Jos palaria

Grădina urbano-naționalistă din Mănăștur. Locatarii au montat până și o fântână cu cumpănă – FOTO

După blocurile din Cluj-Napoca găsești de toate – de la mormane cu gunoi până la grădini cu tentă naționalistă, cum este cazul unei creații de acest fel din Mănăștur. Pe Aleea Peana, de mai mulți ani, oamenii dezvoltă în continuu un concept de grădină urbană cu pitici, pisici, berze, cauciucuri vopsite în tricolor, cactuși, sticle uriașe de bere, ghivece cu flori. Au montat chiar și o fântână cu cumpănă.

Grădina urbană despre care vorbim nu datează de ieri de azi. Are cel puțin cinci ani vechime. Locatarii au îmbunătățit-o de la an la an, cum au știut ei mai bine. Dacă la început avea doar câțiva pitici cocoțați într-un car și o fântână cu cumpănă, acum grădina a fost vizibil transformată.

Citește și:

Omul sfinteste locul. Si gradina blocului

Carul a dispărut. A rămas doar o roată. Pe acea roată au fost așezate ghivece cu flori și o statuetă feminină.

Au fost amenajate și câteva cărări, cu dale din piatră. Pe marginea cărării, tradiționalii pitici de grădină conviețuiesc cu leoparzi, cocoși și alte sălbăticiuni.

În grădina din Mănăștur există și un colț de deșert. Un cactus uriaș din plastic a fost amplasat tocmai lângă un morman de bolovani.

Un pitic fie a leșinat de la căldură, fie se odihnește.

Locatarii fac și reclamă mascată. O sticlă gigant de bere Ciuc tronează într-un colț al grădinii.

Creatorii acestui concept de grădină urbană sunt urmașii lui Gheorghe Funar. Tocmai de aceea promovează intens naționalismul, care a fost ani la rând laitmotivul urbei de pe Someș. Tricolorul este postat și pe cumpăna fântânii, dar este și creat din cauciucuri vopsite în cele trei culori. S-a strecurat totuși și drapelul UE.

Fântâna se pare că nu este funcțională. Este folosită pe post de depozit pentru flacoanele cu apă cu care este udată grădina.

Dincolo de aspectul ușor hilar al grădinii de pe Aleea Peana, locatarii merită un „Jos Pălăria!” pentru grija față de spațiul verde/spațiul comun și pentru creativitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *