Sanatate

GRIPA revine încet, dar sigur: primul caz confirmat cu virus gripal

La finalul acestei săptămâni, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat înregistrarea primului caz de infecție cu virus gripal. Deși sezonul gripal ar putea fi deschis la începutul noului an, adică abia din 2021, combinația dintre noul coronavirus și virusul gripal ridică multiple probleme pentru sistemul sanitar românesc, dar și pentru imunitatea fiecărui individ în parte. În același timp, cererea pentru vaccinul antigripal se menține ridicată, iar farmaciile fac deja liste de așteptare.

Un caz confirmat de gripa cu virus gripal, tip A, subtip H1    

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) în saptamana 19.10.2020-25.10.2020, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (92.414) si cu 8.6% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (47.636).

In saptamana 19.10.2020 – 25.10.2020 au fost raportate la nivel national 12 cazuri de gripa clinica comparativ cu 21 cazuri inregistrate in S 43/2019.

Însă, după cum informează CNSCBT, a fost inregistrat un caz confirmat de gripa cu virus gripal, tip A, subtip H1.

Pana la data de 25.10.2020 au fost vaccinate antigripal 323.098 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Astfel, deși Ministerul Sănătății încearcă să asigure noi stocuri de vaccin antigripal, numărul vaccinărilor realizate este încă insuficient, de acesta beneficiind în primul rând copiii, prin intermediul cabinetelor medicale.

În schimb, farmaciile au început deja să facă liste de așteptare pentru doritori în speranța că din luna decembrie, numărul dozelor de vaccin va ajunge într-un număr mai mare și în farmacii.

Potrivit lui Alexandru Rafila, noul sezon gripal ar putea debuta abia în luna ianuarie, în condițiile în care măsurile de protecție pentru noul coronavirus ar putea reduce și transmiterea virusului gripal, întârziind focarele:

„Este o intarziere a sezonului gripal, în acest moment, din fericire.

Acest lucru se datoreaza in buna masura protectiei individuale, cee ace a dus la diminuarea circulatiei virusului gripal.

O circulatie mai intense a virusului gripal, probabil că va fi undeva in luna ianuarie, dupa parerea mea”, a declarant Alexandru Rafila citat de digi24.ro

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii a demarat prin distribuirea primei tranşe de vaccin la nivel naţional – 330.000 de doze, încă din septembrie 2020.

Astfel, medicii de familie vor putea începe prin imunizarea împotriva gripei în primul rând în cazul copiilor cu vârsta între 6 luni și 3 ani. Ministerul Sănătății a distribuit 70 000 doze de vaccin gripal pentru cei mai mici.

Și farmaciile au deja liste de aşteptare pentru vaccinul gripal, în condițiile în care oamenii vor să se imunizeze.

Restul dozelor de vaccin, dintr un total de 3 milioane de doze achiziționate de MS, vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie şi în noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populaţiei la risc.

Creşterea cererii pentru vaccinul antigripal a dus la un deficit în acest sens în unele dintre oraşele europene, amplificând riscul producerii unei posibile duble epidemii, de gripă şi coronavirus.

În mai 2020, CNSCBT informa că numărul deceselor cauzate de gripă în sezonul 2019-2020 a fost de 73, cu 4 decese în Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *