Reportaj

FOTO&VIDEO – Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor începe să prindă contur

La trei decenii de la Revoluție, în Cluj se construiește, în sfârșit, un parc nou! Pe Bulevardul Muncii, în mijlocul pustietății, unde întoarce tramvaiul și duba de marfă, și nu între sutele de blocuri între case, unde ar fi fost necesar, însă e bine și-așa, decât deloc, mai ales că noul parc, ce începe să prindă contur, are toate șansele să fie unul grandios.

În 19 iulie 2019, Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor.

Potrivit informațiilor de pe site-ul municipalității, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, a avut termen de proiectare 90 de zile și de execuţie 19 luni (30 decembrie 2021).

Spre deosebire de alte proiecte la care lucrările avansează în ritm de melc, cum este baza sportivă La Terenuri din Mănăștur, ce pare a se îneca în noroaie, fără a mai ieși vreodată la liman, noul parc de 21,3 hectare de pe Bulevardul Muncii avansează într-un ritm decent.

Pe șantier nu se lucrează frenetic, ci cu puține utilaje și muncitori (jumătate dintre utilaje sunt staționare, iar jumătate dintre muncitori moțăie la soare), dar se lucrează și sunt șanse ca parcul să fie finalizat la timp. Ne vom bucura de el, cel mai probabil, de abia în vara anului următor, însă, vorba românului: e bine și-așa!

Până în prezent, s-au excavat aleile principale și secundare și a început montarea bordurilor și a stâlpilor de iluminat.

Au fost plantați copaci și diverși arbuști, răruți, dar drăguți:

Una dintre clădirile din parc este ridicată, iar cealaltă este în curs de construire:

Și zona de parcare începe să se contureze:

Cele două pasarele sunt montate, mai necesitând finisaje și conectarea lor cu aleile care încă sunt la stadiul de moloz:

Și punctul de belvedere a fost realizat, oferind, din păcate, o imagine deloc impresionantă asupra halelor din zona industrială a orașului:

Cel mai probabil, de aici va porni și tiroliana care urmează a avea o lungime de 250 m și o diferență de nivel de 19,50 m. Nu oricine va putea însă urca până în vârful dealului, panta fiind abruptă și traseul suficient de lung cât să constituie un obstacol pentru cei care nu sunt în cea mai bună formă fizică:

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.

Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei fonduri nerambursabile. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul „Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ.”

Pentru mai multe detalii legate de contextul și de zona unde este construit acest parc, citiți și:

Pădurea clujenilor bogați, unde întoarce tramvaiul și uliul intereselor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *