Din oras

Focar de infecție pe Splaiul Independenței

Mai mulți clujeni se plâng că pe o stradă din apropierea Sălii Polivalente domnește un focar de infecție provocat de containerele menajere. Locurile de depozitare a gunoiului sunt insuficiente pentru zecile de locatari care trăiesc pe Splaiul Independenței. Oamenii au doar două containere care sunt mereu arhipline deoarece și alți cetățeni, care nu locuiesc în zonă, vin cu mașinile și aduc gunoi cu sacii. Strada s-a transformat într-o expoziție a gunoaielor și clujenii au ajuns la capătul răbdării.

În centrul Clujului, pe strada Splaiul Independenței, locurile special amenajate pentru a se arunca gunoiul menajer sunt insuficiente. La peste cinci blocuri există doar două containere, care sunt golite foarte rar de către firma responsabilă. Mai mult, unii cetățeni care locuiesc în alte cartiere confundă cele două containere de pe Splaiul Independenței cu propria debara și vin aici cu mașina pentru a scăpa de obiecte vechi și uzate: geamuri, canapele, carcase de frigider, bucăți de placaj, saci plini cu de toate.

Un cetățean care locuiește pe strada Splaiul Independenței i-a scris primarului Emil Boc în legătură cu problema containerelor și a cerut suplimentarea lor. Sătul până peste cap de focarul de infecție din apropierea blocului și de mârlănia celor care alimentează zilnic “muntele” de gunoaie, clujeanul vrea doar un oraș mai curat și civilizat.

“Locuiesc la adresa Splaiul Independenței nr.5, ap.13. Locul de depozitare a gunoiului menajer amenajat la intrarea în parcarea blocului e un focar de infecție. În acest loc așa-zis „amenajat” aruncă locatarii tuturor blocurilor din jur, respectiv str. Splaiul Independenței, Uzinei Electrice, str. Libelulei, Salcâmului, cât și cetățeni care doar în trecere se debarasează de materiale de construcție. Pur și simplu două tonete nu sunt suficiente, e nevoie de minim 4, dacă nu 5 tonete. Credeți că imaginea face cinste unui oraș european? Vă rog să luați măsuri!”, a sesizat bărbatul pe site-ul Primăriei. 

Și alți clujeni care trăiesc în zonă sunt revoltați de faptul că cele două containere sunt mereu umplute  cu obiecte mari care nu mai lasă loc altor resturi menajere, iar mașina care trebuie să ridice gunoiul vine rar, deși ei își achită taxa. Când au sesizat acest lucru la Rosal, s-au lovit de indiferență și nu s-a rezolvat nimic. 

“E adevărat, eu stau la casă, plătesc gunoiul dar nu vine după el. Vin mașini care numai opresc și aruncă gunoi. Săptămâna trecută a fost plin de saci cu tot felul, e o mizerie că nici nu te poți băga în față la gunoi. E apă și aruncă oamenii pe unde apucă. Ies afară și mă plimb și văd că vin mașini, se opresc și aruncă gunoiul. La ambele containere. Eu stau pe Grapei, și la noi doar maghiarii plătesc gunoiul, restul nu au nici contracte. Mașina nu poate intra pe stradă, dar mai vin oamenii lor și ridică.

Am fost de am plătit gunoiul și am sesizat, dar nu le pasă. Nu mi-e frică să aduc gunoiul aici pentru că eu plătesc. Acum e curățenie față de ce a fost săptămâna trecută. Seara vin mașini și aduc saci cu moloz, uși, geamuri”, a declarat o femeie care locuiește pe strada Grapei și e nevoită să folosească unul din cele două containere.

Problema nu e de ieri sau de azi. Zile în șir trec până să vină o mașină să ridice gunoiul de la cele două puncte de pe stradă și uneori angajații Rosal mai lasă pe dinafară câte un obiect. Lângă unul din cele două containere e plin de cioburi de sticlă, rămășițe ale unei oglinzi – un adevărat pericol pentru trecători.

mizerii container

Dacă mașinile Rosal nu vin regulat, în schimb, seară de seară vin mașinile care aduc gunoi. Cele două containere par a fi locul de întâlnire al clujenilor fără simț civic. O altă femeie, în vârstă, care locuiește pe Splaiul Independenței spune că cea mai mare problemă nu sunt romii care locuiesc pe Grapei, ci clujenii care vin de pe alte străzi să își descarce gunoiul. Aceștia fac mai multă mizerie decât romii.

“E nenorocire ce-a fost aici. Și dincolo e la fel (la blocul nr. 3 – n.r.). Sunt țigani în zonă, dar am impresia că vin și din alte părți și aruncă pentru că e un drum drept, lăzile de gunoi nu sunt aproape de bloc, nu sunt văzuți oamenii. Canapele și toate porcăriile posibile le aduc”, a precizat femeia, care a dorit să rămână anonimă. 

Reporterul Cluj 100% a contactat firma Rosal dar reprezentanții acesteia nu au fost de găsit. Dacă autoritățile locale nu vor rezolva curând problema gunoaielor expuse pe străzi, orașul se va transforma într-o ghenă imensă și puturoasă cu care ne vom rușina în fața turiștilor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *