Din oras

Gara Mica nu se vinde, nici nu se inchiriaza. Doar se degradeaza

Gata Mica din Cluj-Napoca, proprietatea CFR Calatori, e lasata in paragina de mai bine de patru ani. Desi putea aduce venituri importante prin vanzare sau inchiriere, cladirea s-a degradat atat de mult, incat acum nu mai atrage niciun investitor. SNCFR a scos-o de mai multe ori la licitatie fara gaseasca vreo firma sau persoana particulara interesate de preluarea ei, in timp ce Primaria asteapta un raspuns ce nu mai vine de peste un an de la Ministerul Transporturilor. 

Gara Mica din Cluj-Napoca, o constructie cu doua etaje si o suprafata de peste 1.000 de metri patrati, este una dintre cele mai valoroase proprietati detinute de CFR in oras, abandonata, insa, de mai bine de patru ani. Autoritatile locale incearca de mai bine de un an sa preia drepturilor de folosire a cladirii, iar in acest sens a trimis o serie de solicitari Ministerului Transporturilor. Pana acum, insa, nu a primit niciun raspuns. 

Gunoiul si-a facut acum casa imprejurul cladirii prin care treceau, odata, mii de oameni zilnic. Candva futurista, cladirea a ajuns astazi sa fie vizitata doar de oamenii strazii, care-i folosesc peretii pe post de toaleta. Pana si aerul din jurul Garii Mici e greu respirabil, din cauza mirosului in care se inunda intreaga constructie. 

Reprezentantii Primariei au anuntat in repetate randuri ca doresc realizarea unui centru de arta in spatiul acum neutilizat al Garii Mici. Deocamdata, singurul demers in acest sens a fost inaintarea unei cereri de preluare catre Ministerul Transporturilor. Asta pentru ca imobilul este inregistrat in patrimoniul privat al „CFR”-SA, fiind situat in zona de siguranta a infrastructurii feroviare publice. Municipalitatea vrea sa amenajaeze aici un centru de arta contemporana, asa cum isi doreste Asociatia Cluj-Napoca 2021, cea care se ocupa de candidatura orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana. 

“Acea cladire este in patrimoniul privat al Companiei Nationale de Cai Ferate. inca de la inceputul acestui an s-a facut solicitare in sensul preluarii de catre primarie a acelei cladiri, pe care sa o transformam intr-un spatiu public pentru evenimente, spectacole, in special pentru evenimente culturale. Asteptam acel raspuns. in momentul in care il vom primi, daca este pozitiv, o sa trecem efectiv la preluarea cladirii si transformarea ei intr-un spatiu public pentru municipiul Cluj Napoca”, a declarat Gheorghe Surubaru la Radio Cluj. 

Construita in 1976, gara deservea trenurile care aduceau muncitorii din localitatile invecinate la fabricile din zona industriala a orasului. Dupa mai bine de 40 de ani, in 2011, gara a fost inchisa din cauza numarului tot mai mic de calatori care faceau naveta.

In ultimii ani, zona Garii Mici se transforma, vara, in scena de teatru si cinematograf. De Zilele Clujului, iubitorii de arta sunt invitati sa participe aici la diferite spectacole organizate de studenti sau sa vada cu propriii ochi tranformarea unei cladiri lasate in paragina in scena de teatru si in sala de cinematograf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *