A fost odată ca niciodată o preafrumoasă piață Abator

A fost odată ca niciodată, în cartierul de basm Mărăști, pe strada Anton Pann, o preafrumoasă piață Abator. În vremurile demult apuse, pe când mafia piețelor încă nu se gândise să mute piața de en-gros a Clujului din Piața Abator în IRA, iar mai apoi în Dezmir, aici era o zonă populată cu zeci de comercianți și cu sute de cumpărători. 

Povestea spune, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, că în această piață, în prezent „se comercializează legume și fructe proaspete, atât indigene, cât și din import, citrice și flori de la 30 de producători agricoli și o persoană fizică autorizată”. Aceasta este însă doar o poveste, pentru că, în momentul în care ieșim din trama ficțiunii de pe site-ul Primăriei, atunci când pur și simplu deschidem ochii, observăm că cei 30 de producători agricoli sunt de fapt doar 3, poate și aceia bișnițari!


Numai zmeul din poveste știe de unde au scos cei din Primărie fotografia afișată pe site, cu o Piață Abator plină de comercianți, pentru că în prezent mesele sunt goale și doar într-un colț al pieței, pe câteva mese triste, mai stau întinse o mână de fructe și legume, așteptându-și inutil cumpărătorii.

Fiindcă piața e pustie, oamenii nu-și mai fac drum pe aici, preferând să cumpere din altă parte. Probabil, din supermarket, pentru că jalea e stăpână peste toate piețele administrate de Primărie, piețe care, în momentul de față, sunt în faza de agonie, nemaiavând mult până când își vor da obștescul sfârșit.

Mafia și interesele de toate soiurile au măcinat încet, dar sigur, piețele Clujului, care, dacă vor continua să funcționeze în continuare ca până acum, nu vor mai funcționa mult timp.

Priviți cum arată Piața Abator în fotografia de pe site-ul Primăriei. Cum arăta, de fapt, în vremuri de poveste:


Și cum arată în prezent:

Pe o cabană de lemn, unde probabil sălășluiește administrația acestei piețe, este afișat „orarul pentru perioada de iarnă”. Pentru perioada de vară, e drept, nu e nevoie de vreun orar, pentru că oricum prin piață bate vântul! 

Toți cei 30 de producători agricoli și persoana fizică autorizată care comercializează în această piață:

Parcare de deșeuri:

În spatele pieței goale, o „damă bine” și-a pus chiloții și sutienul la uscat:

Piața de poveste a Primăriei:

Comentarii

Florin

24.08.2016 18:08

Aia e o poză din anii 90:))

Vlad

25.08.2016 12:34

Locuinesc in acea zona. Nu mai mai cumparat de foarte multi ani legume sau fructe din acea piata. Pur si simplu nu ai de unde alege. Piata nu mai arata ca in pozele primariei de vreo 10 ani, cel putin...

Adauga comentariu