Gheorghe Vuscan il amendeaza pe Horia Sulea cu 20.000 de lei pentru ca primarului din Floresti "ii e draga libertatea"

Prefectul judetului Cluj Gheorghe Vuscan a anuntat azi, la o intalnire cu primarii din judet, ca la inceputul saptamanii viitoare va amenda primaria comunei Floresti cu suma de 20.000 de lei. Motivul este unul incredibil. Primarul comunei Horia Sulea refuza sa semneze inventarul terenurilor pe Legea 165/2013 de "frica de a-si pierde libertatea", in timp ce restul primarilor din judetul Cluj au semnat acest inventar.  

In prima parte a intalnirii de azi desfasurata la sediul Prefecturii Cluj, prefectul Gheorghe Vuscan si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca singura unitate administrativ teritoriala din judet care nu a semnat inventarul terenurilor este comuna Floresti. Gheorghe Vuscan, suparat ca primarul Horia Sulea il trateaza cu indiferenta si nu a dat curs solicitarilor sale de a semna inventarul terenurilor si refuza sa participe la convocari, a afirmat ca va amenda UAT Floresti. 

“Primar este? Viceprimar este? Va rog sa le transmiteti, saptamana viitoare facem demersuri, ca nu mai putem. Facem demersuri pentru a amenda Primaria Floresti pentru ca a treia oara primarul nu a venit. Dezinformeaza, ca sa nu spun ca minte. L-am asteptat luni sa vina sa discutam. E singurul caruia ii este frica sa semneze. Trebuie sa ii fie frica de cei din Primaria Floresti, dar sa vii sa discuti cu specialistii, cu OCPI. Florestiul e singura comuna care nu vrea sa semneze inventarul pe Legea 165, ca va lipsesc nu stiu cate sute de hectare. Nu noi suntem vinovati ca la Floresti lipsesc nu stiu cate sute de hectare pe care nu le gasiti niciunde”, s-a adresat Gherghe Vuscan angajatilor Primariei Floresti, prezenti la intalnire.

Prefectul Gheorghe Vuscan se vede ignorat de catre primarul liberal Horia Sulea, desi considera ca l-a menajat prea mult pe acesta in ultima perioada pentru ca nu l-a amendat pana acum pentru faptul ca tergiverseaza semnarea inventarului terenurilor. La cele peste 50 de solicitari  transmise de la prefectura spre Primaria Floresti si la intalnirile programate intre cei doi,  primarul Horia Sulea nu nu a dat curs nici unei invitatii. Din acest motiv, suparat, prefectul Gheorghe Vuscan a afirmat ca luni va incepe demersurile pentru a amenda cu 20.000 de lei Primaria comunei Floresti.

“I-am facut cred ca peste 50 de apeluri si solicitari la Primaria din Floresti ca sa grabeasca finaizarea inventarului pe Legea 165. L-am menajat pana acuma si trebuie sa recunosc acest lucru, dar nu voi mai putea merge mai departe. Mi-am stabilit doua sau trei intalniri la care nu a venit domnul primar. Si luni a fost o intalnire la care nu a venit sa lamurim lucrurile. E singurul Florestiul, care zice ca nu le sunt clare foarte bine lucrurile acolo. Nu stiu de ce nu e clar ca toate celelalte comunitati au semnat acest inventar pe Legea 165 si atunci trebuie sa aplicam legea. Deci amenzile cele mai mici sunt de 200 de milioane, adica 20.000 de lei. Amenda este pe primarie, iar presedintele comisiei de fond funciar este primarul”, a declarat Gheorghe Vuscan.

In replica primarul liberal Horia Sulea a lasat sa se inteleaga ca in cazul in care ar semna inventarul terenurilor din comuna asa cum doreste prefectul Gheorghe Vuscan ar risca sa fie acuzat de abuz in serviciu sau chiar sa isi piarda libertatea. 

“Legat de amenda e foarte usor sa arunci cu noroi in stanga si in dreapta, sa amendezi in stanga si in dreapta. Problema este ca dansul umbla la efecte, nu la cauze. Eu personal nu am sa semnez niciun act pentru ca imi e draga libertatea. Nu vreau sa ajung in situatia a multor altii care din obedienta au semnat orice, oricat si pentru oricine. Nu pot sa semnez niste acte care m-ar duce intr-o directie unde nimanui nu ii doresc sa ajunga. In cazul in care vom fi amendati, vom contesta amenda domnului prefect, avand in vedere faptul ca o data am depus actele la cadastru, ne-a fost aprobat dosarul, dupa care au fost chemati cei de la Comisia de Fond Funciar sa ridice dosarul ca nu era conform. Noi nu detinem situatia cadastrala in Floresti, aceasta situatie o detine doar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care este in directa subordine a domnului prefect”, a declarat Horia Sulea. 

Motivul real pentru care primarul liberal nu doreste sa semneze inventarul terenurilor din comuna este faptul ca in prezent, potrivit documentelor pe care le detine administratia floresteana, UAT-ului condus de catre Horia Sulea ii lipsesc 287 de hectare de teren. Aceste suprafete de teren lipsa se regasesc in proprietatea altor institutii ale statului sau companii private printre care Ministerul Apararii Nationale, Compania de Apa Somes si cateva foste ferme de pui construite pe terenurile oamenilor in anii '80.

"La Floresti astazi mai avem nevoie de 287 de hectare de teren ca sa solutionam problema fondului funciar pentru cei care au avut si detinut proprietati funciare in Floresti. Asta inseamna un minus 287 de hectare. Legea 165 nu poate fi aplicata in Floresti pentru ca noi nu avem cadastrul general. Exista o diferenta de 287 de hectare intre cererile depuse pentru reconstituirea proprietatii si ceea ce e azi. Problema este ca pe parcursul timpului in Floresti s-au construit fermele , abatorul avicolei, s-au mai luat ceva terenuri si la Ministerul Apararii Nationale. E vorba despre poligonul de pe deal si cel de la Valea Garbaului. Compania de Apa unde avem peste 180 de hectare care au fost proprietatea florestenilor. Noi nu discutam utilitatea publica a acelui teren, pe noi ne intereseaza doar aspectul proprietatii. Ca dupa aceea cum isi rezolva proprietarii problemele de exploatarea terenului, devenind actionari la CAS, ca li se va plati chirie pentru ele, asta nu mai este problema Primariei, este problema intre proprietarii de terenuri si CAS, dar nu poti sa ii frustrez de dreptul la proprietate prevazut prin Constitutie prin simplul fapt ca spui ca e o zona de restrictie sanitara”, a afirmat Horia Sulea. 

Adauga comentariu