Fructe, nuci si seminte in dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica permite un consum ocazional de fructe, in functie de clima, anotimp, necesitati individuale si alte circumstante. Cuprinde toate tipurile de fructe, folosite in mod traditional si consumate frecvent, care cresc intr-o clima temperata. In schimb, nu este recomandat consumul de fructe tropicale care cresc intr-o clima tropicala.


Tipuri de fructe: caise, capsune, dude, fructe de padure, kaki (piersica japoneza), lamai, mandarine, mere, mure, pepene, pepene de iarna, pepene verde, piersici, pompelmo, portocale, prune, stafide, struguri, zmeura, alte tipuri de fructe care cresc in mod traditional in zone cu clima temperata.
Diverse modalitati de servire a fructelor: bauturi fermentate, ca desert, ca ingrediente pentru umplutura, coapte, fierte, murate, uscate (pentru gustari, garnituri, desert), gatite in aluat, gatite la aburi, insiropate, intinse pe paine sau pe alteproduse fainoase, proaspete sau crude, rase, servite ca si garnitura, sucuri si bauturi, etc.


Nuci. Dieta macrobiotica include un consum ocazional de diverse tipuri de nuci, sub forma de gustare, garnitura, sau ca ingrediente pentru desert. Tipuri de nuci: alune, arahide, castane, migdale, nuci, nuci braziliene, nuci Macadamia, nuci spaniole, caju, fistic, ghinde, s.a. Modalitati de servire a nucilor: decojite si servite ca orbamente, garnituri sau ingrediente pentru alte feluri de mancare; gatite cu produse din faina de cereale, pentru a face biscuiti, dulciuri, briose, paste si alte tipuri de desert sau de paine;gatite la gratar; preajite cu sau fara sare de mare; prajite si coapte cu sos de soia (shoyu); prajite si indulcite cu malt de orez sau orz; servite ca fructe uscate intre mese, etc.


Seminte. Dieta macrobiotica include folosirea ocazionala a diferitelor tipuri de seminte, preparate in diverse moduri. Tipuri de seminte: bostan (squash), floarea-soarelui, mac, deminte de prune (umeboshi), susan alb si negru, seminte incoltite de lucerna, s.a. Modalitati de servire a asemintelor sub forma de condimente: cu miso (seminte de soia fermentata si pasta de cereale); cu praf de umeboshi si sare de mare; prajite si macinate simplu sau cu sare de mare; uscate si macinate. Modalitati de servire  a semintelor sub forma de gustare intre mese: ca dressing pentru crochetele de orez; ca ingrediente pentru bomboane; cu malt de orz sau sirop de orez; la cuptor, cu produse din faina de cereale, pentru a prepara biscuiti, cracker, lipii si alte produse pe baza de faina la cuptor; pentru gustari traditionale, consumate de obicei; prajite, uscate si servite ca atare. Servite ca garnituri: imprastiate pe diverse feluri de mancare pe baza de cereale, supe, zarzavaturi, legume, peste si fructe de mare, fructe si deserturi.


 

Adauga comentariu