Fostul șef ”doi și-un sfert”, pensionat. Chestorul Gelu Oltean a fost trecut “în rezervă” de președintele Klaus Johannis

Fostul șef al Direcției Informații și Protecție Internă, chestorul clujean Gelu Oltean, a fost pensionat. Klaus Johannis a semnat decretul prezidențial de încetare a raporturilor de serviciu dintre Gelu Oltean și Ministerul Afacerilor Interne, iar documentul a fost publicat la data de 1 martie în Monitorul Oficial.

Pensionarea lui Gelu Oltean, fost șef al serviciului doi și-un sfert vine, cu rang de secretar de stat, vine la șase luni de la de la declanșarea unei anchete a procurorilor DNA, ce îl vizează pe chestorul clujean. În august 2016, DNA a anunțat începerea urmăririi penale față de șase ofițeri de rang înalt din MAI, unul dintre ei fiind Gelu Oltean. Acesta are calitatea de suspect și este cercetat "sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu".

În rechizitoriului procurorilor, se arată că în cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale Direcției Informații și Protecție Internă, suspectul Oltean Gelu-Marin și-a însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

Dosarul în care este cercetat Gelu Oltean este disjuns din cel în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. Gelu Oltean, a fost numit director general al DIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI.

Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae.

Adauga comentariu