Goldpaper Prod, povestea amuzanta a celui mai mare producator de papetarie din Cluj

Compania Goldpaper Prod e o afacere pornita intr-o conjunctura de o banalitate de-a dreptul amuzanta si dezvoltata frumos, in cele peste doua decenii de existenta pe piata clujeana.

Inainte de Revolutie, Marcel Garba lucra la fabrica de mobila Libertatea. Om responsabil si prietenos, era liantul care tinea echipa unita si a continuat sa-si vada de treaba si dupa ce a fost propus pentru un post de conducere pe care l-a pierdut in favoarea altui coleg. Devenise, insa, fara voia lui, o amenintare pentru noua conducere.

Asa ca, intr-o zi, prin 1993, tanarul de 34 de ani s-a despartit de colectivul de la Libertatea cu cuvintele: „Ma duc sa construiesc capitalismul, ca socialismul l-am construit deja!”

Nu avea clar in minte ce afacere sa deschida, dar isi dorea sa incerce ceva pe cont propriu. Lua in calcul sa dezvolte un business legat de apicultura, de care este foarte pasionat. Sotia sa, economista de meserie, l-a sustinut si l-a incurajat.

„Erau inceputurile unei noi lumi, iar pe piata se resimtea o criza grozava de marfa. Am cautat foarte mult un dosar de incopciat pentru a depune actele la Registrul Comertului, ca sa imi deschid firma. Astfel mi-a venit ideea sa fabric eu asa ceva”, isi aminteste cu nostalgie Marcel Garba.

Casa parinteasca a fost transformata in sediul noii firme, iar familia s-a mutat in chirie, la bloc.

Capitalul initial a fost constituit din cecul de 70.000 de lei pe care il primisera la nunta, pentru masina. Din el, administratorul firmei a achizitionat primele utilaje, pe care le-a bagat direct pe geam cu macaraua, pentru ca nu incapeau prin usile stramte ale casei.

 „Lupta pe care am dus-o la inceput a fost cea mai frumoasa perioada din viata”, declara fondatorul Goldpaper Prod.

Nici tabla pentru dosare nu se gasea. A fost nevoie sa faca drumuri pana la Tecuci, la fabrica de conserve, pentru a prelua deseurile din care decupa piesele pentru sinele dosarelor.

Dupa un an, antreprenorul l-a cooptat in afacere si pe cumnatul sau, Ionel Crisan, care a venit cu o contributie logistica importanta: un Aro cu remorca, foarte necesar pentru aprovizionarea cu materie prima. Cartonul pentru dosare era adus tocmai de la Piatra Neamt.

Multe au fost aventurile prin care cei doi asociati au trecut, impreuna cu echipa care se largea constant, in cei 22 de ani de activitate. Volumul de munca era mereu in crestere, produsele se diversificau continuu, pe masura cererii din piata.

Dar au reusit intotdeauna sa o scoata la capat cu moderatie, cu harnicie si cu simtul umorului. Si-au asumat riscuri rezonabile, s-au straduit sa isi tina intotdeauna promisiunile si au investit profitul in dezvoltarea companiei, in utilaje si mijloace de productie.

„Statul pe loc, intr-un business, e mers inapoi. O afacere este ca o caruta pe care trebuie sa o impingi tot timpul inainte, altfel ramane impotmolita in noroi!” e de parere Marcel Garba, fondatorul Goldpaper Prod.

Astazi, compania detine 2 hale de pe platforma fostei fabrici Clujeana, cu o suprafata totala de 2.500 de metri patrati, are peste 50 de angajati si o cifra de afaceri de 1.500.000 de euro.

Goldpaper Prod fabrica si comercializeaza engros produse de papetarie, toata gama de imprimate tipizate, role pentru casele de marcat, dosare, caiete de toate tipurile, agende si pungi pentru cadouri.

Clientii firmei sunt mari jucatori pe piata de profil clujeana (Lecom Birotica Ardeal, IPB, Suprem), dar produsele fabricate aici sunt livrate, cu flota proprie de masini, in toata Transilvania, la Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Targu Mures, Sibiu, Deva, Hunedoara.

„Este o afacere potrivita cu personalitatea noastra”, incheie zambind smechereste Marcel Garba, la finalul turului prin sectia de productie, in care forfota angajatilor si zgomotul utilajelor in functiune iti lasau impresia ca te afli intr-o stupina.

Adauga comentariu