Gâlceavă în PNL! Sondajul de 400.000 euro pe baza căruia s-a făcut lista pentru europarlamentare nu mai e bun. Liberalii spun că nu este adevărat

Anunțarea listei candidaților PNL pentru europarlamentare se amână pentru că, oficial, mulți liberali sunt plecați și nu puteau să fie prezenți la eveniment. Neoficial, motivul este altul: rezultatele sondajului (despre care se vorbește că a costat 400.000 euro) nu au convenit conducerii partidului și a fost contestat în interior. 

Zilele acestea trebuia anunțată oficial lista candidaților PNL la alegerile europarlamentare în baza mega-sondajului făcut de liberali pe un eșantion foarte mare la un preț pe măsură. Totul însă a fost oprit, scrie stiripesurse.ro. Oficial, pentru că europarlamentarii PNL (membrii în Grupul PPE ) vor trebui să fie la Bruxelles pentru a o susține în Comisia LIBE și apoi la plen pe Laura Codruța Kovesi pentru a fi numită procuror european și asta mai ales după ce europarlamentarii maghiari si FIDESZ (partidul lui Viktor Orban și ei membri în PPE) au anunțat că nu o vor vota pe fosta șefă a DNA. Neoficial, pentru că rezultatele sondajului inițial nu au convenit conducerii și ”care nu a fost concludent și e deja foarte contestat în partid”. Prin urmare e în pregătire un nou sondaj care să facă lumină.

Varianta oficială este susținută și de europarlamentarul clujean Daniel Buda. 

„Nu era vorba de un sondaj ci de o prezentare a candidaturii de către fiecare candidat. Înțeleg că foarte mulți colegi nu puteau să vină și acesta este motivul amânării”, a declarat Daniel Buda, pentru Ziar de Cluj. 

În PNL, au loc mișcări interesante pentru europarlamentare: primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, ar putea deschide lista. Pe un loc eligibil se află și actualul europarlamentar Adina Vălean, în timp ce soțul ei, Crin Antonescu, nu se regăsește printre candidații eligibili au declarat surse politice, pentru Mediafax. Situația e cu atât mai surprinzătoare cu cât chiar Antonescu spunea că soția sa nu va mai candida pentru un nou mandat, pentru că ar fi ciudat ca amândoi să candideze. În plus, în sondajul PNL, Crin Antonescu este cotat la 33%, în timp ce Mircea Hava are un scor cuprins între 3% și 5%.

Clujeanul Daniel Buda se află și el pe lista care a fost întocmită pe baza sondajului contestat acum. Configurația listei partidului condus de Ludovic Orban ar fi următoarea: Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Cristian Bușoi, Daniel Buda, Adina Vălean, Gheorghe Falcă și Dan Motreanu.
La începutul lunii când a fost prezent la Cluj, la invitația lui Daniel Buda, Orban i-a adus adevărate elogii europarlamentarului clujean pentru munca sa din Parlamentul European. 

"Partidul Național Liberal face performanță în administrația locală și de asemenea la nivelul Parlamentului European prin intermediul lui Daniel Buda, care este unul dintre cei mai serioși, activi și influenți europarlamentari ai PNL. Ne pregătim de alegerile europarlamentare, alegeri care sunt extrem de importante pentru Europa și pentru evoluția Europei, pentru România, pentru poziția pe care o va dovedi România în cadrul UE și pentru fiecare dintre cetățenii români. PNL își propune la aceste alegeri să asigure României prin parlamentarii săi o poziție de egalitate față de celelalte state în UE. Ne propunem o legătură și mai strânsă la nivelul UE, în baza căreia deciziile care se iau să îi afecteze favorabil pe români. Lista cu candidații la europarlamentare va fi stabilită în jurul datei de 15 februarie. Cu siguranță domnul Daniel Buda va fi pe un loc cât se poate de bun, ca o recunoaștere a forței Clujului și mai ales ca urmare a activității sale laborioase la nivel european cu rezultate evidente", spunea Orban, la Cluj.

Tot atunci, Orban a declarat că Antonescu se va afla pe lista PNL pentru europarlamentare.

Adauga comentariu