Diete

Fructele citrice, tropicale si exotice

Fructele plantelor citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfrut) sunt fructele apartinand unei familii de arbori si arbusti fructiferi, avand ca tip principal lamaiul. Denumirea este data de acidul citric, un acid organic care se gaseste mai ales in sucul de lamaie.

 

Ce contin? Recunoscute pentru aportul lor bogat in vitamina C, citricele mai contin cantitati importante de acid folic, fibra si unele carotenoide, sau pigmenti vegetali. Pe langa faptul ca sunt bogate in citamina C, citricile abunda si in compusi anticancerigeni.

 

Recomandare. Spre deosebire de celelalte citrice de la care le mancam pulpa zemoasa, lamaile se consuma mai mult stoarse sau sub forma de sucuri. Coaja lamailor este de asemenea bogata in carotenoide si in alti compusi benefici.
Ce este recomandat? Citricele ofera diverse beneficii nutritionale, in functie de soi. De exemplu, portocalele si mandarinele sunt bogate in beta criptoxantin, un pigment din familia carotenoidelor care cpoate inhiba dezvoltarea anumitor tumori. Grepfrutul roz si rosu contine licopene, un alt pigment dun familia carotenoidelor, care poate proteja organismul impotriva cancerului la prostata si a altor forme de cancer. Toate citricele contin limonene, compusi care se pare ca neutralizeaza anumite substante chimice cancerigene.

 

Ce nu este indicat? Sucul de citrice, lipsit de fibra. Chiar daca esti tentat sa cumperi conserve de portocale sau grepfrut decojite, ar fi bine sa nu o faci! Multi dintre compusii benefici se gasesc in partea alba a pielitei feliilor. Citricele care cantaresc putin. Cele care cantaresc mai mult au mai multa zeama decat cele usoare.

 

FRUCTELE TROPICALE SI EXOTICE (banana, cantalup, pepenele galben si rosu, ananasul, guava, papaia, mango, kiwi, rodia etc.) sunt aproape toate bogate in vitamina C si fibre. Pepenele verde, de exemplu, contine cu 40 % mai multe licopene decat tomatele.

 

Recomandare. Fa-ti un obicei din a cumpara cate un asemenea fruct mai neobisnuit saptamanal. Chiar daca nu stii daca semintele sau coaja sunt comestibile, poti consulta p carte de bucate sau poti cauta informatii pe Internet.

 

Ce este indicat? Varietatea si culoarea. Pepenele galben, de exemplu, nu contine licopene ca cel verde sau betacaroten precum cantalupul, dar este o buna sursa de carotenoide care pot proteja organismul imotriva afectiunilor oftalmologice datorate inaintarii in varsta. Si kiwi contine acesti compusi.

 

Ce nu este indicat? Evita feliile de pepene vandute in alimentara. Expusa la actiunea oxigenului din aer, vitamina C se anihileaza rapid. Coaja mentine prospetimea si aroma miezului. Fructele nespalate. Chiar daca nu mananci coaja pepenilor, bacteriile de pe suprafata lor pot ajunge la miez cand feliezi fructul.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *