In vizor

Foștii parlamentari își vor pensiile speciale înapoi. Mihai Goțiu: „Avem o clasă politică ce consideră că o funcție publică e un mod de căpătuială”

Fostul senator clujean Mihai Goțiu a făcut publică o scrisoare pe care a primit-o din partea Asociației Foștilor Parlamentari prin care era invitat să se alăture demersului lor prin care vor să își recâștige pensiile speciale. Această Asociație a făcut o petiție către Avocatul Poporului în care îi solicită să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”de parlamentar”. 

Mihai Goțiu a declarat pentru Ziar de Cluj că nu susține acest demers, considerând că un parlamentar nu are nevoie de o motivare suplimentară dincolo de munca în beneficiul comunității pe care o reprezintă.

„Eu sunt printre cei care și-au dat demisia ca nu care cumva să mă răzgândesc peste 30 de ani și să cer pensie specială. Nu am candidat și nu am ocupat funcția publică de parlamentar pentru un ultra beneficiu în momentul în care ajung să ies la pensie. Am făcut-o în folosul comunității și am avut un venit mai mult decât decent în perioada asta, s-au plătit contribuții la pensie. O să beneficiez de pensie de pe urma acestor patru ani din Parlament. E considerată vechime în muncă și modul în care e reglementată acum și beneficiile sunt aceleași ca la orice om care muncește într-o instituție publică sau privată. În aceste condiții nu văd justificarea acestei pensii speciale și nici nu consider că ar trebui să fie o motivare pentru un parlamentar. Motivarea unui parlamentar trebuie să fie munca pe care și-a asumat-o în beneficiul comunității pe care o reprezintă”, a declarat Mihai Goțiu.

Fostul senator Goțiu crede că există însă foști parlamentari care își doresc să beneficiere în continuare de această pensie deoarece clasa politică din România încă privește funcțiile publice sunt „un mod de căpătuială” din care încearcă să obțină cât mai multe beneficii.

„De ce consideră unii politicieni care ocupă funcții publice că mai trebuie să fure, pe lângă beneficiile pe care le au în respectivele funcții publice? Pentru că avem o clasă politică încă dominantă care consideră că o funcție publică e un mod de căpătuială și atunci încearcă să obțină tot ce pot, de la comisioane la contracte dacă vorbim de persoane din administrație, de la diferite contracte și sume incorecte și care ajung inclusiv în domeniul penal pentru adoptarea unor legi cu dedicație, dacă vorbim de parlamentari. Asta e „motivația” umană a unora. Eu nu intru în caregoria aceasta și de aceea mă irită să văd că în continuare se încearcă blocarea eliminării pensiilor speciale. Ne facem sănătoși în momentul în care vedem că o funcție publică e patru ani sau de opt ani în folosul comunității. În rest ai cariera personală, ai viața personală, nu văd de ce ar trebui să fie niște privilegii pentru munca de parlamentar”, consideră Goțiu.

Asociația Foștilor Parlamentari a fost înființată în 2009 și avea (la acea dată), 9 membri, foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC. Prima inițiativă importantă a acestei Asociații a fost în 2014, atunci când la o întâlnire cu Victor Ponta, Avocatul Poporului de atunci membrii delegației au prezentat „problemele pe care le întâmpină foștii parlamentari în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie”. Pensiile speciale au vost votate de Parlament în 2015 și au fost eliminate săptămâna trecută. Asociția Foștilor Parlamentari fac acum demersuri către Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională într-o încercare de a schimba decizia Parlamentului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *