FOTO Afișe "antisemite” și „pro-teroriste” au fost lipite în diverse locuri în Cluj-Napoca

ANTISEMITÍSM s. n. Atitudine (politică, socială etc.) ostilă față de evrei. – Din fr. antisémitisme.[1]

Mai multe afișe cu conținut antisemit, prin care se cere boicotarea Eurovisionului (competiție ce va avea loc în Tel Aviv la mijlocul lui mai 2019) au fost lipite în diverse locuri în Cluj-Napoca. Cei de la Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România spun că în spatele acestor afișe sunt palestinienii.

Liderul Comunității Evreiești din Cluj-Napoca, Robert Schwartz, a criticat în termeni duri răspândirea acestor afișe.

 „În mai multe locuri din Cluj-Napoca au fost lipite afișe care îndeamnă la boicotarea finalei concursului Eurovision, care va avea loc la Tel Aviv. Sunt afișe antiisraeliene, antisemite. De asemenea, apare mesajul <<Boicot! Fără spectacole pe pământ ocupat>> și în litera V din cuvântul eurovision sigla e stilizată și apare semnul SS. Am sesizat în acest caz SRI, Primăria Cluj-Napoca, dar și Ambasada Israelului. Trebuie luate măsuri împotriva acestor fapte”, a declarat Scwartz.

De asemenea, Federația Comunității Evreiești din România a reacționat imediat și cere îndepărtarea urgentă a afișelor.

„Ne exprimăm revolta față de conținutul absurd al unui afiș antiisraelian apărut pe străzile Clujului, care îi îndeamnă pe trecători să boicoteze Eurovisionul. Motivul invocat de autori, pentru care spectacolul trebuie boicotat, e că România și Palestina ar trebui să fie solitare și să nu accepte spectacole pe ceea ce inițiatorii campaniei numesc <<pământ ocupat>>. Cel mai grav e că orașul Tel Aviv e numit pământ ocupat”, au comunicat cei de la FCER, prin vocea președintelui Aurel Vainer.

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România îi consideră responsabili pentru răspândirea afișelor pe cei de la Asociația pentru Solidaritate România-Palestina. Într-o plângere oficială adresată Procurorului General al României.

 

 

Antisemitismul în Cluj-Napoca, în istoria recentă

Din fericire, cazurile de antisemitism din Cluj-Napoca sunt rare. Oficial, în urmă cu aproximativ 10 ani, pe pereții biroului unde are sediul Comunitatea Evreilor, au apărut semne antievreiești, printre care o svastică și steaua lui David tăiată. De asemenea, în 2017 a fost vandalizată Sinagoga Evreiască de pe strada Horea, fiind vopsite cu spray roșu pe pereți mesaje prin care se nega Holocaustul.

Antisemitismul e pedepsit cu închisoare în România. În funcție de gravitatea faptelor, autorii riscă până la 10 ani de închisoare. Potrivit legii, prin antisemitism se înțelege „atât percepţia referitoare la evrei, exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor comunităţilor evreieşti sau lăcaşurilor de cult”.

Adauga comentariu