In vizor

Gândeli și răzgândeli cu privire la Centrul Cultural Transilvania. Nu se mai construiește parking și hotel. Ce vrea Primăria să construiască pe locul fostei cazarme

Construirea unui sediu pentru Filarmonică și Academia de Muzică, plus un hotel și un parking pe locul fostei cazarme de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, este un proiect vechi de opt ani. Niciun investitor privat nu a fost interesat de această investiție uriașă, prin urmare conducerea orașului vrea să facă altceva în locul parkingului și hotelului. 

În urmă cu opt ani, Emil Boc promitea că va construi un centru cultural de dimensiuni mari, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, în locul fostei cazarme militare. Printre altele, acest centru urma să cuprindă și sediul Filarmonicii și al Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Proiectul în valoare de 50 de milioane de euro a rămas însă pe butuci, iar pe teren a răsărit o parcare. Astfel, Centrul Cultural Transilvania a rămas doar un proiect dosit într-un sertar din cauza dezinteresului investitorilor privați, a lipsei de implicare a autorităților locale și a lipsei fondurilor. 

Un proiect de o asemenea anvergură este foarte dificil de realizat exclusiv din fonduri de la bugetul local, dar cu toate acestea municipalitatea visează acum la o regândire a proiectului, cu centru de artă contemporană, în loc de parking și hotel. 

„Acolo, pe terenul respectiv, s-a amenajat în momentul de față o parcare provizorie până în momentul în care va fi definitivat întreg proiectul. În partea din față există o clădire care este monument istoric și care este pe cale să se dărâme. Pentru clădirea din față nu a venit până acum nimeni și nu a fost nimeni interesat de un parteneriat în care el să vină să construiască acolo o clădire de birouri sau un hotel și un parking, urmând ca peste parkingul realizat de către respectivul investitor, noi să construim Filarmonica. Atunci am decis că cel mai bine este ca în partea din față din clădire, care intră în reamenajarea investitorului și care costă foarte mulți bani, să facem noi un centru de artă contemporană, urmând ca investitorul care vine să preia diferența de teren și de clădire, și peste parking să facem Filarmonica. Centrul de Artă Contemporană este în faza de proiect, nu am mai multe detalii. Acolo va fi comasat tot ce ține de arta contemporană”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj 100%. 

Viceprimarul susține că nu s-a renunțat la ideea ca Filarmonica să fie parte din centrul cultural, dar s-a defalcat proiectul din cauza că este vorba de o sumă de bani mult prea mare. Tarcea consideră că s-ar putea aloca fonduri chiar din bugetul local, doar că pe o perioadă de mai mulți ani, eșalonat.

 „Nu s-a renunțat la Filarmonică. Doar s-a defalcat proiectul ca să fie mai ușor de realizat pentru un investitor privat și pentru noi. Dacă în final nu va veni nimeni, vom aloca bani de la municipalitate. Doar că un asemenea proiect costă undeva la 40-50 milioane euro și va trebui să fie un proiect multianual pentru că municipalitatea nu are atâția bani încât să plătească și parkingul și să facă și Filarmonica în același an. S-a amânat dacă nu a venit nimeni să spună : Vreau eu să intru în parteneriatul acesta. Acolo, suprafața de teren este destul de generoasă și putea să facă un hotel”, a afirmat Dan Tarcea.

Municipalitatea a făcut anul acesta pași mici în direcția concretizării proiectului construirii Centrului Cultural Transilvania. În prezent, Primăria este în discuții cu diverse persoane care ar putea prelua rolul de investitori. Din cauză că nu s-au găsit investitorii care să contribuie la construirea centrului cultural, Primăria a refăcut studiul de oportunitate. 

„Probabil nu i-a sosit momentul (centrului – n.r.) încă, suntem în discuții cu diverse persoane și am considerat că este mult mai bine așa: să-i dăm o destinație de centru de artă contemporană, că avem nevoie și Clujul are nevoie să continue proiectul cu care am candidat pentru Capitala Culturală Europeană. La propunerea celor de la Monumente și la sugestia lor, ar fi un loc și o poziție potrivită pentru un astfel de centru. Pentru asta a trebuit să refacem studiul de oportunitate deoarece a fost făcut pe întreg ansamblul și acum trebuie să-l împărțim în cele două componente pe care le avem acum. Specific, studiul de oportunitate a fost făcut de către colegii mei din Primărie anul trecut, deci nu a costat nici un leu”, a spus Dan Tarcea.

Rămâne de văzut dacă proiectul Centrul Cultural Transilvania se va realiza până la finalul mandatului lui Boc sau va rămâne o altă pată pe obrazul primarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *