Grupul USR a spus „NU” unui proiect de locuințe semicolective, cu multiple sesizări din partea vecinilor. Emil Boc: „Mi-e greu să înțeleg raționamentul….”

Un proiect de hotărâre privind realizarea unei locuințe semicolective cu două unități locative pe strada Erkel Ferenc nr. 20 a stârnit rumoare în ședința de Consiliu local de luni. 

Proiectul presupunea aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) pentru construirea unei locuințe semicolective cu două unități locative, P+E, pe strada Erkel Ferenc nr. 20; beneficiarii PUD-ului sunt Mureșan Radu Vale și Mureșan Angela. 

„Grupul USRPlus va vota împotriva acestui proiect de HCL.

Considerăm că, deși formal și legal, sunt îndeplinite toate condițiile, nu putem spune același lucru din punct de vedere al oportunității. 

Iar rolul nostru, al consilierilor locali, nu este doar de a verifica legalitatea, ci de a ne pronunța, inclusiv, dacă acest proiect se înscrie în viziunea de dezvoltare a orașului pe care ne-am asumat-o. 

În aceste condiții, noi, consilierii USRPlus, nu putem gira prin votul nostru un astfel de proiect urbanistic prin care se transformă spațiul verde dintre blocuri într-o casă printre blocuri. 

Acesta contravine principiului unei dezvoltări urbanistice care poate genera sau crește calitatea vieții și se înscrie, mai degrabă, în linia urbanismului haotic pe care, declarativ, și dumneavoastră îl condamnați”, a fost poziția USR Plus cu privire la proiectul de hotărâre nr 32 de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local, privind aprobarea P.U.D., Construire locuință semicolectivă cu două unități locative, P+E, str. Erkel Ferenc nr. 20; beneficiari: Mureșan Radu Vale și Mureșan Angela.

 Tarcea: N-am vrut să am nici o intervenție, dar…

Viceprimarul Dan Tarcea, coordonatorul ședinței de CL, a intervenit cu explicații:

„N-am vrut să am nici o intervenție, dar aș vrea să spun că este vorba de un teren de 600 mp, unde se face o casă cu două unități locative.

O casă unde 80% din vecini sunt case și asta ca să știe toată lumea despre ce este vorba… Nu discutăm, dar dacă ajungem să spunem că sunt case între blocuri, atunci…”, a explicat pe un ton iritat coordonatorul ședinței de CL, viceprimarul Dan Tarcea.

Și Emil Boc s-a arătat nedumerit de poziția USR

„Aș vrea și eu să lămuresc: ce-i cu...? Dacă sunt 600 mp și se face o casă cu două unități locative, ce-i greșit în asta? 

Eu nu-nțeleg!

M-aș fi așteptat să avem probleme când e invers pusă problema: se fac blocuri între case, nu case între case. 

Mi-e greu să înțeleg raționamentul?”, a reacționat Emil Boc.

Arhitectul șef: 

„După cum domnul viceprimar a explicat, sunt 80% case, dar există și blocuri făcute anterior pe această stradă. 

Nu a fost niciodată declarat spațiu verde a blocurilor, să zic așa, sau a ansamblului.

Este că, de fapt, este rezultatul dezmembrării unei grădini, da? Cu o suprafață de 600 mp. 

Respectă toate reglementările, retrageri, coeficient de utilizare a terenului, spații verzi pe solul natural, asigură parcările, asigură tot”, a declarat arhitectul șef Daniel Pop.

Proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”. 

Ce presupune proiectul?

Prin PUD a fost solicitată construirea unei locuințe semicolective cu două unități locative, P+E.

Parcela pe care se solicită construirea este în suprafață de 608 mp, fiind situată în vecinătatea nordică a străzii Erkel Ferenc. 

Proiectul dispune de toate avizele necesare și „îndeplinește condițiile de natură tehnică” pentru a fi supus votului consilierilor locali. 

Însă, în urma informării vecinilor și a dezbaterii pe acest proiect, investiția nu a primit aprobarea celor dintâi:

Beneficiarul lucrării a demontat obiecțiile și sesizările vecinilor din zonă, arătând că terenul este proprietate privată, iar condițiile legale au fost respectate. 

Proiectul poate fi consultat AICI. 

 


Adauga comentariu