Din oras

FOTO – Fosta stradă academică Kogălniceanu, după festivalul special de pandemie

Fosta stradă cu profil academic, Mihail Kogălniceanu, a devenit săptămâna trecută una festivalieră. În fața universității de prestigiu Babeș-Bolyai a fost plantată o grădină a berii, în dreptul intrării Colegiului Racoviță a fost parcată o rulotă care promova produse din tutun, iar Colegiul Academic Ștefănescu-Goangă era, la un moment dat, flancat cu tomberoane.

Așa sunt prețuite la Cluj simbolurile academice. Când e vorba de festivaluri, tradiția universitară nu mai contează și orașul este pus la dispoziția organizatorilor, spre nervii localnicilor nefestivalieri (sau neproprietari de apartamente de închiriat), care trebuie să suporte gălăgia și restricțiile de trafic.

Ziar de Cluj vă prezintă cum arată fosta stradă academică Mihail Kogălniceanu, după încheierea festivalului special!

Sprijinit de un arbore mai tânăr, un camion încărca în această dimineață schelele demontate:

În fața rectoratului UBB, baxurile omagiale de bere continuau să troneze:

Din copaci, au fost date jos luminile festive, cu tot cu frunze:

În zona Bisericii Reformate, au rămas încă unele „obiecte de cult” folosite de petrecăreți:

Strada Kogălniceanu era, în această dimineață, plină de cărți. Nu este de mirare, având în vedere că aici se află și sediul Bibliotecii Academiei Române:

Strada Kogălniceanu este cuprinsă într-un amplu proiect de pietonalizare (sau, de festivalizare)

„Azi au început lucrările la un alt proiect important, finanțat din fonduri europene, cel de pietonalizare a străzii Kogălniceanu și de reamenajare a încă 9 străzi din centrul orașului”, anunța în 6 iulie 2021 Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei Evenimente publice şi informare cetăţeni din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Lucrările urmează a dura 24 de luni și vor cuprinde străzile: Mihai Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor, Iuliu Maniu.

Potrivit site-ului Primăriei Cluj-Napoca, „pe strada Mihail Kogalniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe «covorul» destinat accesului în clădirea Universităţii dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent”.

Până una alta, rectorii Universității sunt omagiați cu baxuri festivaliere de bere.

Vechile străzi cu profil academic din buricul târgului universitar, „pietonalizate” de Primărie, vor fi, practic, peste 2 ani, numai bune pentru a fi transformate în spații de desfășurare a festivalurilor. Electric Castle deja a anunțat data „festivităților” de anul viitor: 13-17 iulie. Dacă petrecerile se vor desfășura în aceleași locații centrale, rămâne de văzut cum se vor împăca cu șantierele. Se vor mula scenele după șantiere, ori șantierele după festival? În zona Parcului Central, am văzut că reabilitarea străzilor a putut fi realizată la timp, în așa fel încât să nu incomodeze desfășurarea Untold.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *