.

 

„Nu cred că este o diferență mare între Cluj și București în acest moment. Din contră, Clujul mi se pare că devine tot mai prost la acest capitol”

 

Cozmin Gușă: Cum ai compara?

Liviu Alexa: Din păcate, Clujul s-a bucureștenizat în ultimii 7, 8 ani. Se întâmplă un fenomen foarte interesant. În afară de studenții care vin, și-acum vin pe alte premise decât venea Cozmin de la Câmpia Turzii sau Liviu Alexa, de la Bistrița.

Mica și ticu acum 20 de ani ne dădeau o palmă după cur și ne trimiteau la școală, dar astăzi copiii vin fiecare cu apartament, fiecare cu mașinuță sub funduleț și atunci Clujul s-a aglomerat. Mai este un fenomen foarte interesant despre Cluj. Această atracție, acest PR incredibil al orașului atrage după sine un fenomen unic în România. De fapt nu e așa unic, e unic pentru provincie. E vorba de o migrație internă. Se mută români din România la Cluj. Și nu o sută. Am calculat odată de la Statistică undeva la 7.000 – 8.000 de oameni se mută anual în Cluj-Napoca. Asta creează o presiune fantastică și pe demografie și pe circulație. Clujul este în acest moment plin. Adaugă la toate astea nerealizările cronice ale mincinosului din fruntea Primăriei, Emil Boc, care are atâția bani pe mână și nu reușește să inaugureze parkinguri decât o dată la șase ani. Acum se laudă cu un parking inaugurat și început acum șase ani. Și care nu reușește să rezolve problema traficului mințind că avem un transport public modern, când colo jumate din flota de transport public din Cluj este veche.

Nu cred că este o diferență mare între Cluj și București în acest moment. Din contră, Clujul mi se pare că devine tot mai prost la acest capitol.

 

„Campionul mondial la bancuri adevărate nu sunt eu”

 

Cozmin Gușă: Bun. E bine de știut pentru că lumea are impresia că doar Bucureștiul este sufocat. Eu care cunosc Clujul pentru că într-un fel e orașul meu…

Liviu Alexa: Să știți că nu beau bere, beau Cola organică, să nu creadă cineva că…

Cozmin Gușă: Da, da, da. Cum zice Dana Budeanu că bea suc de rodii când o chestionează cei de pe internet de ce e atât de negru lichidul din pahar. E suc de rodii.

Liviu Alexa: Nu beau bere. Uite

Cozmin Gușă: Da, da, am văzut. Nu ești genul care bea la prânz. Tu bei cu bucurie un pahar seara. În ciuda a ceea ce se crede despre tine, ești foarte cumpătat în materie de alcool. Ai niște filmări șturlubatice pe internet. M-am distrat ieri.

Liviu Alexa: Alea erau făcute la glumă.

Cozmin Gușă: Demult, da.

Liviu Alexa: Din păcate, un idiot patentat pe nume Gabriela Nasra, fost deputat, le-a luat și le-a promovat când am ajuns șef la PSD. Aia era o glumă cu niște prieteni. Eu am foarte multe scenete din astea video în anii pe care i-am făcut. Nu m-am gândit că o să fie folosite ca să mă… Și noi făceam mișto la un chef al unui confrate al unui fost jurnalist, Augustin Stanciu și am cumpărat de la Dedeman o roabă și niște sticle de alcool Mona și cu gheață…

Cozmin Gușă: Alcool sanitar

Liviu Alexa: Am făcut o intrare cum se intră la Nuba cu șampaniile de zeci de mii de euro. Aia era de fapt povestea acelui videoclip și ne băteam joc de manelarii care zic „Ce faceți mă săracilor?”.

Cozmin Gușă: A fost simpatic videoclipul. M-am distrat copios. Era înaintea meciului și m-am uitat la el. Nu îți cunoaște lumea aceste calități artistice, dar având în vedere că ai început să joci pe tot terenul, apropo de emisiunile tale sportive, cine știe în cât timp nu o să te vedem cu un roast pe la iUmor sau în altă parte.

Liviu Alexa: Unde?

Cozmin Gușă: La iUmor.

Liviu Alexa: Ah, nu, nu. Eu mă păstrez cu bancurile pentru prieteni buni ca tine și pentru familie. Normla că mă încântă. Mie îmi place să fac din plăcere. La fel ca și tine, ți-am spus, am crescut de mic copil cu musafiri, cu romanțe, cu cântece. Apoi la școală am evoluat înspre lăutari. Îmi place viața. Am făcut școala de muzicăm știu cânta la pian, la vioară, apetitul e deschis și supapa, dar unele chestii sunt chiar numai pentru prieteni sau pentru oameni care au un umor diferit sau rafinat. Umorul în general poate să fie și brut și mitocănesc. Și dacă nu vorbești cu prostii, un banc poate să sune prost.

Dar hai să trecem la chestii serioase, campionul mondial la bancuri adevărate nu sunt eu, eu sunt locul 2, ca și Dîncu în PSD, este Aurel Tămaș, cântărețul, marele nostru artist. Dacă ați avea vreodată șansa să stați la un chef cu Aurel Tămaș, efectiv v-ar lua Salvarea de râs, că se poate muri din râs. Este absolut special la spus de bancuri.

