Gazonul de pe Cluj Arena este tinut pe perfuzii pentru meciul cu Muntenegru. Administatorul stadionului ia in considerare inlocuirea suprafetei de joc

Festivalul Untold a bagat in boala gazonul de pe Cluj Arena. Din zgarcenie, organizatorii au utilizat un sistem portafloor care nu a permis suprafetei de joc sa respire, iarba fiind distrusa aproape in totalitate. Administratorul arenei ia in considerare inlocuirea gazonului. Suma necesara acestei actiuni este de aproape 200.000 de euro. In conditiile in care Cluj Arena are conturile blocate inca de acum un an de catre primarie pentru neplata impozitului pe cladire de unde vor fi gasite resursele pentru inlocuirea gazonului?

Partida nationalei de fotbal a Romaniei cu selectionata Muntenegru din cadrul preliminariilor pentru Mondial este in pericol de a nu se mai disputa in 4 septembrie la Cluj-Napoca. Potrivit Dolcesport, Federatia Romana de Fotbal  are in vedere 2-3 planuri de rezerva in cazul in care gazonul, distrus in urma organizarii in perioada 4-7 august a festivalului Untold, nu va fi refacut la standarde internationale sau chiar inlocuit.

Gazonul de pe Cluj-Arena a fost montat in urma cu 5 ani odata cu inaugurarea stadionului. Desi in fiecare sezon au fost organizate in medie aproximativ 30 de partide de fotbal, rugby sau diferite festivaluri de muzica pana in prezent administratorul arenei nu a luat in calcul inlocuirea suprafetei de joc, obosita fizic. In contextul actual insa, dupa ce organizatorii Untold au distrus aproape in totalitate gazonul s-a pus in discutie schimbarea acestuia cu unul proaspat. Costurile sunt de aproxiamtiv 200.000 de euro, iar in situatia financiara precara in care se afla societatea care adminisiraza baza sportiva este greu de conceput ca se vor gasi resursele financiare necesare acestei actiuni. Asta daca nu cumva se constata faptul ca cei care au organizat Untold, din lacomie, au distrus gazonul si sunt pusi sa-l refaca complet pe cheltuiala lor. Dar pentru asta va trebui sa asteptam momentul in care administratia publica locala si cei de la Untold isi vor face raportul de festival si vom avea acces si la actele incheiate - sa vedem ce anume s-a castigat de catre municipiu, la modul concret, in bani, nu in povesti despre imagine. Deocamdata, concret, am castigat un gazon distrus.

In tot acest timp firma Eco Garden, cea care se ocupa de repararea stricaciunilor pricinuite de festivalul Untold face eforturi disperate pentru a revitaliza suprafata de joc astfel incat aceasta sa se prezinte la standarde internationale pentru partida din 4 spetembrie dintre nationala Romaniei si cea a Muntenegru.  Directorul Eco Garden, Mircea Craciun, a afirmat in aceasta dimineata pentru Ziar de Cluj ca suprafata de joc este intens “drogata” cu un ferilizator special care face ca firul de iarba sa dezvolte o indesire. Totodata Craciun a recunoscut ca gazonul de pe Cluj Arena este depasit moral si fizic deoarce nu a fost schimbat inca de la inaugurare.

“Am reinsamantat gazonul si folosim un fertilizator special care determina o indesare si o crestere intensa a firelor de iarba. Tundem suprafata tot la doua zile si consideram ca pana la ora jocului aceasta va fi la aceeasi calitate  care a avut-o la meciul nationalei cu Spania. Din punctul nostru de vedere credem ca gazonul ar trebui schimbat pentru ca de 5 ani acest lucru nu a fost facut iar in adancime s-a tasat. Prin ceea ce facem noi acum e ca in cazul unui batran pe care il tot ducem la spital ii dam perfuzii, e bine o vreme, dupa care iar il tratam”, a afirmat Mircea Craciun.

Inlocuirea gazonului este luata in considerare si de catre directorul Cluj Arena care a declarat ca acest lucru nu este posibil in acest an, activitatea urmand sa fie facuta abia anul viitor.

“La noi nu a fost inlocuit gazonul de cand s-a deschis arena. La Bucuresti in schimb se face aceasta activitate de doua ori pe an si au avut doar  anul trecut o treime din activitatile noastre. Cel mai probabil ca vom inlocui gazonul anul viitor insa costurile sunt destul de mari, intre150.000-200.000 de euro si trebuie sa vedem de unde vom face rost  de acesta suma”, a afirmat Radu Ratiu.

Consilierul presedintelui FRF Razvan Burleanu, Andrei Vochin, a explicat pentru Dolce Sport care este situatia stadionului Cluj Arena si a recunoscut ca decizia de schimbare a locatiei desfasurarii meciului depinde de inspectia reprezentantilor UEFA. 

"Este o preocupare pentru starea de acolo, situatia de acolo. Noi cand am contractat arena din Cluj, acum doua luni de zile, am ajuns la un acord cu autoritatile locale prin care ei s-au angajat ca suprafata va fi in conditii optime la meciul cu Muntenegru.  Azi nu arata gazonul bine, dar cei de acolo au asigurat ca este un proces normal. FRF a luat legatura cu firma domnului Oprisan, cea care a facut terenurile de la Mogosoaia si Buftea. Va intra si el in legatura cu cei din Cluj pentru a sepune de acord asupra urmatorilor pasi. Din ce am inteles, pasii sunt buni pana acum, singura obiectie ar fi calitatea samantei, specialistul nostru spunand ca nu e de cea mai buna calitate pentru acest moment. Eu cred ca pana la ora meciului totul va fi ok. Daca nu va fi asa, avem doua-trei planuri de rezerva. Luni va veni un reprezent UEFA. De altfel ei au mai venit acum cateva luni, au luat la cunostiinta ca acolo va fi Festivalul Untold. Eu cred ca se poate juca pana la urma pe Cluj Arena", a spus Andrei Vochin pentru Dolce Sport. 

In aceasta dimineata 3 angajati ai firmei responsabile cu reabilitarea suprafetei de joc distruse munceau de zor pe gazon periind iarba in timp ce porumbeii, familiarizati cu sistemul anti pasari, ciuguleau semintele de iarba proaspete. In conditiile in care veniturile din acest an realizate de catre Untold SRL au depasit 5,1 milioane de euro se pune intrebarea de ce autoritatile nu au conditionat desfasurarea festivalului pe Cluj Arena de inlocuirea gazonului dupa festival, astfel incat sa nu mai existe comentarii si emotii in privinta desfasurarii meciului nationalei din 4 septmebrie. Conform celor afirmate recent de catre repreznetnatii Cluj Arena precum ca refacerea suprafetei de joc dupa distrugerile provocate de festival ar costa 30.000 de euro este de inteles de ce nu s-a impus inlocuirea in totaitate a gazonului a caror costuri ar fi fost de 7 ori mai mari. 

 

Adauga comentariu