Editorial

Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă

Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă. (Legea 370/2004, art. 41, par. 10, Organizarea și desfășurarea alegerilor)

Campania electorală pentru alegerile locale va începe, cu adevărat, în data de 14 septembrie. Atunci când copiii României se întorc la școală.

Alegerile sunt decise de sentimente. Programele candidaților sunt importante, dar niciodată decisive. Decisive sunt emoțiile, cele care pot de multe ori să producă rezultate neașteptate. Foarte mulți alegători sunt indeciși până în ultima clipă. Și atunci candidatul intră în scenă, apelând la sentimentele alegătorilor.

Cele mai puternice sentimente le poți stârni într-un om când te legi de copilul lui. Dacă îi faci bine, ești un înger, dar dacă îi faci rău, te va urmări toată viața.

 

Să urmărim pagina de facebook a PSD, ultimele mesaje:

“Începerea școlii se transformă într-un fiasco national, nici profesorii, nici copiii și părinții nu știu nimic sigur – în afară de faptul că nu vor avea tablete.“

“Primarul General al Capitalei Gabriela Firea: „Testare gratuită pentru elevii și profesorii din București! Am crescut în această vară capacitatea de testare, achiziționând aparate de testare PCR și teste, ca să nu ne ia prin surprindere începutul de an școlar. Spunem, astfel, DA bunei organizări și NU panicii și haosului!“

“Guvernarea Iohannis-Orban legalizează de azi furtul din banii copiilor și ai celor vârstnici! Cu dublarea alocațiilor impusă de PSD prin lege, de la 1 ianuarie, copiii ar fi avut până azi suficienți bani încât să-și cumpere fiecare câte o tabletă. Liberalii le-au anulat acest vis legitim. Le toacă banii de alocații pentru a se îmbogăți trucând licitații!“

După povestea cu moțiunea de cenzură, liderii social democrați sunt disperați. Vor face orice pentru a nu pierde și mai mult decât au pierdut. Nu se mai pot bate cu pumnul în piept că au dat jos un guvern „incompetent”, nu au prezentat niciun program economic sau unul politic care să atragă atenția și să nu îi facă de râs.

Le mai rămâne atacul la sentiment. Așteaptă cu nerăbdare începerea școlii. Deși sună cinic, nu cred că s-ar supăra ca multe școli să se inchidă după câteva zile. Obiectivul de campanie va fi ca fiecare membru să monitorizeze situația epidemiologică din școli. Trei cazuri de infectare, o școală închisă. Dacă cuiva îi va fi frică să raporteze cazurile, o vor face PSD-iștii. Și cine va fi de vină? Ne spun tot ei, și tot pe facebook.

„Iohannis și PNL au majoritatea în Parlament și nu mai pot da vina pe PSD: ei răspund de mersul pandemiei, de soarta educației și viitorul economiei!”

Iohannis și PNL, cei care nu au fost în stare să pună capăt pandemiei (care, totuși, se pare că există cu adevărat), Iohannis și PNL, cei care nu au fost în stare să organizeze cum trebuie deschiderea anului școlar, IOHANNIS ȘI PNL, CEI CARE NE-AU ÎMBOLNĂVIT COPIII. VOTAȚI PSD !!! Și mulți o vor face.

 

Deschiderea școlilor este principala preocupare și pentru Partidul Național Liberal. Numai că guvernanții nu sunt atât de îngrijorați de ce va urma după începerea școlii, cât să îi trimită pe toți copiii în bănci. Poate, chiar cu riscul ca unii dintre ei să se infecteze.

Marți, miniștrii Educației și ai Sănătății au prezentat, într-o conferință de presă, ghidurile pentru începerea școlii. Despre cele trei scenarii, verde, galben și roșu, știam de mult. Verde, adică școala începe normal, este când rata de infectare într-o localitate este sub 1 la mia de locuitori, cifre cumulate din ultimele 14 zile. Galben, adică școala hibrid, când rata este între 1 și 3 și roșu, adică doar școală online, când rata depășește 3. Evaluarea va fi facută publică în data de 7 septembrie, de Institutul Național de Sănătate Publică, pentru fiecare localitate în parte.

Întrebare: Cine câștigă alegerile în București dacă, să presupunem, în capitală, școala nu va începe în 14 septembrie, sau va începe în sistemul hibrid, ceea ce presupune că jumătate dintre elevi vor învăța de acasă? Cine va fi tras la răspundere pentru asta? Evident, cei de la putere.

O altă întrebare, una care chiar i-a fost pusă marți ministrului Sănătății:

Reporter: Vă rog să îmi explicați, în București, cum ar putea să se țină (școala) în condițiile în care, cel mai bun scenariu depășește cifra de 4 la 1.000 de locuitori. Înțeleg că pe 7 septembrie se va da acea evaluare. Credeți că ar putea să scadă numărul celor infectați până atunci?

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: Haideți să facem ca până pe 7 sau până pe 10 să avem o scădere a ratei în București și să asigurăm și începerea anului școlar și în București.

Păi hadeți să facem! Noi, românii. Să ne protejăm, să păstrăm distanța, să purtăm masca. Dar oare rezolvăm ceva, doar în mai puțin de o săptămână. Nu cred.

Sau poate „haideți să facem“ nu era pentru noi, ci era pentru ei, cei care lucrează cu cifrele, cu testele. Nu dau cu parul, doar mă întreb. Până marți, media pe ultimele 7 zile a cazurilor noi de infectare din București era de 188. Marți au fost raportate 83. Mai puțin de jumătate? Imposibil, ar zice unii. Miercuri au fost raportate 97. Puțin peste jumătate? Vai, extraordinar, felicitări bucureștenilor. Doamne ajută. Dacă cifrele sunt reale. Dacă….

 

PS1: Legea 370 a Organizării și desfășurării alegerilor, din 2004, spune la articolul 41, paragraful 10 că „Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.“

Da, se referă la imaginea unui copil în anume situații. Despre imaginea și soarta a milioane de copii români care este exploatată electoral de partidele politice nu se spune nimic. Poate ar trebui. Sunt probleme care trebuie discutate și dezbătute, într-adevăr, dar cu decență și cu sinceritate.

Legea 272/2004 privind Protecția Drepturilor Copilului, articolul 27, alineatul 4: „Copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice.“

PS2: Lăsați copiii să învețe. Și asigurați-le cele mai bune condiții posibile. În 41 de școli, din 825, din Berlin au apărut cazuri de infectare cu coronavirus, după doar două săptămâni de la reluarea cursurilor. În Israel, 217 studenți și profesori din 31 instituții de învățământ au fost diagnosticați pozitiv după deschiderea școlilor. Cazuri similare sunt peste tot și vor fi tot mai multe. Sunt lucruri care nu pot fi controlate în totalitate. Atâta timp cât virusul este prezent în comunitate, acesta va pătrunde și în școli. Virusul nu este în campanie electorală!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *