Politica

George Maior le arată nițel pisica liderilor PSD: “Va veni o vreme când voi putea vorbi mai mult. Nu cred că le va face plăcere unora”

Ambasadorul României la Washington, clujeanul George Maior, a cărui revocare a fost cerută oficial de Liviu Dragnea, la finalul ședinței PSD de la Neptun, transmite că cei care îl contestă pot sta liniștiți întrucât nu are nicio intenție politică și nu face ”acțiuni subterane”. Pe de altă parte, într-un interviu acordat Digi 24, el a avertizat că ”va veni o vreme, şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult”.

George Maior a acordat un interviu pentru „Pașaport diplomatic”, înainte de ședința PSD de sâmbătă, la finalul căreia Liviu Dragnea a declarat că premierul îi va cere ministrului de externe să declanșeze procedura de revocare a diplomatului. Totuși, potrivit legii și Constituției, rechemarea ambasadorilor se face prin decret semnat de șeful statului.

Întrebat la Digi 24, de ce crede că este invocat atât de des în scandalurile de politică internă, Maior a spus că nu știe pentru că nu este un tip mai interesant.

”Poate că există o anumită percepţie că aş putea, ba să coordonez, de la Washington, mişcări, aşa cum s-a afirmat, de altfel, noi mişcări politice, ba să influenţez anumite tendinţe politice, sunt lucruri false. De fapt e o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte, de analize fragmentate care vor să proiecteze o anumită imagine. Vreau să resping aceste lucruri”, a declarat Maior.

Ambasadorul mai spune că nu face acțiuni ”subterane sau supraterane, de tip politic” și își vede de treabă.

”Eu n-am reacţionat pentru că din această calitate de ambasador nu mă preocupă ceea ce se bârfeşte sau de discută în câmp direct, public, în sens intern. Chiar mă preocupă relaţia aceasta cu SUA şi cred că am construit şi am făcut foarte multe cu resurse foarte puţine, trebuie să subliniez acest lucru, primite de acasă, pentru consolidarea parteneriatului şi evoluţia sa calitativă. Va veni o vreme, şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să şi vorbesc mai mult, dintr-o calitate, hai să spun, privată. Dar să se liniştească, să se calmeze, nu am nicio intenţie politică, nu fac acţiuni subterane, supraterane, subtext, de tip politic, de tip media etc, cum s-a tot vehiculat. Chiar îmi văd de treabă cât pot de bine şi cu profesionalism, zic eu, acolo”, a comentat el.

Diplomatul care a devenit în aceste zile ținta PSD-ALDE a mai precizat că este interesat de luptele politice interne doar din perspectiva consecințelor asupra politicii externe a României.

”Politica actuală mă interesează dintr-un singur punct de vedere, să fie suficient de predictibilă, şi este, pentru un punct de vedere extern, în ceea ce priveşte priorităţile strategice legate de România transatlantică, România europeană, relaţia fundamentală din punct de vedere al politicii externe cu SUA, acest parteneriat. Acest lucru funcţionează, restul, bătăliile noastre interne le privim şi noi ca orice spectator privat”, a mai afirmat el.

George Maior a fost printre cei care a reacționat tranșant față de celebra scrisoare a lui Rudy Giuliani, avocat al președintelui Donald Trump, în care se vorbea despre așa-zisele excese ale statului român în lupta anticorupție și despre nevoie de amnistie. Maior a spus că scrisoarea nu este altceva decât rezultatul unei acțiunii de lobby din partea unor persoane care au probleme cu justiția. Giuliani a recunoscut ulterior că a fost plătit pentru a semna scrisoarea respectivă, adresată președintelui Iohannis, în timp ce Departamentul de stat al SUA a transmis că ea nu reprezintă punctul de vedere al Washingtonului și că îi încurajează pe români să continue lupta anticorupție.

MAE a transmis că poziția lui Maior nu reprezintă ministerul și l-ar fi chemat să dea explicații. Maior a precizat că nu a primit nicio invitație oficială.

Sâmbătă, Liviu Dragnea a anunțat că premierul îi va cere ministrului de externe să demareze procedura de rechemare în țară a ambasadorului, pe care PSD-ALDE îl consideră responsabil de protocoalele încheiate pe vremea când era director SRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *