FOTO - Studenții clujeni au ieșit în stradă: „Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”

Câțiva zeci de studenți de la mai multe universități clujene au protestat azi în fața Prefecturii Cluj față de decizia Guvernului Cîțu de a elimina gratuitatea pentru transportul cu trenul. 

Aceștia au avut mai multe mesaje pentru autoritățile centrale, mesaje pe care le-au scris pe pancarte sau pe bannere. Aceștia le-au transmis guvernanților: „Să vă fie frică, studenții se ridică”.

Mesajul folosit cel mai des de studenți a fost : „Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”. Alte mesaje ale studenților au fost: „Vă rog să ne scuzați că nu suntem deputați”, „Pierdem trenul spre educație”, ”Accesul la viitor pe jumătate luat”.

Principala nemulțumire a studenților este faptul că Guvernul a luat această decizie fără să se consulte cu ei. 

„Protestăm față de construcția bugetului din acest an. Toată această schimbare s-a făcut pe spatele nostru. Această măsură afectează studenții care vin din medii defavorizate. Sunt tineri care nu își permit să urmeze studiile universitare pentru că familiile lor sunt din medii rurale. Noi suntem aici pentru studenții care nu au posibilități materiale. Este un drept câștigat pe care nu vrem să îl pierdem pentru că guvernanții nu știu să aibă un dialog politic, nu știu să discute cu noi și vrem să fim mereu consultați atunci când apar propuneri care ne privesc pe noi studenții”, a declarat unul dintre un studenții prezenți la protest.

Studenții au transmis că astfel de acțiuni de protest ar putea să continue și că vor face orice demers necesar pentru a-și recâștiga acest drept.

„Ne-am adunat aici pentru a susține toate demersurile făcute în zilele acestea de toate organizațiile de studenți din țară. Pentru a critica planul de guvernare pe care l-au propus și suntem aici ca să-i anunțăcm cu nu vom ceda acest drept și vom face toate demersurile pentru a păstra acest drept”, a trsansmis un alt student.

Guvernul Cîțu a decis să elimine transportul gratuit cu trenul pentru studenți și să revină la subvenționarea a 50% din prețul călătoriei. Ulterior, în urma discuțiilor cu reprezentanții studenților, Ludovic Orban a anunțat că le oferă și călătorii gratuite nelimitate pe ruta dintre orașul de domiciliu și centrul universitar. Această măsură nu a fost agreată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești care a anunțat că va organiza acțiuni de protest. 

Organizația studenților din UBB, OSUBB este însă la asentimentul celor din ANOSR considerând că eliminarea gratuității va duce la descurajarea mobilității studenților în vederea desfășurării activităților extracurriculare educaționale. 

„Măsura intrată în vigoare în 2017 a ajutat și la creșterea mobilității studenților în diverse scopuri educaționale, precum participarea la schimburi de experiență, manifestări sau competiții artistice, culturale sau sportive, cercetări științifice, tabere, cursuri de dezvoltare ș.a.m.d. Totodată, măsura de sprijin are și un impact pozitiv asupra mediului, sprijinind politicile de promovare a transportului feroviar, precum și reducerea poluării”, consideră OSUBB.

 

Adauga comentariu