Gal Avram, sub control judiciar de aproape un an de zile. DNA Structura Centrală accelerează dosarul de trafic de influență

Afaceristul clujean Avram Gal, acuzat de DNA Structura Centrală de trafic de infulență cu foloase de ”numai” jumătate de milion de lei, rămâne sub control judiciar, fiind sub această măsură de aproape 12 luni.

Avram Gal are două dosare substanțiale: unul fiind cel de la București cu pentru că ar fi cerut bani de la reprezentantul unei firme pentru a interveni la Unifarm în cazul unui contract pe echipamente anti-COVID-19, iar celălalt fiind la Turda, unde acesta este acuzat de abuz în serviciu, altături de alți politicieni locali care încasau bani din funcții publice. 

Săptămâna trecută, Gal a contestat ultuma măsură de prelungire a controlului judiciar, însă Curtea de Apel București i-a respins solicitarea de revocare.

„: În baza art. 362 Cod procedură penală, coroborat cu prevederile art. 207 Cod procedură penală, constată legalitatea măsurii controlului judiciar dispusă cu privire la inculpatul Gal Avram Marius (CNP ---), cu domiciliul--. În baza art. 362 Cod procedură penală, coroborat cu prevederile art. 207 alin. (4) Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul menţionat anterior, respingându-se totodată ca neîntemeiată cererea de revocare a controlului judiciar formulată de inculpat. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, arată instanța. 

În același timp, acesta se apără la Turda în celălalt dosar penal, inculpații cerând inițial temen de amânare pentru alegerea apărătorilor, iar acum administrare de probe. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, a inculpatului GAL AVRAM MARIUS, în octombrie 2020. Acesta ocupa atunci funcția de consilier în Parlamentul României, fiind acuzat de procurorii anticorupție de trafic de influență. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux. Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.
Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate). 
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, arată cei de la DNA Cluj. 

Adauga comentariu