Cozmin Gușă: Un prieten comun de-al nostru la care ținem foarte mult. Chiar mă gândesc la un moment dat să îl păcălesc pentru o analiză politico sociologică a momentului și ar fi lumea uimită să vadă cât de bine fundamentat este Aurel Tămaș.

A trăit între politicieni, eu sunt prieten cu el de 25 de ani și tot timpul îl ascult cu plăcere. Bine, și muzical, sunt fanul lui din punct de vedere muzical și atunci se explică asta.

Liviu, noi le-am promis astăzi, în înțelegere, celor care ne ascultă, că încercăm să arătăm textura de susținere ardelenească – și ardelenească, am vorbit despre factorii externi, în prima parte cu SRS-ul – să arătăm structura de susținere discretă, ardelenească a lui Dacian Cioloș și tu te-ai gândit la niște exemple care să-l definească și să explice ascultătorilor cum de a ajuns el în atenția „factorului extern”, pentru că suntem mulți în România, cu talente d-astea, da?, mai vor să ne recruteze, mai refuzăm, unii nu vor, suntem cu România pe tricou, e mai complicat dacă-ți pui România pe tricou să vină ăla să te cumpere, că zice că ai niște convingeri.

 

Cioloş, politicianul care şi-a negat permanent trecutul, minţindu-ne. De ce am avea încredere în proiectele lui de viitor?

 

Cozmin Guşă: Hai să începem cu asta: cum crezi că s-a recomandat Dacian Cioloș ca fiind disponibil pentru o recutare?

Liviu Alexa: Pentru mine este un mare semn de întrebare, pentru că nu cauționez cu prea multă inteligență, nici politică, nici… asta-i părerea mea, nu poate să mi-o ia nimeni.

În primul rând, eu am scris câteva texte despre Dacian Cioloș în trecut și am spus totdeauna că dumnealui mi se pare de departe unul dintre mincinoșii moderni din politica românească, și-o să-mi susțin toate argumentele astea, un tip care, pentru mine, reprezintă un mare semn de întrebare pentru că a mințit în continuu în ultimii ani, a ascuns în continuu în ultimii ani lucruri importante, dezvăluite de presă, și n-am înțeles niciodată rațiunea lor.

Primul cu care aș începe, și aici vreau să spun că dezvăluirea nu-mi aparține, îi aparține lui Liviu Man și jurnaliștilor de la Gazeta de Cluj, ei sunt primii care în 2018 au anunțat că marele nostru om politic, Dacian Cioloș, un progresist cu viziune europeană, pro-europeană, extraordinar, transparent, a fost, nene, președintele PUNR Tineret, deci președinte, nu simplu membru, că puteai înțelege că au fost impulsuri ale tinereții, și apoi a fost vicepreședintele facțiunii Junimea din Uniunea Vatra Românească, care a fost o organizație profund extremistă, frate, și pentru asta, Gazeta de Cluj – jos cu cloapa!, cum se zice în Ardeal, a adus și multe documente pe care Dacian le-a negat, după care i-a făcut mincinoși pe ziariști.

Cozmin Gușă: Dacă este să facem o poză pentru ascultătorii mai tineri, aș spune că în timp ce un absolvent mult mai în vârstă decât el, a aceleeași Facultăți de Agronomie, din Mănăștur, din Cluj, pe numele lui Gheorghe Funar, era președintele partidului, Dacian Cioloș era președintele Organizației de Tineret, cam ca și Adrian Năstase cu Victor Ponta, la PSD, aceeași diferență de vârstă de cca 20 de ani între ei și, în mod normal, emulul lui Năstase era Ponta, emulul lui Funar era Dacian Cioloș, ca să aibă poza.

Asta cu Vatra Românească, au avut în acea perioadă, pe lângă acțiunile patriotice, au avut și niște acțiuni care nu-i recomanda…

Liviu Alexa: Întrebarea care se pune este de ce domnul Cioloș a mințit în privința acestui aspect atât de important pentru că, practic, noi înțelegem, și deja eu sunt foarte atent la nuanțele astea, că acest mare președinte de partid, astăzi, viitor premier sau nu, a fost școlit pe băncile unui partid extrem de… deci, aripa dură a extremismului, da?, partea și mai extremă decât extremismul.

Mă interesează de ce Dacian Cioloș, ăsta-i al doilea aspect, a mințit cu privire la faptul că a făcut armata la Securitate și, printre aceste îndatoriri pe care le avea dumnealui, ca tânăr TR-ist – termen redus, se numește, pentru cei mai tineri – adică cei cu facultate făceau mai puțină armată și făceau în locuri mai speciale, de ce a ascuns faptul că a făcut „de gardă”, a făcut pază la domiciliul Doinei Cornea, disidenta care era bătută, umilită, abuzată moral și psihic de securiști, pentru dorința ei de-a fi liberă și de-a putea să aibă un crez, altul politic decât comunismul.

Bă, de ce ascunzi așa ceva? Adică, în Cluj-Napoca s-a lăsat cu nasoleri, ăia care făceau și filajul, și garda.

 

„Vulpea” în negociază nepotului Cioloş un guvern, aşa cum i-a negociat un partid

 

Liviu Alexa: Eu am discutat cu un om care a fost, practic, superiorul lui Dacian Cioloș. Chiar azi-dimineață mi-a scris respectivul om un detaliu, să îmi spună… omul în continuare are informații, să îmi spună că negociatorul șef al viitorului guvern a zburat azi-noapte spre Cluj. Negociatorul este Virgil Ardelean.

Cozmin Gușă: Nu e Vasile Pușcaș negociatorul șef?! Glumesc!

Liviu Alexa: Nu, e Virgil Ardelean, fostul șef al „Doi și-un sfert” și unchiulețul de departe, cum ar veni, al domnului Cioloș. Putem să-i zicem lui Virgil Ardelean securist sau nu, nu cred că merită apelativul de securist, a fost șef de serviciu secret… dar, tot despre securiști e vorba, până la capăt. Nu e întâmplător când George Simion spune că l-a auzit pe Virgil Ardelean că îi făcea filiale lui Cioloș, nu e întâmplător nici faptul că Virgil Ardelean este extrem de implicat în această nouă numire posibilă a lui Cioloș și nu e întâmplător și că-l va ghidona cu sfaturi despre viitorii miniștri, ca să fie bine și nepoțelul să ajungă din nou la ciolan. Nu știu dacă-l va mai chema pe Gușă de data asta ca și consultant, cum îi spuneai la SRS, acum 20 de minute, că acuma probabil că primește ghidaj nu de la români, ci de la francezi. Și, a treia minciună pe care vreau să o… și închei cu asta, este una la fel de grosolană, negată o tonă de ani, este vorba despre participarea la MISA. Da? Așa cum am zis într-un video, tot așa, la mișto, despre domnul Dacian Cioloș, m-a enervat profund în interviul cu Denise Rifai, când dumnealui spune: cred că am participat la o spirală MISA. Cum adică crezi, măi frate?! Cum adică crezi că ai participat?! Nu-ți mai aduci aminte că erai într-o spirală cu zeci de mii de oameni dezbrăcați la nudul gol? Nu cred că beau ei pipi sau nu… și nici nu e treaba mea! Dar nu-ți… Pe mine m-ar fi marcat toată viața o asemenea imagine, înțelegi!? În capul meu, n-aș fi… deci, nu se putea… era mai profundă ca… și dacă îmi transfera mâine 20 de milioane de euro Țiriac, tot nu o uitam! Da? Cum să uiți tu așa ceva?! Și, în definitiv, dragii mei români și dragă Cozmin, prietene, ce era așa rușinos? Ai participat, bă, ești yoghin, care e problema? A, că era vorba despre Bivolaru… am înțeles! Dar, chiar și așa!

Cozmin Gușă: Dar ai văzut cum se leapădă, apropo de reflex, și revin la Virgil Ardeleanu, pe care l-ai menționat, care, vorba ta, îi face filiale, l-a auzit George Simion, care e un băiat tânăr, de 35 de ani, îți dai seama… el a auzit din cărți cine este Virgil Ardelean, nici tu nu te-ai întâlnit niciodată cu Virgil Ardelean, ca să menționăm acest lucru…

Liviu Alexa: Da!

Cozmin Gușă: Chiar fiind, chiar tu fiind clujean de 20 și ceva de ani, tot nu te-ai întâlnit cu Virgil Ardelean. La aceeași emisiune a lui Denise, pe care ai menționat-o, când a fost întrebat de Vulpino, cum îl alint eu pe Virgil Ardelean, cu care sunt amic, recunosc, ne-am bătut mult timp, mult timp din cauza unui prieten comun al meu și al tău, pe care voiam să-l apăr, nu dau detalii astăzi, niciodată nu o să dau detalii, de fapt, dar sunt amic de ceva vreme și discutăm din când în când cu Virgil Ardeleanu… dar, la această întrebare a lui Denise Rifai, „în ce relații sunteți cu Virgil Ardelean”, el răspunde, zice: „Sunt, așa… parcă… cred că de nivelul III, de gradul al treilea…” Această stare a lui, de a minți și de nu minți, de a șovăi, dar, totuși, de a face lucruri, eu o văd ca pe o constantă, pusă cap la cap și cu treaba asta cu MISA și, pusă cap la cap, dacă vrei, și cu declarațiile lui legate de francezi. Și de felul în care el neagă legăturile cu Franța, el nu a colaborat niciodată nici cu servicii secrete românești, deși a făcut Armata la Securitate, cum ai zis tu mai devreme…

Liviu Alexa: Da, da! Nevastă-sa nu e fiică de nu știu ce, care nu știu ce… care, tatăl, serviciul secret francez, Doamne ferește! Mă gândeam că este tablagiu, știi?! Când îl ascultam pe Cioloș discutând despre tatăl lui Valerie, mă gândeam că o fi fost tablagiu! Tanchist, sau ceva!

