In vizor

Gunoaiele din Florești, o poveste fără sfârșit

Sosirea verii nu aduce doar vremea caldă și pofta de viață, ci și mirosul îmbietor al gunoaielor clocite la soare, miasme care te îmbie doar să stai în casă. Asta se întâmplă de ceva vreme în Florești, unde, în zona Someșului, gunoaiele putrezesc pe marginea râului, în timp ce autoritățile declară că măsurile au fost luate, din toate punctele de vedere.

Floreștiul a ajuns cunoscut de-a lungul anilor, pentru multele sale probleme, atât de igienă publică, dar și de infrastructură. Însă, din punct de vedere imobiliar, Floreștiul s-a dezvoltat mult, devenind tot mai populat, pe zi ce trece. Problema gunoaielor nu a dispărut, însă autoritățile susțin că țin situația în frâu. Adevărul însă este altul. Într-o zonă de pe malul Someșului, de exemplu, se petrec lucruri dezolante. Deșeurile neutilizabile au luat cu asalt marginea râului, deși pubele de gunoi au fost puse la dispoziție.

Pe parcursul anului 2017 au fost făcute mai multe sesizări în legătură cu problema gunoaielor, iar autoritățile susțin că au rezolvat problema

„Garda de Mediu și Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa au efectuat o serie de controale în zonă și, ca urmare a colaborării cu Primăria Florești și Poliția Locală Florești, s-a dispus luarea unor măsuri imediate. S-au aplicat amenzi si sancțiuni legale, în valoare de peste 10.000 lei, precum și somații proprietarilor de terenuri din zonă, de pe ambele maluri ale cursului Someșului Mic, pentru nerespectarea prevederilor legale privind împrejmuirea proprietăților. Proprietarii s-au conformat somațiilor/sancțiunilor și au realizat gardurile de protecție aferente, contribuind astfel la împiedicarea depozitării ilegale de deșeuri din zonă”, au declarat reprezentanții Primăriei comunei Florești.

Problema este însă că, în spatele caselor de pe strada Simion Bărnuțiu, autoritățile nu par a fi luat vreo măsură și, prin urmare, grămezile de gunoaie au năpădit Someșul, lăsând loc de suspiciuni: oamenii se întreabă dacă autorităților le este cumva frică să ia vreo măsură, din cauza romilor care trăiesc în acea zonă. 

Una peste alta, Primăria din Florești declară altceva:

„Concret, de la începutul acestui an, din zonă au fost îndepărtați aproximativ 1500 mc de pământ și deșeuri, acționându-se astfel atât asupra igienizării zonei, cât și în ceea ce privește refacerea albiei naturale a Someșului Mic.”

Chiar dacă zona despre care vorbește Primăria a fost curățată, să nu uităm că albia râului se continuă pe o distanță destul de mare, traversând și prin spatele unor case, unde gunoaiele se pare că își au locul în apă. Deși iarna sunt îngropate de nămeți, iar aspectul nu mai este așa de bătător la ochi, vara, mirosul „îmbietor” ajunge și pe partea opusă a albiei, care, de asemenea, este locuită, iar persoanele care străbat drumul spre casă sunt întâmpinate de o priveliște care lasă mult de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *