Diete

Gramineele si fulgii de cereale

GRAMINEELE sunt plante erbacee cu inflorescenta in forma de spic (grau, secara, mei, hrisca, alacul, triticala etc.), a caror boabe utilizate in alimentatia oamenilor sunt bogate in fibra, vitamine si minerale.

 

Ce contin? Unele graminee ofera un aport de proteine vegetale, fiind de asemenea bogate in fibra si carbohidrati complecsi. Mai contin si multe vitamine din complexul B si minerale esentiale.

 

Recomandare. Cumpara cantitati mici, asigurandu-te astfel de o calitatea corespunzatoare. In general, magazinele cu dever mare comercializeaza boabe mai proaspete.

 

Ce este indicat? Gramineele integrale se digera incet si au un efect mai redus asupra nivelului de glucide din sange, spre deosebire de cele prelucrate si rafinate.

 

Ce nu este indicat? Nu cumpara graminee vandute in recipiente neacoperite. Expunerea la caldura si lumina soarelui poate cauza pierderea substantelor nutritive.

 

FULGII DE CEREALE (porumb, ovaz, grau, tarate) si batoanele facute din ei pot fi bogate in zaharuri sau acizi grasi “trans”. Par foarte hranitori, mai ales datorita fotografiilor de pe ambalaje si etichetelor pe care scrie: “Fara colesterol!” Ce se afla insa in interiorul acestor cutii?

 

Ce contin? In general, fulgii de cereale sunt combinati cu vitamine si minerale, asa cum se indica si pe etichete. Cu toate acestea, putini sunt bogati in fibra, majoritatea contin zahar in exces, iar unii au multi acizi grasi “trans”.

 

Recomandari. Fulgii de cereale amestecati cu fructe nu sunt tocmai niste chilipiruri nutritionale – cantitatea de fructe este redusa si, de obicei, este insotita de un volum alarmant de zaharuri adaugate. Cumpara cereale simple si adauga tu fructele. Vitaminele din cerealele imbogatite intra adesea in moleculele laptelui, asadar este important sa bei tot laptele in care ai inmuiat fulgii pentru a te bucura pe deplin de beneficiile lor nutritive.

 

Ce este indicat? Cerealele trebuie sa fie preparate cat mai simplu. Listele de ingrediente mai scurte presupun o cantitate mai redusa de indulcitori, acizi grasi “trans” si coloranti artificiali.

 

Continutul bogat in fibra. Desi anumite tipuri de fulgi de tarate asigura pana la 10 g de fibra la o jumatate de cana, 3 g este o limita acceptabila.

 

Ce nu este indicat? Faina rafinata. Citeste cu atentie eticheta de pe ambalaj si alege fulgii din cereale “100 % integrale”. Fulgii facuti din faina rafinata au adeseea un surplus de vitamine si minerale, dar nu contin si fibra.
Fulgii crocanti. Deseori “bulgarasii crocanti” din cereale sau fulgii crocanti sunt facuti cu acizi grasi “trans”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *