Diete

Fulgii de ovaz

Ovazul este numele comun pentru unele plante erbacee din familia gramineelor, dintre care cea mai cultivate este Avena sativa, cunoscuta in general ca nutret si folosita pentru hranirea animalelor. Invelisul exterior al bobului este greu de inlaturat, de aceea faina si fulgii utilizati in alimentatia umana sunt extrase din boabe decorticate printr-o tehnologie speciala; altfel ar fi greu de digerat, din cauza excesului de fibre.

 

 

Ovazul contine:

proteine, intr-o cantitate mai mare decat alte cereale;
fibre deosebit de utile pentru mentinerea la un nivel scazut a colesterolului din sange;
saruri minerale in cantitate semnificativa;
lipide din abundenta, deoarece in timpul macinarii germenul, in care sunt concentrate principiile nutritive, ramane intreg.

 

 

In alimentatie:

Boabele de ovaz se pot folosi la prepararea de supe si ciorbe de legume. Faina este baza pentru casa in mod special indicata pentru intarcarea bebelusilor, iar amestecata cu alte cereale, este folosita la prepararea painii si a biscuitilor. Se gaseste si sub forma de ‘fulgi”, care se consuma fierti in lapte sau ca musli.

 

 

Supele de ovaz integral combat constipatia; in acest scop, se recomanda sa se bea cate o ceasca, de 2-3 ori pe zi, de decoct din 3 g de frunze si tulpini uscate, lasate sa fiarba cateva minute in 100 ml apa.

 

 

Fulgii de ovaz

Sunt o hrana minunata si se pot procura din orice magazin alimentar. Cu toate acestea, multa lume nu-i prepara corect, iar majoritatea il consuma in exces. Fulgii de ovaz constituie un aliment splendit pentru copiii in crestere, dar felul in care sunt mancati le anuleaza calitatile. Cand se adauga zahar si lapte, acestea provoaca fermentatie anulandu-le calitatile.

 

 

Ovazul sub forma de fulgi este preferat de majoritatea oamenilor fiindca este mai usor de digerat si se prepara mai repede. Ovazul macinat trebuie sa fiarba cel putin 4 ore, in vreme ce fulgii au nevoie numai de 3 minute – o mare economie de combustibil si de timp.

 

 

Moduri de preparare

Pentru a mari continutul de fibre din dieta, pregatiti ovazul astfel: combinati in parti egale faina de ovaz cu tarate si cu apa, conform indicatiilor de pe cutie. Fierbeti amestecul cam 10 minute, apoi lasati-l 5 minute inainte de a-l pune pe masa. O mare parte din amestec va fi partial nefiarta; din acest motiv, nu va fi atacata imediat de saliva si de sucurile gastrice si va ajunge in colon unde va contribui la eliminarea substantelor reziduale rezultate prin putrefactie si provenite din descompunerea proteinelor si altor alimente

 

 

Faina de ovaz poate fi preparata in diferse moduri. Daca nu este alterata prin preparare, sau combinata gresit, constituie una dintre cele mai eficace masuri profilactice impotriva bolilor. Apa cu faina de ovaz ar trebui utilizata mult mai frecvent. Constituie un medicament excelent. Pentru a o obtine, adaugati doua lingurite cu varf de faina la un litru de apa. Concentratia poate sa varieze in functie de gust. Lsati amestecul sa fiarba la foc mic o jumatate de ceas. Apoi amestecati cu o lingura si strecurati printr-o sita fina. Butura obtinuta este excelenta, mai ales pentru bolnavi. Daca doriti, puteti adauga un praf de sare, precum si putin lapte de soia.

 

 

Alta reteta suna astfel: adaugati o lingura cu varf de faina de ovaz intr-un litru de apa, fierbeti la foc mic 2 ore si jumatate, intr-un vas bine acoperit si strecurati. Dupa racire veti obtine o bautura foarte racoritoare.

 

 

Ovazul are unul dintre cele mai mari continuturi in siliciu si, daca este corect combinat cu fructe sau legume, constituie baza ideala pentru copii, pe perioada lunilor de iarna, ajutand la prevenirea tuturor bolilor infectioase. Cand este necesar siliciul, faina de ovaz este cea mai indicata. Daca pacientul acuza perturbari digestive, se va apela la extract de ovaz, Avena sativa.

 

 

Nu este exagerat sa spunem ca pentru a precveni congestia si formarea de toxine, precum si reactii acide, ovazul, combinat cu alte alimente, in profilaxia bolilor contagioase, este mai eficace decat oricare dintre serurile inventate. Ovazul nu este artificial si niciun substitut oarecare. Este un agent care furnizeaza antisepticele necesare in combaterea infectiilor contagioase.

 

 

In afara de calitatile antiseptice, ovazul are si un continut mare de fosfor, necesar celor mici pentru formarea unor oase puternice, cat si pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.

 

 

Procesul de fabricare a fulgilor de ovaz

Ovazul trece printr-un lung proces de curatatre, in care sunt indepartate pleava. Apoi ovazul este sortat dupa diametrul boabelor. Dupa cernere, se obtin 5 categorii. Doar boabele perfecte sunt retinute pentru oricare dintre sortimentele “Quaker oats” sau “Mothers oats” cu preparare rapida.

 

 

Sunt apoi prajite si partial uscate, apoi sunt racite si trecute pe sub o piatra de moara unde sunt dezghiocate cojile. Mixtura este apoi cernuta, indepartandu-se toate cojile precum si faina fina. Curatarea continua pana ce crupele de ovaz sunt complet separate de coji si de grauntele nedecordicate.

 

 

Pentru obtinerea celor doua sortimente cu preparare rapida, crupele de ovaz sunt macinate si tratate cu abur, fiind partial preparate. Apoi sunt introduse in masinile care le dau forma de fulgi. Astfel obtinuti, fulgii sunt raciti intr-un curent de aer cald de 43º C, dupa care sunt cantariti si impachetati automat.

 

 

Cu privire la vitaminele din ovaz, testele arata ca procesul tehnologic nu implica nici o deteriorare. Astfel, garuntele de ovaz din care se realizeaza fulgii contin tarate, endosperma si germeni, intr-o proportie naturala. Toata faina de ova, indiferent daca este fina sau mare, care intra in compozitia fulgilor, este integrala. Nu exista alimente rafinate din ovaz. Atat structura naturala a ovazului, cat si procesul tehnologic sunt de o asemenea natura incat rezultatul este un aliment integral. Compozitia tuturor tipurilor de fulgi este identica, daca s-ar folosi aceeasi varietate de ovaz.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *