Frigider “caritabil” in centrul Clujului. Se lucreaza la un proiect de reducere a risipei alimentelor

Un grup informal de tineri din Cluj si Bucuresti fac eforturi in aceasta perioada sa puna pe roate un proiect care ar avea doua avantaje majore: ar scadea cantitatea de alimente care se arunca dupa expirare si ar aduce hrana pe masa unor persoane nevoiase. Este un proiect pilot care ar functiona in paralel in cele doua orase, avand nevoie si de implicarea comunitatilor locale. 

Actiunea a avansat mai rapid la Bucuresti decat la noi, dupa cum a precizat una din persoanele implicate in proiect, care a preferat sa isi pastreze anonimatul. La Cluj s-a donat deja un frigider, insa ar mai fi nevoie si de o vitrina frigorifica. 

“Ar putea ca oamenii sa puna mancare in frigider, lucru pentru care e nevoie de campanii in care sa construiesti incredere. Ar fi mai usor sa se lucreze cu niste supermarketuri care sa doneze din alimentele aproape de expirare, pe cat posibil neperisabile: conserve, alimente vidate sau orez”, a precizat aceasta. 

Pretul unei vitrine frigorifice ar fi de cateva sute de lei daca este second hand.  

“Avem in vedere in primul rand ca unitatile de alimentatie publica sa se implice. Ideea nu este ca oamenii sa cumpere alimente pe care sa le puna in frigider, ci sa convingem entitati care au un surplus de hrana, sa reusim sa salvam alimente de la risipa. Avem cateva idei de amplasare la Cluj, dar inca se lucreaza la asta”, a mai spus organizatoarea. 

Proiectul comunitar de interventie pentru a reduce deseurile din alimente ar are nevoie de implicarea unei organizatii clujene. Ar mai putea fi nevoie, de asemenea, de voluntari care sa ajute la branduirea frigiderului, la scrierea de mesaje, la realizarea unui orar de functionare, voluntari prin rotatie. In plus, se cauta solutii pentru supravegherea obiectivului. 

“Am vorbit cu cineva din state care a demarat o asemenea actiune, s-a extins in Brazilia si Columbia. Cel mai bine a functionat atunci cand frigiderul a fost amplasat in fata unui camin studentesc, unde “beneficiarii” erau studentii”, a mai spus organizatoarea.

Organizatorii actiunii si-au propus sa amplaseze un frigider la Cluj, intr-o zona centrala si unul la Bucuresti (cu sprijinul unei organizatii care face acest lucru cu dependentii de droguri). 

Planul actiunii este ca intre 6 si 10 ianuarie sau aiba loc discutii cu persoane interesate de implicare, din ambele orase, urmand planificarea si cercetarea pe teren, iar lansarea s-a dori sa aiba loc in februarie. Intre 10 februarie si 30 martie cei implicati se vor asiguar ca exista un numar suficient de voluntari care sa verifice frigiderul si sa inlocuiasca alimentele, sa ii incurajeze pe oameni sa se implice in acest proiect. 

Cei care vor sa dea o mana de ajutor ii pot contacta pe initiatorii actiunii accesand https://edgeryders.eu/en/spot-the-future-bucharest/yello-fridge-in-the-making-lets-start-the

Comentarii

Anca

12.01.2016 16:25

Cum putem afla mai multe detalii? Linkul de la final nu merge. Mutumesc! 

Adauga comentariu