 

Cioloş are o singură calitate: e soţul soţiei sale

 

Cozmin Gușă: Nu, este ditamai colonelul în Franța și întâmplarea face, uite, după ce am vorbit azi-dimineață, am închis cu tine și nu au trecut 10 minute și a oprit o mașină cu număr de Franța pe șoselele astea de aici, din Cornu, unde alergam eu, cu o doamnă foarte elegantă, pe care nu am văzut-o de vreo 20 de ani, care stă în Franța, și care săptămâna trecută s-a întâlnit cu acest colonel în rezervă și mi-a povestit că el știa de săptămâna trecută, colonelul, tatăl lui Valerie, despre faptul că ginerele său va fi numit în România.

Liviu Alexa: Cozmin, cum te găsesc pe tine asemenea doamne și asemenea mașini?

Cozmin Gușă: Circulă mașinile astea pe lângă mine. Doamna are casă în Cornu, dar locuiește de peste 30 de ani în Franța.

Liviu Alexa: Aoleu!

Cozmin Gușă: Și vine din când în când aici, ascultă Gold FM și ea, de acolo din Franța de unde este și a venit și a stat patru zile. Și a zis că a venit alaltăieri până la mine la poartă dar n-a văzut vânzoleală și n-a sunat la ușă. Noi avem o curte mare aici…

Liviu Alexa: De dechideai aveam știrea cu Cioloș de acum trei zile…vezi?

Cozmin Gușă: Dacă deschideam aveam știrea confirmată, că eu am vorbit sâmbătă la RTV despre asta cu Cioloș, dar n-am apăsat-o foarte tare pentru că nu era doamna. E, și această doamnă zâmbea, e o româncă de toată isprava, nu este o româncă vopsită. Zâmbea spunând: dar, care e îndoiala, fiind ginerele acestui colonel, fiind soțul lui Valerie, pentru că asta calitate a lui este de soț al lui Valerie, cum se să se îndoiască cineva că el nu va fi susținut până la capăt de către francezi sau de către factori extern cum le ziceți dumneavoastră domnule Gușă. Doamna pleacă în seara asta de la București, zboară la Paris, dar așa s-au aranjat treburile exact în ziua asta cu Cioloș.

Liviu Alexa: Deci toate chestilea astea de care spui, zice și nu zice, participă dar nu se bagă…

Cozmin Gușă: Ca și altcineva, da.

Liviu Alexa: …inclusiv în privința vaccinului. Are o soție care promovează concepte de dezvoltare personală mai specială, mindfullness, vegan, înțelegem, respectăm, asta este. Noi suntem creștini ortodocși slăninari și cărnari, fiecare cu opțiunea lui. Dar inclusiv în discursul despre vaccin, ce târziu și-l face, cum evită să vorbească despre, pentru că el are cultura asta în el, da? Și această disimulare, această evitare a adevărului este parte din caracterul integrant din el.

Cozmin Gușă: Liviu, l-ai pomenit pe Virgil Ardelean …

Liviu Alexa: … că ești prieten cu Virigil Ardelean. Adică ce are Virgil Ardelean? E penal? A omorât oameni? A fost, repet, nu este securist, omul acesta a fost polițist, unul chiar foarte bun, a ajuns șef la Doi ș-un Sfert, a fost cel care a creat ideea de Centru operațional de Informații și nu a mai apucat că Băsescu nu avea încredere în el. Sigur că nu degeaba i se spune Vulpea, dar nu mi-ar fi fost rușine, sau bă, asumă-ți, la război te duci cu toate armele.

 

De ce este Cluj-Napoca centrul de negociere al Puterii?

 

Cozmin Gușă: La fel cum trebuie să dăm paternitate oricui pe anumite idei și și tu știi unul dintre cei care au idei în presa românească, nu foarte mulți, din nefericire, porecla de „Vulpe” i-a venit de la un legendar jurnalist, Bogdan Eduard, corespondentul Evenimentului Zilei de la Cluj, care l-a botezat și pe Marco Belo ca fiind Bursucul, la Marco Belo a prins temporar atunci, dar la Vulpea i-a rămas pe viață. Bun, deci ai vorbit despre această știre, pe care o vom confirma, cu negociatorul șef Virgil Ardeleanu mers la Cluj și o să o confirmă și prima dată ți-o comunic ție că e știrea ta, după o să o spunem și ascultătorilor mâine. Dar te întreb așa, de ce să negocieze la Cluj? Ce e la Cluj, acolo? Ce centru e la Cluj de s-ar fi dus Vulpea să negocieze la Cluj susținerea lui Cioloș.

Liviu Alexa: Dacă ții minte acum patru săptămâni, în vizita pe care ai făcut-o la Cluj, erai șocat că au apărut niște informații despre niște vizite făcute de Barna și de Cioloș la sediul primăriei lui Emil Boc.

Cozmin Gușă: Mi-ai trimis tu ambele știri, da.

Liviu Alexa: Dar, mai tare a ieșit în față vizita lui Barna, că el era șef USR atunci, dar eu ți-am trimis înapoi un articol publicat de ziardecluj.ro, ziarul pe care îl patronez, cu întâlnirea cu Cioloș. Ei, acolo s-au discutat lucrurile adevărate. Boc cu Cioloș au o afinitate, o frecvență mai mare a conversațiilor în ultimii 10-15 ani. Ei se înțeleg foarte bine, în mod interesant și pentru Emil Boc și dacă e adevărat că Virgil Ardelean este, cum ar veni, broker-ul de negocieri între Dacian și gruparea lui Cîțu, atunci nu Cîțu va decide susținerea PNL, ci Emil Boc. Hai să zicem că domnul Florin Cîțu va zice nu votează nimeni Cioloș că așa zic eu, s-ar putea ca Emil Boc, de data asta, să aibă altă părere. Iar Emil Boc poate veni în coșulețul iubirii cu voturile tuturor ardelenilor, așa cum…

Cozmin Gușă: Și Virgil Ardelean are o relație cu Boc? Scuză-mă, Virgil Ardelean are o relație cu Boc direct sau intră în mijlocul Grupului de la Cluj, de unde face parte Boc, ca să negocieze așa ceva?

Liviu Alexa: Nu cred că xistă cineva, front man-ul, din conducerea Clujului, care să n-aibă vreo relație cu Virgil Ardelean. Și nu insinuez nimic. Nu cred că există cineva pe care Virgil Ardelean să nu-l știe sau să nu fie știut de restul. Iar apoi, probabil că se va duce la „omul din deal”, cum există legenda, „the man on the high castle”, domnul Ioan Rus, de care are mare nevoie, sunt și prieteni, până la urmă au funcționat împreună mult timp și în guvern. De undeva obține două chestii, probabil: fie convingerea și mai tare a lui Emil Boc, că Ioan Rus îi poate da aceste sfaturi lui Boc, să fie mai lesne în negocieri, sau varianta doi, să încerce să obțină cât mai mulți din organizațiile PSD din Ardeal, ca voturi. Și aici s-ar putea să asistăm la o revoltă interesantă în PSD, că multe organizații PSD din Ardeal încă îi recunosc lui Ioan Rus, încă se recunosc vasale lui. Dar de văzut, ardelenii au tot interesul în acest moment, indiferent de eșicherul politic, să-l promoveze pe Dacian Cioloș ca premier. Întrebarea este: va reuși acest băiat sau nu? Că presiuni interne se fac, dar trebuie văzut dacă Iohannis va reuși să evite chestia asta.

Cozmin Gușă: Vreau să mai extind discuția și asupra celuilalt om din PNL pe care tu îl cunoști de asemenea foarte bine, care am zis eu că va genera efectul boloboc, respectiv Ilie Bolojan. Tu ai locuit o perioadă, și acum ești tânăr, dar erai mult mai tânăr, erai boboc-boboc, când ai trăit o perioadă în Oradea. Lumea nu știe această parte din biografia ta, dar ai cunoscut și ai mirosit foarte bine tot ceea ce înseamnă Oradea, substraturi administrative, de toate felurile. Oradea fiind o chestie care niciodată nu s-a devoalat total, dar e adâncă și cu foarte multe circumvoluțiuni, ca să zic așa. Acum Oradea, Bihorul este condus de către Ilie Bolojan și tu cunoști bine zona, și îl cunoști și pe Ilie Bolojan. Ilie Bolojan, dacă este să faci un pronostic, îl va susține atât de tare pe Cioloș, încât va fi gata să se implice în guvernul lui Cioloș? Adică, îl vezi mai degrabă ca vice-prim-ministru pe Ilie Bolojan decât pe Cîțu?

Liviu Alexa: Întâmplarea face că am avut o întâlnire cu dumnealui acum două săptămâni, cu domnul Ilie Bolojan, pe diverse teme. Una dintre întrebări exact asta a fost: „Mergeți premier?”, l-am întrebat eu. Și Bolojan a fost extrem de ferm când mi-a spus: „Nu, eu sunt președintele Consiliului Județean și am un mandat aici, trebuie să-mi termin treaba.” „Păi zic da, dar…” Am încercat și eu să-l hârâi, să bag bățul prin gard. „Și ce, o să fiți premier numai când terminați mandatul la cheie?” Și zice: „Nu contează pentru mine, eu nu vreau să plec nicăieri din Bihor”. Mai puțin aș crede că vrea să plece pentru un post de vicepremier. În schimb, sugestia ta, inserată în întrebare, o accept, că Bolojan în acest moment nu răspunde în fața lui Cîțu, cu siguranță, pentru voturile parlamentarilor numeroși pe care îi gestionează din Bihor. Și mai gestionează Bolojan câteva organizații sau le dă lumină, și cred că s-ar putea să avem o surpriză și să-l susțină pe Dacian Cioloș. De văzut cum va juca Ludovic Orban, cu cei 41 de oameni din Parlament pe care îi are. De văzut dacă Ciolacu poate să-și țină organizația, adică firma PSD sub obroc, de văzut toate. Dar Bolojan va fi, cu siguranță, un sprijin pentru Dacian Cioloș, pentru că ei se înțeleg bine. Și, de asemenea, Cioloș niciodată nu i-a întors spatele lui Bolojan, chiar și când a fost premier.

Cozmin Gușă: Eram un pic dezorientat, am înțeles…

Liviu Alexa: Interesante premisele astea pentru desemnarea lui Cioloș ca premier. Vezi ce zice Gușă despre incredibila dezvăluire cu mutarea în plic din Slovacia, pe care a primit-o Iohannis. Vezi…

Cozmin Gușă: Da, vreau să ajungem la pierderea puterii lui Iohannis imediat, prin prisma ta. Pentru că tu ești cel care a generat acea anchetă care a făcut carieră, și a făcut și Realitatea o audiență pe care n-a mai făcut-o din vremea mea, duminică seara când ai participat acolo la emisiunea Ancăi Alexandrescu.

 

Răspunsul guvernării e vânarea de voturi

 

Liviu Alexa: Peste toate declarațiile, bla-bla-urile, posibilitățile, variantele, și așa mai departe, impunerea unui premier este o chestiune foarte prozaică, de calcul, de câte voturi prinzi, de câte voturi agăți, nu? Că despre chestia asta discutăm. Iar acum situația este – n-am mai văzut de mult așa ceva în România, poate chiar niciodată – avem așa, un partid creat de altcineva și preluat de Dacian Cioloș, că ăsta-i adevărul, e de văzut cum vor funcționa useriștii lui Barna, în mod normal ei ar trebui să se ducă să-și susțină premierul, dar la cât de zărghiți sunt unii useriști din parlament, s-ar putea să avem unele surprize. Emanuel Ungureanu, în seara în care a câștigat Cioloș, marele Emanuel Ungureanu, vorbea despre desființarea USR PLUS, despre dezlipirea useriștilor de PLUS, da?. Apoi avem această situație foarte ciudată din PSD, unde sigur că Ciolacu este președinte și el decide strategia, dar îl mai avem și pe Dâncu acolo, care este iubit în Ardeal și pe Rus care a rămas Dumnezeul pesediștilor ardeleni, și s-ar putea ca și de acolo să avem un ic mic în care să se poată înfige niște negocieri, iar în PNL este o situație stranie, în care Ludovic Orban pe față – nici măcar în PSD nu au existat chestii de genul ăsta, au existat scrisori împotriva lui Dragnea, ce vreți voi, poziții, șantaje împotriva lui Dăncilă în CEX, dar niciodată asumări fățișe – bă, suntem 41 și luați-vă „pa” de la voturile noastre. Și tot așa, a doua facțiune este cea ardeleană, controlată în exclusivitate de Lucian Bode și Boc, de Boc mai mult, cu Bolojan ca regiment izolat pe acolo pe undeva la vama cu Ungaria, foarte interesant, iar UDMR, sigur că se simte…știi cum e UDMR? Practic a văzut în vitrină un vibrator și nu știe ce este, salam de Sibiu sau vibrator. Sigur că ei acuma spun „nu puteți să ne înjurați pe de o parte și în altă zi să ne cereți în căsătorie”. Dar până la urmă în noaptea nunții știm cu toții ce se întâmplă, același lucru de zeci de mii de ani și așa se va întâmpla tot timpul. Ce vreau să spun e că UDMR va estima dacă i se rentează, dacă i se merită cum se zice în Ardeal, atunci se duce din nou, dacă nu, nu…

Cozmin Gușă: Dacă nu i se merită, nu se mărită!

Liviu Alexa: Da, corect. Am toată aprecierea pentru ultimele poziții publice ale lui Kelemen Hunor. Dintre toți pare cel mai sănătos la cap și cel mai responsabil în discursul politic. Sigur că la cât sunt de deștepți românii n-ar accepta niciodată un ungur în fruntea Guvernului României, dar eu tot stau să mă gândesc, oare ce dracu s-ar mai putea întâmpla mai rău?

Cozmin Gușă: Ha, ha, ai dreptate! Auzi, la asta cu factorul extern stăm să ne uităm, cel mai periculos factor extern vine de la Budapesta sau vine de fapt din Europa Occidentală pentru că viitoarea guvernare va fi dominată de factorul extern, din nefericire. Toate cele trei partide sunt alocate acolo.

 

România contează pentru „factorul extern” cât timp Iohannis „ne înarmează” cu „Curvette”

 

Cozmin Guşă: Te-aș întreba apropo de preocuparea ta pentru Klaus Iohannis și puterea lui, și coordonarea țării, că de fapt despre asta-i vorba în anchetele tale, dacă crezi că odată cu venirea lui Cioloș, e o întrebare pe care i-am adresat-o și lui Sorin Roșca Stănescum, lui Iohannis i se retează din putere și că ne vom trezi cu un președinte la început castrat, apoi bibelou? Că tot vorbeai de bibelouri din vitrinele vechi din timpul comunismului…

Liviu Alexa: Aici o să zic ca și Cozmin Gușă. „Am și-un factor extern, și-un factor intern”. Dacă ați ascultat emisiunea de acum o oră, dintre Cozmin și SRS, nașul presei românești, ați auzit și de faptul… care e de fapt singura miză pentru Franța pentru punerea lui Cioloș. În afară de voturile… Băi, noi trebuie să plătim, să cumpărăm niște, niște chestii militare. Asta-i! Ce mai o tot învârtim și-o mai tot plimbăm prin cratiță? Având în vedere mișcarea surprinzătoare, înțelegerea dintre SUA și Australia care a pus, a rușinat serviciile secrete franțuzești. L-a rușinat pe președintele Macron în fața lumii, nu numai a Europei. Acum se drege busuiocul și zic americanii: „Bine, mă, hai că vă lăsăm. Tura asta nu ne mai băgăm în România să punem președinți. Puneți-vă voi pe cineva și puneți-l să semneze Corvette și Curvette”. Ziceam despre factorul extern…

Cozmin Gușă: Tu ai zis… Stai să, stai să specific. Ai zis „curvette”, este denumirea englezească a Corvette, Curvette…

Liviu Alexa: Da, da, Curvette. Exact.

Cozmin Gușă: Curvette, da da da. Să nu se înțeleagă că, avem o prietenă care ne salută de la distanță, Narcisa Lecușanu. Celebra noastră handbalistă, prietena mea foarte veche se distrează în radio…în mașină la radio, ascultând această emisiune. Te pupăm, Narcisa! Mult succes! Este în conducerea Federației Europene de Handbal.

 

Macron… ca și Churchill, care ne-a vândut pe-un șervețel

 

Liviu Alexa: Voi ați discutat în emisiunea cu SRS despre discuția pe care am avut-o înainte de emisiune cu fosta șefă de cabinet a lui Ciucă?

Cozmin Gușă: Nu.

Liviu Alexa: Nu. Pentru că vreau să dezvălui ce…

Cozmin Gușă: N-am apucat să… n-am apucat să discutăm. Mi-a scăpat mie. Te rog!

Liviu Alexa: Da. Noi nu ne-am… ne pregătim rar emisiunile, dar am discutat despre o informație care vine de la niște oameni foarte avizați și care spune că „factorul Macron a acționat la întâlnirea neoficială din Elveția și marea resetare, și-au împărțit și teritoriile ocupate de servicii”, cică în procente. Deci ca și Churchill care ne-a vândut pe-un șervețel. Dar acum sunt în 2021. Atât suntem de proști ca popor. „Franța a luat un procent în est, cedat de nemți, nu de americani. Francezii au pierdut contractul cu Australia, apoi au câștigat în fața nemților contractul cu grecii și acum vor Corvette-le, și vor pune un secretar de stat la Apărare care răspunde de Directoratul de Achiziții”. Cine este acolo? Fosta șefă de cabinet a domnului Ciucă.

Bă, să vă gândiți la astea, și, inclusiv, colegii ziariști când mai preiau informații de la Gold FM să și citeze. Pe aici se fac și analize bune, și dezvăluiri, se dau și variante…

Cozmin Gușă: Anca Alexandrescu promite că citează. Și ea… Anca Alexandrescu promite că citează. Și ea ascultă, tot în mașină ca Narcisa Lecușanu…

Liviu Alexa: Da, dar eu nu, dar nu la dumneaei mă refeream…

Cozmin Gușă: Nu, nu, nu, știu.

Liviu Alexa: … mă refeream la capitolul „curajul de duminică”…

Cozmin Gușă: Nu, nu, eu doar spun că, în timp ce tu vorbeai, ea mi-a dat mesaj că și ea ne ascultă, tot în mașină, și va face diseară pe tema asta. N-am dat decât o informație, nu am… Anca e prietenă cu mine de mulți ani.

 

Când „factorul intern”, „Vulpea”, îţi poate cânta „prohodul” ca să-şi spele „ruşinea”. Sau cum „securitatea” se dovedeşte din nou a fi un cal prea nărăvaş…

 

Liviua Alexa: Da, și factorul intern la care vreau să mă refer… Factorul intern la care vreau să mă refer… Deci, din prima, dacă Cioloș reușește ca premier, tovarășul Klaus Iohannis, în afară de încă 7 concedii sau 10 drumuri cu avionul privat, altceva nu va mai face. Pentru că Cioloș nu vine să-i cânte în strună lui Iohannis și are o imagine cu totul diferită.

Doi. Factorul intern se referă, culmea, tot la Virgil Ardelean. Cu el sfătuitor acolo, al lui Cioloș… Vă spun așa, un mic secret. Domnul Ardelean poartă-n suflet cicatricile unei rușini mondiale pe care a pățit-o acum câțiva ani, nu mulți, când în mandatul lui Klaus Iohannis, și fără niciun fel de justificare, s-a creat acea, cum spune, extorsiune în care fiul său, Alin Ardelean, a fost dus la DNA…

Cozmin Gușă: Da.

Liviu Alexa: … pentru presupuse fapte de corupție, trafic de influență etc. O afacere în domeniul gazului, cu Rareș Criste, în fine, mulți inițiați. Nu, sunt nume pe care puțini le înțeleg sau le cunosc. Dar, domnul Ardelean nu… nu, nu, nu v-a ierta așa ceva. Deci el, o fi din Sălaj, o fi ardelean, dar noi ardelenii când ne supărăm, ne facem un răboj sufletesc și notăm acolo care-s dușmanii pe care trebuie să-i… la care trebuie să le mâncăm ficații, în sens metaforic. Iar domnul Ardelean nu va ierta o asemenea rușine pentru că de dosarul ăla oricum s-a ales praful, nu s-a întâmplat nimic în el, nu a fost găsit nimeni vinovat, iar exercițiul de a-l căra pe fiul unui fost șef de serviciu secret la DNA, ca martor, a fost unul gratuit. Și știi cine a mai greșit așa?

Cozmin Gușă: Cine?

Liviu Alexa: Și s-a dus dracului, după aia, toată luminăția? Domnul Băsescu când l-a arestat pe primul șef „Doi și-un sfert”, dacă ții minte.

Cozmin Gușă: A, da, da, da, da, gata, știu. Știu la ce te referi.

 

„Most Valuable Papagal al etapei, Rareș Bogdan, tăntălăul”

 

Cozmin Guşă: Ultimul lucru, având în vedere că, uite, ne-a scris Anca mesaje, care face Culisele Statului Paralel, la Realitatea; și-n calitatea ta de om care nu ești neapărat prieten tot timpul cu Rareș Bogdan, dar mai schimbi mesaje cu el și, mă rog, colegi de presă, vechi, ce îi prezici lui Rareș Bogdan la această conjunctură în care el de la microfon, săracul, răcnea „Vino, Dacianeee, întoarce-te, că voi veni și eu de la Bruxelles și împreună…” și acum…

Liviu Alexa: „Unde ești, Rareșe, că nu te mai auud?” Deci, întotdeauna la ProSport și GSP și marele ziare italiene, de exemplu, se dă aia cu MVP-ul etapei, știi? Adică Most Valuable Player, cel mai bun jucător. Și la noi, România își propune acum MVP-ul etapei pe România, adică Most Valuable Prost al etapei sau Most Valuable Papagal al etapei, Rareș Bogdan, tăntălăul.

Cozmin Guşă: Săracul.

Liviu Alexa: Tăntălăul etapei este Rareș Bogdan, o zic cu regret pentru că în vidul ăsta de nume, de soluții, de nu știu ce, bă, chiar și dacă ar fi avut indecența să se autopropună ca premier, tot ar fi fost ceva în plus, decât să tacă ca mutu-n păpușoi. Deci, nici măcar să se autopropună, ca soluție. Iar după chestia asta, dacă Dacian, Julian, Cioloș, vine premier, Rareș poate va prinde un portofoliu, poate nu, o să vedem, dar alte gânduri de preamărire eu nu mai văd pentru el. Poate mă înșel.

Cozmin Guşă: Da. Sumbru, dar adevărat. Nici nu te contrazic cu nimic, eu știu că și tu ții la Rareș pentru că e vorba de solidaritatea asta a jurnaliștilor. Nu ești atât de apropiat ca mine, eu l-am crescut ca pe un copil, practic, și regret că se face de râs, o spun, asta, cu… Chiar cu durere. Mi se pare că se face de râs, dar se face pe mâna lui. Liviu, dragă, îți mulțumesc pentru această săptămână.

Liviu Alexa: Un mic anunț vreau să fac. Tuturor românilor, că ascultați o grămadă, când mergeți acasă, uitați-vă la emisiunile de pe Gold FM pe care pe preluăm și pe NCN, găsiți pe toate rețelele operatorilor postul nostru și o să vă placă ce vedeți acolo. Și dați și share, mă, la emisiunile noastre, pe facebook, că nu vă costă nimic.

Cozmin Guşă: Bun momentul de PR. Mai uitați-vă la televizor astăzi, că Liviu Alexa a și fost invitat, nu știu dacă va accepta, dar pe telefonul meu i-a venit invitație, dacă are timp, să meargă diseară la Realitatea, la Talk Show-ul lui Alexandrescu.

Liviu Alexa: Am acceptat prin Skype, că mi-e frică de serviciile secrete, să nu mă urmărească.

Cozmin Guşă: Da, da, da, da, da. Deci… A fost depistat în București, nu a fost prins încă, este la sediul Gold FM…

Liviu Alexa: Da nu vă mai zic, frate, că sunt în București, nu mai zic la nimeni. De-acum vin…

Cozmin Guşă: Tu ai zis, dom’le, tu te-ai deconspirat că te-ai dus la sediul Gold FM, acum ce să facem? Nu te-am deconspirat noi, dar am înțeles că ți-a plăcut sediul, acolo. Liviu, mulțumim pentru săptămâna asta, noi ne mai auzim unul cu altul. Prieteni, cu Liviu Alexa vă auziți dacă urmăriți NCN-ul, așa cum v-a spus el mai devreme. A fost o zi foarte interesantă ca discuții, sper că ne-am ținut de cuvânt, că v-am făcut să fiți mai deștepți și astăzi. Mulțumim celor de pe toate rețelele care ne urmăresc, ascultătorilor de pe eter, celor de pe internet, celor de pe YouTube, care sunt mai puțini ca altă dată. În continuare regretăm, veniți cu toții pe noul cont de YouTube, prieteni, ne găsiți aici. Am făcut și o să mai facem și alte conturi pentru voi. Luciano Pavarotti, că l-am fi sărbătorit astăzi, săracul, dacă ar mai fi trăit. Funiculì, funiculà, rămâneți cu emisiunile care se vor derula în continuare, vor fi interesante. Cu mine vă întâlniți și mâine pentru două emisiuni la fel de speciale ca cele de astăzi. Să fiți iubiți, prieteni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *