Sanatate

Gimnastica de intretinere la domiciliu

Gimnastica de intretinere creste forta musculara, mobilitatea articulara, previne demineralizarea osoasa si diminueaza considerabil pericolul osteoporozei. Totodata, prezinta avantajul ca imbunatateste metabolismul si circulatia sangelui. Gimnastica se recomanda si pentru cresterea nivelului hormonal global, cu efect direct in cresterea rezistentei generale a organismului, in caz de imbolnaviri sau efort prelungit.

 

Pentru a fi eficienta, gimnastica de intretinere, executata de cele mai multe ori la domiciliu, trebuie executata intr-o incapere bine aerisita, luminoasa si este indicat chiar si un fond musical antrenant. Gimnastica la domiciliu este cea mai comoda metoda de evitare a sedentarismului si de mentinere in forma fizica. Nu trebuie multa imaginatie pentru a putea improviza, in propria locuinta, o sala de gimnastica: rafturile bibliotecii sau tocul usii pot deveni spaliere, doua sticle cu apa se vor transforma in gantere iar doi saculeti cu nisip se vor atasa deasupra gleznelor. Pentru exercitiile la sol se pot folosi, in lipsa unei saltele de gimnastica, chiar covorul.

 

Cand se face gimnastica? Nu exista un tipar bine stabilit. In orice caz, nu se face gimnastica niciodata imediat inainte sau dupa mesele principale, nici inainte de culcare, deoarece corpul, aflat in tensiune, nu isi va gasi prea repede somnul. Sunt persoane care dimineata se simt pline de vigoare si dinamism, iar altele care se scoala greu si se simt obosite. Pentru primele, ora ideala de gimnastica este dimineata. Seara, cateva extensii insotite de inspiratii adanci si expiratii sustinute si prelungite sunt binevenite. Pentru celelalte, invers. Dupa masa, trebuie sa treaca cel putin doua ore pana se pot incepe exercitiile, fiindca in timpul lor sistemul este monopolizat, circulatia activata trimite sangele spre muschi in timp ce functile digestive au nevoie de sange si de energie nervoasa. La acestea se adauga si o senzatie de disconfort data de lipsa unei digestii adecvate.

 

Cat dureaza exercitiile? Pentru intretinere, 10-12 minute pana la 30 de minute. Daca intr-o zi sunteti grabiti, rezumati-va la o “sedinta fulger” de 5 minute. Pentru slabire este nevoie de aproximativ o ora de exercitii fizice, in cazul in care aveti un organism sanatos. In cazul unor complicatii ale obezitatii, exercitiile fizice se efectueaza numai la sfatul medicului. Pentru persoanele in varsta care nu au mai facut de mult miscare sunt suficiente 10 minute, iar pentru cele antrenate 20 de minute.

 

Continutul unei sedinte de gimnastica:
– la inceput miscari de incalzire;
– se continua cu exercitii pentru partea de sus si de jos a corpului, insistand asupra acelora care convin conformatiei fiecarui executant. Se recomanda sa se aleaga pentru fiecare parte a corpului 1-2 exercitii, care sa fie repetate de 5-10 ori. Ele pot fi reluate zilnic, dar este de preferat ca la 2-3 zile sa se inlocuiasca cu altele;
– sedinta se termina prin exercitii de relaxare, prin inspiratii profunde si expiratii sustinute si complete.

 

Sfaturi:
– lucrati cel putin 20 de minute pe zi (arderea grasimilor se instaleaza abia dupa 20 de minute);
– alegeti un moment in care stiti cu siguranta ca nu veti fi deranjat de nimeni;
– nu lucrati imediat dupa masa;
– beti multe lichide;
– purtati imbracaminte confortabila;
– aerisiti camera in care lucrati;
– efectuati exercitiile incet, dar corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *