Diete

Grasimile si inima

Grasimile sunt transportate in tot corpul, sub forma colesterolului, asfel ca multi experti considera nivelul ridicat al colesterolului ca fiind unul din cei mai importanti factori de risc pentru aparitia unei boli de inima.

 

Grasimile din regimul alimentar pot fi impartite in trei mari vategorii: saturate, monosaturate si polinesaturate. Aliementele bogate in grasimi saturate sunt puternic asociate bolilor de inima. Grasimile saturate se gasesc in principal in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, ouale, laptele integrala, branza, smantana si untul. Ciocolata, prajiturile si biscuitii sunt si ele bogate in grasimi saturate.

 

Regimul alimentar mediteranian. Grasimile mononesaturate si polinesaturate nu au legaturi chiar atat de puternice cu bolile de inima ca si cele saturate, si multi oameni de stiinta cred ca acestea chiar pot ajuta la protectia impotriva bolilor.
Grasimile mononesaturate includ uleiul de masline, uleiul de migdale si uleiul de avocado. Un consum ridicat de ulei de masline este considerat a fi motivul putinelor boli de inima din tarile mediteraneene.

 

Grasimile polinesaturate pot fi gasite in peste si sunt componentele principale ale anumitor uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile de floarea-soarelui, de susan si de seminte de struguri.

 

Regimul alimentar pentru reducerea colesterolului. In general, consumam prea multe grasimi. Este si drept ca ele sunt mai satioase decat legumele si fructele. Dar va puteti reduce nivelul colesterolului, limitand consumul de grasimi si consumand in acelasi timp mai multe grasimi nesaturate, decat saturate. Urmand cateva instructiuni dietetice, nivelul colesterolului poate fi scazut:
– Mancati carne macra si indepartati orice parte grasa de pe ea. Carnurile rosii sunt mai bogate in grasimi decat carnea de pasare. Exista o singura exceptie, carnea de caprioara, care este macra in comparatie cu carnea de oaie si miel.
– Mancati cat mai des posibil carne de pasare, in locul altor carnuri. Grasimea la animalele domestice se afla mai ales in piele, asa ca asigurati-va ca ati indepartat pielea.
– Mancati mai mult peste. Peste uleiosi, cum ar fi heringul, scrumbia, tonul si pastravul sunt bogati in grasimi nesaturate, care protejeaza impotriva bolilor de inima.
– Moderati-va consumul de oua si produse lactate, cum ar fi branza, laptele integral, smantana si untul. De cate ori este posibil, alegeti varietati sarace in grasimi, de exemplu lapte semi-smantanit, branza saraca in grasimi si iaurturi sarace in grasimi. Este discutabil daca margarina este mai sanatoasa decat untul, asa ca mai bine limitati consumul amandurora.
– Moderati consumul de ciocolata, prajituri si biscuiti. Nu numai ca aceste alimente sunt bogate in grasimi saturate, dar, in plus, contin putini nutrienti, vitamine sau minerale.
– Evitati cat mai mult alimentele prajite. Alimentele gatite pe gratar, coapte, fierte la aburi sau fierte in apa sunt mult mai sanatoase.
– Cand folositi ulei pentru gatit, asigurati-va ca este vegetal.
– Consumati regulat tarate de ovaz. Studiile stiintifice au aratat ca ele pot intr-adevar sa reduca nivelul colesterolului din sange. Rezultatele au aratat ca 5 g de tarate de ovaz, consumate in fiecare zi, pot scadea nivelul colesterolului cu pana la 5 procente, iar aceasta reducere este peste nivelul rezultatului unei diete. Ele pot fi consumate separat sau pot fi adaugate obisnuitului mic dejun din cereale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *