Gratuitate și nu prea pentru încărcarea automobilelor electrice în Cluj-Napoca. Emil Boc a prezentat adevărul doar pe jumătate

Primarul Emil Boc a anunțat, ieri, că au fost montate două stații de încărcare, în regim gratuit, pentru mașinile electrice din Cluj-Napoca. “Stații de încărcare, în regim gratuit, pentru mașinile electrice din Cluj-Napoca. Prin această măsură, după modelul existent în Uniunea Europeană, Primăria încurajează transportul electric și nepoluant”, a scris Boc, pe pagina oficială de Facebook.

Una din stațiile de încărcare este în parcarea din Piața Unirii, iar cealaltă în parkingul de pe Moților. Lăudabilă inițiativa Primăriei! Atâta doar că adevărul a fost spus pe jumătate. Gratuitatea nu este chiar gratuitate. Parcarea pentru autovehiculele electrice nu este gratuită, așa că proprietarul unui astfel de autoturism nu plătește nicio taxă pentru folosirea stației de încărcare, dar plătește taxa de parcare. Suma nu este mare, dar ceea ce trebuie avut în vedere este adevărul spus pe jumătate de către conducerea Primăriei.

Și în Piața Unirii și în parkingul de pe Moților, tariful este de 5 lei pe oră. Încărcarea unui automobil electric variază în funcție de tipul stației de încărcare și de modelul autoturismului, așa că se poate ajunge la o durată între o jumătate de oră și 8 ore. Durata de încărcare a unei mașini este între 1 oră și 8 ore pentru încărcarea cu curent alternativ AC între 22 KW și 37 KW, în functie de capacitatea bateriilor și de tipul de încărcare de care dispune fiecare model în parte. Durata de încărcare este mai rapidă cu stațiile de încărcare cu curent continuu.

Cele două stații de încărcare pentru autovehicule electrice sunt amplasate astfel:
- o stație de încărcare pentru autovehicule electrice, de 33 kW AC, care poate încărca simultan 2 autovehicule, situată în municipiul Cluj-Napoca – str. Moților nr. 3, în interiorul parking-ului;
- o stație de încărcare autovehicule electrice, de 50 kW DC și 22 kW AC, care poate încărca simultan 2 autovehicule, situată în municipiul Cluj-Napoca, Piața Unirii - parcare latura nordică.

Pe pagina de Facebook a lui Emil Boc, pe lângă nenumăratele laude, apar și câteva comentarii care taxează tocmai gratuitatea care nu e gratuitate.

 

 

Adauga comentariu