Din oras

Fondurile pentru transplantul de rinichi se termina intr-o luna la Cluj

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, care efectueaza doua treimi din operatiile de transplant din Romania, mai are fonduri pentru operatii doar pana luna viitoare. Programul de transplant din Cluj a beneficiat de o finantare de 4 milioane de lei in primele doua trimestre din 2013, bani insuficienti pentru numarul de interventii. Medicii se confrunta cu o crestere a numarului de donatori, in timp ce fondurile asigurate de Ministerul Sanatatii  pentru transplant sunt insuficiente.

Avem donatori, dar nu avem bani pentru programele nationale de transplant. Romania se confrunta, pentru prima data in ultimii ani, cu o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe. O veste buna pentru cei aproape 3.500 de bolnavi care sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru un transplant de rinichi, ficat sau inima. Din pacate, insa, banii nu sunt suficienti, iar spitalele care efectueaza operatii de acest fel au ajuns la fundul sacului.

Numarul donatorilor se dubleaza

Institutul Clinic de Transplant Renal Cluj-Napoca mai are fonduri pana luna viitoare pentru efectuarea de transplant de rinichi. Managerul institutului, Dan Sanpetreanu, explica cum s-a ajuns la aceasta situatie.

In primul rand, a crescut semnificativ numarul de transplanturi efectuate. Daca anul trecut s-au facut, la Cluj, 115 transplanturi de rinichi, anul acesta (primele patru luni si jumatate) s-au efectuat, deja, peste 70 de interventii.

Potrivit medicului Dan Luscalov, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, in Romania 3.200 de persoane asteapta un rinichi, 350 de bolnavi au nevoie de un transplant de ficat si 60 au nevoie de un transplant de cord.

In 2012 au fost 65 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la care s-au prelevat organe pentru transplant. Anul acesta, insa, numarul lor va ajunge sa se dubleze, in conditiile in care numai in primele patru luni au fost 58 de donatori.

Explicatia cresterii numarului de donatori este pusa atat pe mediatizarea unor cazuri de bolnavi care au avut sansa la o noua viata, dupa ce rudele unor persoane aflate in moarte cerebrala au acceptat donarea de organe, cat si pe activitatea intensificata a Agentiei Nationale de Transplant.

Pentru a face fata numarului de interventii, la Institutul de Urologie din Cluj se fac, deja, modificari de structura. “Am suplimentat numarul de paturi pentru transplant, de la 20 la 30”, explica managerul Dan Sanpetreanu.

Bani insuficienti pentru transplant

Cu toate acestea, fondurile acordate de Ministerul Sanatatii sunt mai mici fata de anul trecut. Potrivit managerului Dan Sanpetreanu, in 2012 s-au alocat aproximativ 12 milioane de lei Institutului de Urologie Cluj-Napoca, iar pentru primele doua trimestre din 2013 s-au alocat 4 milioane de lei.

“In momentul de fata, bugetul este insuficient raportat la nivelul activitatii, pe intreg anul. Probabil ca luna viitoare vom epuiza toti banii. In aceste conditii, vom face un memoriu la Ministerul Sanatatii, pentru a gasi solutii de finantare”, spune Sanpetreanu.

Problema lipsei fondurilor este cu atat mai grava, cu cat costul unui transplant in Romania este, in medie, de peste 40-50.000 de euro, bani pe care mult prea putini pacienti ar putea sa ii asigure.

Cu toate acestea, pe termen lung un bolnav cu afectiuni renale este mai ieftin in cazul unui transplant fata de perioada de dializa. “In ceea ce priveste raportul, costul este la 20% pe durata supravietuirii organului transplantat fata de costul dializei”, spune Dan Sanpetreanu.

O alta “buba” a Programului National de Transplant este lipsa de finantare pentru cheltuielile indirecte.

“Este vorba de facturile de utilitati, curent, gaz, apa, plata personalului pentru activitatea de transplant, reparatia aparaturii medicale, costuri pe care nu le deconteaza nici Ministerul Sanatatii, nici Casa de Asigurari de Sanatate”, explica Dan Sanpetreanu. Din cauza acestor costuri neachitate, Institutul de Urologie din Cluj a ramas, din 2012, cu o “gaura” de peste un milion de lei. “Am facut doua memorii la Ministerul Sanatatii, insa problema este nerezolvata. Am fost sfatuiti sa acoperim aceste costuri din sponsorizari, ceea ce este foarte greu”, mai spune Dan Sanpetreanu.

La Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca se afla peste 1.500 de persoane pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi. Adresabilitatea este nationala, aici ajung bolnavi din peste 30 de judete din Romania. Astfel, doua treimi din operatiile de transplant renal din Romania se efectueaza aici, iar lipsa fondurilor pentru interventii ar duce la o situatie grava in randul persoanelor cu afectiuni renale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *