Fostul prefect al Clujului, Mircea Abrudean ar putea ajunge administrator provizoriu al companiei de stat Transgaz. În prezent, Consiliul de Administrație este condus de clujeanul Remus Lăpușan

Compania de stat Transgaz este condusă în prezent de Ion Sterian, care ocupă funcția de administrator executiv – director general și de clujeanul Remus Lăpușan (fost președinte PSD Cluj, acum președinte Pro România Cluj) care ocupă funcția de administrator neexecutiv – președinte al Consiliului de Administrație. Situația s-ar putea schimba curând ca urmare a propunerii premierului Florin Cîțu, care se pare că îl vrea pe Mircea Abrudean (fost prefect al Clujului, actualmente secretar general adjunct al Guvernului) pentru funcţia de administrator provizoriu al companiei de stat Transgaz Mediaș.

Potrivit zf.ro, pe lista propunerii din partea Secretariatului General al Guvernului (SGG), în calitate de acţionar majoritar al Transgaz, se află şi Laura Raluca Alina Dragotă, 47 de ani, cea care de la 1 martie 2021 încoace ocupă funcţia de director general adjunct – Direcţia Generală Politici Publice, Strategii şi Control Intern Managerial din cadrul SGG.

Anterior ea a fost director de cabinet/consilier personal cabinet secretar de stat în Ministerul Finanţelor, respectiv de la 28 ianuarie 2020 şi până la 18 decembrie 2020, aşadar când ministrul al finanţelor era Florin Cîţu.

Cele două propuneri, cu mandat de patru luni, urmează să fie discutate în cadrul adunării generale a Transgaz din 22 aprilie 2021.

De asemenea acţionarii vor discuta atunci şi aprobarea cererilor de reînnoire a mandatelor a patru membri pe patru ani ai consiliului de administraţie al Transgaz, respectiv Sterian Ion, Mihnea Nicolae, Iliescu Bogdan, Văduva Petru. Dar statul vrea alegerea a doar trei dintre aceştia la care se adaugă şi cei doi numiţi pe patru luni.

Cel mai probabil, Mircea Abrudean îl va înlocui pe Remus Lăpușan. De altfel, el nu se mai regăsește pe lista membrilor CA ale căror mandate vor fi prelungite.

"Transgaz are cinci administratori, la care le-au expirat mandatele. Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deține 58% din acțiuni și a propus doi administratori provizorii pe o perioadă de patru luni, până se realizează procedura de selecție conform OUG 109/2011. Una din cele două propuneri sunt eu, urmând ca decizia să o aibă AGA din 22 aprilie", a declarat Mircea Abrudean, pentru Ziar de Cluj. 

Ziar de Cluj a scris, la începutul lunii februarie, că în 2017, Remus Lăpușan a ajuns membru al Transgaz, iar acum ocupă funcția de administrator neexecutiv – președinte al Consiliului de Administrație. Pentru a vă face o imagine despre importanța funcției pe care o deține Remus Lăpușan vă spunem că potrivit celor mai recente date financiare disponibile, transportatorul de gaze naturale Transgaz a avut în 2019 o cifră de afaceri de 387 milioane euro, profit net de peste 72,8 milioane euro și 4.246 angajați.

În materialul din februarie, am semnalat faptul că Remus Lăpușan nu are nicio experienţă profesională sau studii legate de obiectul de activitate al companiei. De când ocupă această funcție la Transgaz, Lăpușan a încasat sume importante de bani. Conform declarației de avere aferentă anului 2019, el a încasat într-un an 176.978 lei, ceea ce înseamnă 14.700 lei/lună. În cei trei ani de când este membru, respectiv președinte al CA Transgaz, Lăpușan a încasat aproximativ o jumătate de milion lei.

Citește și:

Consiliul de Administrație al Transgaz Mediaș, companie de stat uriașă, este condus de clujeanul Remus Lăpușan, deși nimic nu îl recomandă pentru această funcție, plătită cu 14.700 lei/lună

Adauga comentariu