Games of Goz – Șantierul rampei ecologice de deșeuri este aproape gol, deși lucrările ar trebui finalizate în toamnă - FOTO

Prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor ar trebui să fie gata în toamnă. Semnele din teren arată că 90% sunt șanse ca acest termen să nu fie respectat. Nici nu ar fi de mirare. Nu este prima dată când conducerea județului nu își respectă promisiunile. Deși nu a suflat o vorbă despre acest lucru, lucrările la CMID sunt în blocaj de câteva luni bune, după ce constructorul (asocierea S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. & INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE – ISPE S.A) a anunțat că reziliază contractul, iar Consiliul Județean a atribuit, în urmă cu câteva zile, un nou contract Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.

O serie de fotografii făcute ieri pe șantierul CMID arată că nu se lucrează aproape deloc. În loc să mișune locul de muncitori și utilaje, terenul este aproape gol. Ieri după masă, doar 4 oameni se aflau pe șantier și nici măcar nu dădeau semne că se omoară cu lucrul.

santier cmid

santier cmid

La Celula 1, despre care Alin Tișe spunea până nu demult, că va fi gata în toamnă, nu se lucrează, deși RADP Cluj-Napoca ar fi trebuit să intre deja în pâine. Potrivit surselor Ziar de Cluj, RADP nu dispune de logistica necesară pentru aceste lucrări și a subcontractat lucrarea către trei firme. Vom cerceta acest aspect și vom reveni cu amănunte. Până atunci vă spunem că cineva din interiorul acestor firme ne-a declarat că Celula 1 va fi gata în 7 luni, dacă se lucrează non-stop și dacă vremea este favorabilă. Nici nu mai trebuie să vă spunem că promisiunea lui Alin Tișe este doar o dumă puturoasă ca gunoiul de la Pata Rât.

santier cmid

santier cmid

În cel mai bun caz, lucrările la Celula 1 vor fi gata abia anul viitor în sezonul vară-toamnă. Până atunci, Primăria Cluj-Napoca nu are încotro și trebuie să aloce bani din bugetul local pentru depozitarea gunoaielor pe rampa temporară a RADP și pe rampele din alte județe. Cine va deconta sumele cheltuite din cauza incompetenței autorităților județene? Așa cum probabil v-ați gândit deja, NIMENI.

Să revenim la Celula 1. Din fotografii reiese că membrana impermeabilă nu este pusă, sistemul pentru scos și ars metanul lipsește, sistemul pentru captat și neutralizat levigatul lipsește. Când sunt șanse să fie gata aceste sisteme? Teoretic, undeva în iarna lui 2020, practic poate mai târziu ținând cont că în condiții meteo nefavorabile nu se poate lucra pe șantiere de acest fel.

santier cmid

santier cmid

După ce va fi gata Celula 1, urmează în mod normal avizarea, apoi licitația pentru operator plus angajările. Toate aceste operațiuni pot să dureze și mai mult de un an pentru că știm cu toții cât de mult durează licitațiile în România.

Ce înseamnă toate acestea? Că Alin Tișe îi duce cu zăhărelul pe clujeni, așa cum face de ani buni.

santier cmid

santier cmid

În loc de epilog, lăsăm aici o declarație a lui Alin Tișe de anul acesta:

În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial, în sensul de a fi folosit de tot județul. Am reușit fazarea proiectului, adică o parte să reușim să o terminăm până în vară, lunile iulie-august. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Primăriile din Cluj trebuie să aibă o variantă pentru gunoaie. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă, prima "groapă" să fie dată în funcțiune. Acest centru ne-a consumat atât de multă energie pentru că, deși el era pe o cale bună, s-au întâmplat tot felul de nereguli. Dosarele penale care sunt acolo, alunecările de teren care au fost determinate de lucrări făcute de anumite firme care au dorit prin aceasta să obțină bani în plus, au întârziat foarte mult finalizarea centrului.

Adauga comentariu