Diete

Fructele de padure si cele uscate

Fructele de padure (afine, mure, zmeura, merisor, capsuni, agrise, coacaze etc.) contin putine calorii, fiind bogate in fibra. De asemenea, toate abunda un substante fitochimice antioxidante si in vitamine. Cand cercetatorii au intocmit o lista cu fructele cele mai proaspete, bogate in antioxidanti, afinele si murele s-au impus pe primele doua pozitii. Pe locul patru figureaza capsunile. Multe dintre fructele de padure sunt surse bogate de vitamina C; capsunile contin chiar mai multa vitamina C decat portocalele.

 

Atentionare. Majoritatea fructelor de padure se altereaza foarte repede. Zmeura si murele se pot pastra 1-2 zile, dupa cumparare sau recoltare; capsunile, doar 2-3 zile, iar afinele pana la 5 zile.

 

Ce este indicat? Fructele de padure de culoare albastra, rosie si mov inchis. Sunt bogate in anthocyanini, pigmenti vegetali care pot proteja organismul de unele forme de cancer si preveni afectiunile cardiovasculare.

 

Afinele argintii. Nu evita fructele de padure cu strat albicios. Aceste fructe se numesc “brumate”, acest strat le protejeaza.

 

Ce nu este indicat? Nu vei gasi in tot timpul anului toate soiurile de fructe de padure. De exemplu, merisorul este o raritate in perioada ianuarie-septembrie. Din fericire, se pastreaza bine la frigider, asa ca daca iti plac, iti poti face provizii pe care sa le pastrezi in congelator.

 

Fructele de padure in preparate gatite (de exemplu, in placinte). Vitamina C se anihileaza in momentul expunerii la caldura, asa ca cel mai bine este sa le mananci crude sau in cereale luate cu iaurt.

 

Fructele uscate (curmale, prune, stafide, caise, smochine etc.) sunt o sursa concentrata de substante hranitoare. Bogate in fibra, abundente in minerale, dar, totodata si in glucide si calorii, ele sunt indicate in alimentatie doar in cantitati mici. Stafidele si prunele uscate sunt bogate in fibra, fier si potasiu. Smochinele contin vitaminele E si B6.

 

Recomandare. La stafidele albe si la fructele uscate de culori deschise se adauga de multe ori dioxid de sulf, pentru a le mentine nuantele sterse. Daca nu suporti sulfitii, citeste cu atentie etichetele de pe ambalaje. Fructele uscate fara dioxid de sulf se pot gasi in magazinele naturiste.

 

Ce este indicat? Portiile mici. Pentru ca fructele uscate sunt bogate in glucide, este indicat sa le consume in cantitati limitate. Presara intr-o salata sau adauga-le la verdeturile calite. Curmalele sunt foarte bogate in zaharuri, deci sa nu crezi ca ar putea fi o buna alternative la bomboane.

 

Ce nu este indicat? Nu uita ca iti strica dintii. Din cauza faptului ca sunt foarte lipicioase, fructele uscate pot ramane pe smalt sau intre dinti, crescand riscul aparitiei cariilor dentare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *