Functionari din Primaria Cluj-Napoca, acuzati de santaj. Corina Ciuban si Aurora Rosca catre un clujean "fortat" sa cedeze niste pamant: "Fa ca si ceilalti, altfel nu primesti autorizatia"

Un clujean s-a aratat nemultumit de modul in care functionarii din Primaria Cluj-Napoca inteleg sa isi faca datoria. In incercarea de a obtine o autorizatie de construire pentru a-si ridica o casa in cartierul Borhanci, acesta considera ca este santajat de catre angajatii Primariei si ii acuza de rea credinta. Pe o strada aflata in domeniul public, unde exista deja imobile ridicate, reprezentantii institutiei clujene conditioneaza eliberarea autorizatiei de construire de obligatia proprietarului de a transfera, cu titlu gratuit, in domeniul public al municipiului a unei suprafete de 100 de metri patrati de teren. Motivul invocat de Primarie este largirea, intr-un viitor foarte indepartat, a strazii Antonio Gaudi, largire care ar duce la daramarea gardurilor actualelor imobile construite in ultimii ani.


De mai bine de opt luni, Dan M. incearca sa obtina o autorizatie de construire pe o parcela de teren de 750 de metri patrati, situata pe strada Antoniu Gaudi din cartierul Borhanci. Reprezentantii Primariei ii conditioneaza eliberarea actului administrativ motivand ca proprietarul parcelei trebuie sa doneze o suprafata de 100 de metri patrati administratiei publice, pentru ca in viitor strada urmeaza sa fie largita la 16 metri. 

“In august am depus prima cerere pentru imprejmuirea parcelei. Am primit autorizatia de imprejmuire pentru un profil al strazii de 12 metri, in luna septembrie. In opinia mea, au gresit. Dupa care am depus cerere pentru proiectul de casa. Am primit, dupa inca o luna, respingerea prin care mi-au spus: “mai trebuie sa faci o dezmembrare pana la profil de 16 metri al strazii, pentru ca asa scrie in PUG si in certificatul de urbanism”. M-am suparat atunci pentru ca nu mi-au spus in urma cu o luna cand mi-au dat autorizatia si am dezmembrat terenul la profil de 12 metri. Nu stiu de ce initial nu si-au dat seama. M-am dus si am redepus din nou. Cand am mers in noiembrie la Primarie sa redepun din nou documentatia au zis da, e in regula, dar trebuie sa ne donezi terenul dezmembrat", a afirmat Dan M.

Nemultumit de faptul ca Primaria nu ii da un raspuns scris cu privire la asa-zisul act de donatie, clujeanul a ajuns in audienta la viceprimarul Gheorghe Surubaru, care, pentru a clarifica situatia, le-a chemat la discutii pe Corina Ciuban si Aurora Rosca. Aici, Corina Ciuban a afirmat ca nu poate atasa cererea de transfer a parcelei la raspunsul dat proprietarului terenului de frica unui denunt penal.

“Am cerut sa ni se spuna carui paragraf de lege ni se cere sa donam terenul. Am solicitat sa ni se raspunda in scris si sa ne fie atasat modelul de cererea de transfer. In audienta la viceprimarul Gheorghe Surubaru, Corina Ciuban a afirmat "nu va putem da in scris asa ceva pentru ca nu este legal si imi faceti plangere penala". Si atunci de ce imi cereti, am intrebat eu. Mi se pare definitia santajului, ca nu puteti sa imi raspundeti in scris, dar, totodata, asta e singura solutie agreata de voi”, a afirmat Dan M.

Clujeanul considera ca abuzul la care este supus a devenit o practica in Primaria Cluj Napoca, iar dezvoltatorii imobiliari, pentru a nu mai pierde timp, cedeaza de cele mai multe ori acestui “santaj” si doneaza sau transfera cu titlu gratuit sute de metri patrati in favoarea Primariei, pentru a obtine cat mai repede autorizatia de construire.

“Asta mie mi se pare un santaj, pentru ca ei, efectiv, spun "fa-mi o cerere", initial, de donatie. Asta a fost in noiembrie, am si martori care pot sa certifice ca asa au afirmat, ca donatia ar fi singura solutie. Acum trei saptamani, mi-au spus sa fac o cerere de transfer cu titlu gratuit. Asta trebuie sa faci ca sa iti primesti autorizatia mi-au spus. Cand am cerut sa imi dea in scris acest lucru in scris au zis ca "asta nu o sa ti-o dam in scris niciodata". Ma consider santajat in aceasta situatie. Nu vad alta definitie la aceasta practica decat santaj. Eu respect absolut tot ce au solicitat ei. Am facut doua dezmembrari si doresc sa construiesc pe parcela din spate. Verbal imi spun fa ca si ceilalti. Dupa ce si-au dat seama la un moment dat ca e un abuz, sa imi ceara sa donez sau sa transfer terenul, nu mi-au mai spus ca asta trebuie sa faci, ci au spus "fa ca si ceilalti altfel nu primesti autorizatia". Corina Ciuban si Aurora Rosca au afirmat asta in fata mea si a viceprimarului”, a marturisit Dan M.

Parcela de teren in surafata de 750 de metri patrati, pe care Primaria conditioneaza emiterea autorizatiei de construire, a fost achizitionata de catre Dan M. prin credit bancar. La valoarea de piata de 90 de euro metrul patrat, clujeanul va plati rate si dobanzi de 9.000 de euro pentru un teren pe care Primaria vrea sa il ia cu japca. 

“Terenul in cauza este luat cu credit pe 10 ani, iar cand a fost la banca mi-au spus, OK, daca vrei sa il donezi trebuie sa ridicam ipoteca, pentru ca e cu ipoteca pe noi. In acest moment, reprezenantii bancii fac o reevaluare ca sa ridice ipoteca si sa o mute pe parcela din spate. Ca idee, mi-au spus si cei de la banca, ceea ce face Primaria e un abuz. Oamenii din domeniul bancar stiu de chestia asta, pentru ca toate bancile sunt asaltate, momentan, de cereri de transfer de genul asta, prin care vin oameni ca si mine in aceeasi situatie. Reprezentantii bancii au afirmat ca terenul a crescut ca valoare in zona, deci ei sunt acoperiti daca muta ipoteca", a afirmat Dan M.

Ciudat este cum o doamna, pe nume Teodora Contas, a primit autorizatie de construire in 23 octombrie pentru un profil al tramei stradale de 12 metri. Din primele investigatii a reiesit ca aceeasi persoana a obtinut din partea Primariei in 2011 o locuinta pentru tineri in imobilele ANL situate pe Calea Floresti. 

“In spatele acestei doamne este cu siguranta un investitor pentru ca din cate am investigat, am inteles ca a primit de la Primarie apartament social acum 4 ani de zile. Foarte interesant cum cineva care primeste apartament social, devine apoi investitor imobiliar si obtine autorizatie de construire la trei parcele distanta de a mea. Acolo doamna a dezmembrat 30 de metri patrati, desi nu i-au cerut asa ceva. I-am spus doamnei Ciuban ca ma simt santajat. Eu stau la mine pe parcela si ma uit peste doua parcele distanta, cum se construieste in strada, adica, in viitoarea strada, pe care voi spuneti ca o sa o largiti. Adica, acolo este autorizatie iar eu nu am deloc. In plus, eu am si dezmembrat si mai trebuie sa si donez”, a declarat Dan M.

Reprezentantii Primariei invoca conditionarea acestor donatii de o viitoare largire a tramei stradale. Odata facuta aceasta donatie, iar terenul intrat in domeniul public se poate intampla orice. O alta nelamurire a clujeanului care asteapta de opt luni sa isi poata demara costruirea casei mult visate pentru el si familia sa, este modul in care secretara Primariei, Aurora Tarmure, s-a aratat dispusa sa negocieze cu bancile pentru a explica verbal si a lamuri necesitatea transferurilor cu titlu gratuit a terenurilor aflate sub ipoteca.

“Nu cred ca exista o lege in tara asta care sa spuna ca esti conditionat de un transfer cu titlu gratuit ca sa poti sa iti construiesti o casa. Cand am spus asta in audienta la viceprimar, doamna Rosca a spus: “Cine? bancile? Cine nu este de acord sa va ridice ipoteca? Ce agentie? Sa ma sune de la banca ca ii lamuresc eu, ca asa se face acuma. Le spun ca toata lumea asa face, numai sa ma sune. Atunci m-am enervat si i-am spus ca daca toata lumea asa face, asta nu este un argument”, a marturisit Dan M.

In situatia lui Dan M. exista la nivelul municipiului Cluj-Napoca sute de investitori in domeniul imobiliar care accepta tacit, cu riscul de a pierde chiar sute de mii de euro, aceste abuzuri ale administratiei locale. Dar, in schimb, se bucura de obtinerea autorizatiei de construire intr-un timp foarte scurt. Un caz asemanator pare a fi investitia unui cetatean de origine germana care a achizitionat, tot in zona Borhnaci, o suprafata de teren in valoare de un milion de euro si care a fost obligat de Primarie sa doneze o parcela a carei valoare de piata reprezinta un procent de 10% din totalul sumei platite pentru teren. Se pare ca porblema a fost solutionata pe cale amiabila dupa un telefon dat la cabinetul primarului din partea unui inalt oficial al Consulatului german, care a reprosat ca nu se doreste de catre administratia locala sa fie facute investitii in Cluj. Intrebarea de logica dupa relatarile lui Dan M., este cum va realiza Primaria largirea strazii Antonio Gaudi si cum va reusi sa darame gardurile de piatra ale proprietatilor pe care s-a construit legal cu avize eliberate tocmai de administratia care, in prezent, cere aceste acte de transfer.

 

Comentarii

adi

02.03.2016 17:51

nu e nici un santaj. e intrarea in normalitate.Au fost exceptii in trecut, nu mai trebuie sa fie permise. De ce nu intelegem ca ne facem rau noua, neavand strazi suficent de late???Nici o autorizatie de construire nu mai trebuie emisa niciunde si nicicui atata timp cat nu permite realizarea unui drum pe care sa intre fara probleme masina de pompieri, autobuz in viitor.

marius

02.03.2016 20:03

Este perfect adevarat si este inscris in celebrul PUG ce "modernizeaza Clujul si introduce disciplina in constructii" Este articolul 25 al. 4 din regulamentul PUG:"(4) Suprafeţele de teren grevate prin documentaţiile urbanistice aprobate de o servitute de utilitate publică vor fi transferate în proprietate publică înainte de emiterea Autorizaţiei de Construire."Ma surprinde ca autoritatile ce au certificat legalitatea PUG nu au citit acest alineat, care e santaj pe fata, avizat prin Consiliul Local.Ma bucur domnule Alexa ca in sfarsit dumneavoastra v-ati sesizat. Astept sesizarea tehnocratilor in santaj si poate a organismelor abilitate a cerceta faptele de coruptie.

Popa Maroa-Daniela

02.03.2016 21:57

Sunt in aceeasi situatie. Tot pe Gaudi.
Sunt la a doua returnare de acte. Ceea ce face primaria este in santaj institutional. In termeni juridici este o exproriere de fapt, condamnata frecvent de CEDO. Legal ar fi ca primaria sa exproprieze. Nu are niciun dreptt sa ne conditioneze emiterea autorizatiei de cedare gratuita a prpprietatii. Don pacate, oamenoi tac doar pentru a obtine autorizatia cat mai repede, altfel expira diferite documentatii de urbanism.

Claudiu

02.03.2016 22:39

Si eu am patit la fel. E o batjocura.Sunt multe cazuri.

Andreea

02.03.2016 23:46

Nu 

Diana G

02.03.2016 23:53

Noi suntem in aceeasi situatie cu dl. Dan tot in Borhanci. Nu imi vine sa cred ca se intampla asa ceva in Clujul civilizat. Ni s-a cerut de catre Primarie sa donam de bunavoie si nesiliti de nimeni bucata de teren destinata pentru drum daca vrem sa primim autorizatie de constructie. Se pare ca arhitectii sunt pe nota de plata a Primariei. Eu sunt de accord sa fiu despagubita conform legilor in vigoare pentru bucata de teren destinata drumului atunci cand se va face drumul. Ba chiar as fi de accord sa o donez cu titlu gratuit daca Primaria ar aduce toate utilitatile pe strada si sa asfalteze. De fapt noi si vecinii facem totul din punctul acesta de vedere.Si nu mi se pare constitutional sa fiu constransa de Primarie sa donez ceva de bunavoie ca sa primesc autorizatie de constructie.Nici o problema... anul acesta e an electoral. Sper sa avem pe cine alege. 

gogu

03.03.2016 08:42

Si de ce  naiba nu te-ai dus ata la DNA? Si de ce nu ai facut si un contract cu "firma" de constructori care sa-ti puna pe zi penalizare la contractul de construire pe motiv ca nu se pot apuca de construit? Ase numa' ca sa le probezi la procurori "prejudiciul"! La muista de Aiuroria demult i s-a pus sare pe coada dar nu este inca de gasit o "gaina" ca tine ca sa-i faca un denunt "soft". Ca de s-ar apuca "baietii" de cele "hard", ar baga bulau si "cine nu trebe'"!

Vecin

03.03.2016 09:40

Este incredibil ce face Primaria pe aceasta strada!! Locuim in zona, si cunoastem ca sunt cel putin 3 litigii in curs. In loc sa ajute, primaria incurca!

Anonim

03.03.2016 13:01

Si in Chinteni se procedeaza exact la fel, de la venirea noului "domn" de la Urbanism. Ia cercetati putin si acolo! 

Anonim

03.03.2016 13:02

Si in Chinteni se intampla exact la fel, dupa venirea noului "domn" de la Urbanism. Verificati si acolo!

pug - na

03.03.2016 13:50

cum te astepti sa faci o strada cu trotuar de pe un drum agricol fara urbanizare. in uliu si in alte locuri din pug s eprevede cedarea terenului pentru functijni publice in baza puz/pud dar ce iti spun eu. unii nu au auzit cuvantul urbanism ci au interes doar conturile proprii. ia iesiti de pe str campului sau eugen ionescu si ce vedeti . masina pompierilro nici nu poate intra. inainte sa scria acest lucru domnul ziarist ar trebui sa intrebe pe unii altii cum stau lucrurile si sa isi largeasca orizontul, altfel articolul pare scris de o gloaba cu ochelari de cal. apropo ce ar trebui sa fie mai intii? casa sau drumul si infrastructura http://www.primariaclujnapoca.ro/proiectpug.html

Anonim

03.03.2016 14:48

Am auzit de la un apropiat aceasi practica, nesimtitii!DAN-ul pe ei!

Daniel

03.03.2016 14:51

alo, DNA? E cineva acolo ?

Anchidim Oltean

03.03.2016 15:06

Am umblat si eu prin Primarie la Urbanism, dar n-am avut problema asta. In schimb am avut altele, iar doamnele din fruntea administratiei se considera niste mici dumnezei. Ma tot intreb cat va mai merge ulciorul la apa, ca va trebui sa le prinda si pe ele cineva. Clujul nu este al lor, este al celor care platesc taxe si impozite. 

Marinel Cioca

03.03.2016 17:55

Buna ziua,Acest caz nu este singular. Mai multe persoane sunt in asemenea situatii si nu se iau masuri. Cred ca DNA-ul ar trebui sa se sesizeze pt ca e un caz de coruptie. Primaria Cluj trebuie curata. Solutii avem: la alegeri vom avea grija ce votam si totodata o plangere la DNA e obligatorie. Asa nu se mai poate. Daca doamnele respective se joaca cu focul si nu lucreaza in favoarea cetatenilor atunci o sa ne trimitem sora noastra mai mare sa actioneze: DNA.P.S. Le transmit ca sora mai mare nu vine niciodata singura, ci e insotita de niste baieti rai si de regula nu pleaca cu mainile in buzunar atunci cand fac vizite...

Anchidim Oltean

04.03.2016 14:41

De ce nu afisati comentariile? Daca tot ati fost responsabil sa scrieti articolul, atunci lasati si comentariile sa apara.

Muri

04.03.2016 19:46

Primaria Cluj este o zona in care sunt nisipuri mișcătoare,fiecare funcționar are impresia ca este stăpânul orașului toți urmăresc un singur lucru pe înțeles habar nu au de legislație dacă ii întrebam de zece ori ce trebuie sa facem nu știu nimic toți urmăresc un singur lucru "sa nu facă nimic si dacă se poate sa primească ceva in schimb""

Anchidim Oltean

07.03.2016 10:37

Sunteti niste mizerabili pentru ca nu afisati comentariile. Asta nu mi se pare libertatea omului de exprimare. Trebuia sa le dezactivati de la inceput daca stiati ca nu le lasati. Sa va fie de bine. Mi se pare ca faceti un joc murdar si nu stiu sigur de partea cui sunteti. A.

candrea firicel

08.03.2016 14:14

Aceeasi problema o am si eu, nu am dezmembrat am cerut sa mi se spuna in scris cat sa dezmembrez, fara raspuns "tacere", am depus documentatia in august 2015, acum am deschis proces pentru obligare la emitere autorizatie de construtie

Florina

15.03.2016 21:46
Iesiti in strada! Pe o autorizatie sunt sapte semnaturi, care sunt platite din banii nostri!

mda

04.07.2016 19:01

art. 24 alin. 4 din partea a 2-a a Regulamentului Local de Urbanism spune foarte clar ca suprafetele grevate de servitutile de utilitate publica trebuie transferate in proprietate publica anterior emiterii Autorizatiei de Construire. Daca asta e PUG-ul, nu ai ce sa faci, il respecti sau te duci in instanta sa te judeci.

adrian

23.03.2017 17:48

Asa este si in sibiu, am fost constrans sa cedez verbal (pentru ca nimeni din primaria nu si-a asumat) 56 de metri din fata casei, de un an jumate ma chinui cu proiectul asta, am schimbat 2 arhitecti, am ajuns la capatul rabdarii. cred ca o sa le chem televiziunea... fiindca le-am cedat terenul nu mai am locuri de parcare in fata casei si ma conditioneaza verbal sa daram actuala casa, p+e si sa fac una noua cu parcare subterana..eu nu detin banii astia, e o bataie de joc, daca vine un investitor strain, intra direct la doamna primar si in secunda 2 ii aproba tot. vreau sa plec din tara asta 

Adauga comentariu