Anchete

Grup infracțional structurat și gestionat de prestigioasa familie Zifceak, patronii grupului Maxagro din TIMIS. Un clujean de la Gherla, dus la audieri

Clanul Zifceak a fost săltat în această dimineață de către procurorii de la DIICOT Timiș. Potrivit anchetatorilor unul dintre frații Zifceak, Ianco era liderul unui grup infracțional structurat care se ocupa cu operațiuni financiare frauduloase: evaziune fiscală și spălare de bani.

Până la această oră, procurorii au obținut mandate de aducere pentru nouă persoane. Printre acestea se află și un clujean, întors din Canada (săptămâna trecută) și restabilit la Gherla: Paul Moise Jucan. Potrivit surselor, Jucan ar fi contribuit la evaziunea fiscală administrând o firmă prin procuroră și reușind să sustragă mai multe sume de bani pentru operațiuni fictive.

 

 

Cine e familia Zifceak?

Presa din Timiș a omis din necunoștiință de cauză sau alte motive, numele celor ce au fost săltați de DIICOT Timiș. Potrivit surselor Ziar de Cluj, cei doi frați Ianco și Iouzika Zifceak, alături de nevestele lor, se află acum la audieri, cu mandat de aducere și reținere pentru 24 de ore. Despre clanul Zifceak se știe, la nivel de județul Timiș, că au legături strânse cu familia soției lui Ponta și cu Valeriu Tabără, pe care i-au susținut financiar în campaniile electorale.

Anchetatorii susțin că: „ Zifceak Ianco, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a pus în practică un sistem de fraudă a bugetului de stat, procedând la înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi de achiziții bunuri de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, achiziții care s-au dovedit a fi fictive, scopul fiind acela de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA.

 Prin înregistrarea în evidența contabilă a societăţilor comerciale a facturilor de achiziție de la societățile comerciale mai sus enumerate, prejudiciul total creat bugetului de stat este de 3 548 990 lei, din care TVA  – 1 977 655 lei și impozit pe profit 1 571 335 lei” explică cei de la DIICOT Timiș.

Presa națională și cea locală a publicat în repetate rânduri mai multe articole despre familia Zifceak, precizând că cifrele lor de afaceri sunt înfloritoare și realizate prin venituri oneste.

„Familia Zifceak din judeţul Timiş, care controlează grupul de firme Maxagro, mizează pe afaceri de 30 mil. euro în 2017 din cultivarea şi comerţul cu cereale, zootehnie, ser­vicii agri­cole şi de construcţii, po­trivit reprezentanților com­­pa­niei. Divizia de agro-business are cea mai mare contribuţie la for­ma­rea cifrei de afaceri a gru­pu­lui, de circa 80%, potrivit reprezentanților companiei. , a declarat pentru ZF Ianco Zifceak, preşedintele gru­pu­lui de firme Maxagro. Grupul de firme Maxagro mai de­ţine şi 1.500 de vaci de lapte care li­vrea­ză fiecare în medie circa 32 de litri de lap­te pe zi, lapte pe care îl vinde fa­bricilor de lactate Simultan şi Fries­land Campina cu 1,5 lei pe litru. Valoarea totală a producţiei ra­mu­rii agricole, alcătuită din producţia ve­getală, producţia animală şi serviciile agri­cole, a fost de 69,3 mld. lei (15,4 mld. euro) în 2016, potrivit INS.”, explicau cei de la Ziarul Financiar.

În perioada în care cei de la DIICOT Timiș începeau urmărirea penală din acest dosar, Ianco Zifceak a ieșit din actele Maxagro SRL. În prima etapă a cedat acțiunile fratelui său, iar ulterior s-a retras și din administrarea companiei, inclusiv Maxenergy Three sau Maxcenter SRL. A rămas împreună cu soția în firmele Mexx Day SRL și Gulf Altrantic RO SRL (firmă înființată recent). Maxagro urma să treacă în planul secundar și să rămână asociată juridic cu prima firmă a familiei: Exigent TM SRL, înființată în 1992.

 

Activități infracționale pe bandă rulantă

Surse apropriate anchetei susțin că este vorba despre un dosar început de DIICOT Timiș în anul 2014. Mai mult, frații Zifceak au legături cu inculpații dintr-un alt dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT Cluj și recent adus pe masa judecătorilor de la Tribunalul Cluj.

„S-a reţinut că în anul 2012, reprezentanții societăților furnizoare au întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziție fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi. Membrii grupului au retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM-uri, sumele de bani virate de către societățile beneficiare, pe care apoi le-au predat direct sau prin interpuși, după reținerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau în circuitul financiar, prejudiciul total fiind în sumă de 15 140 394 lei. La sediul DIICOT-S.T.Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane”, au mai precizat anchetatorii.

 

Știre în curs de actualizare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *