Florin Lascău, preşedinte FRJ: "Judoul nu are nevoie de lamentări şi de scandal. Mesajul domnului Vizer nu a fost înţeles de cei prezenţi la Adunare. Sper să citească mai atent scrisoarea, pe drumul de întoarcere spre casă"

Adunarea Generală Extraordinară a Federaţiei Române de Judo, convocată azi, la sediul MTS, nu a întrunit cvorumul necesar de 105 delegaţi cu drept de vot şi a fost amânată pentru o altă dată, ce va fi stabilită în termen de 30 de zile. Preşedintele FRJ, Florin Lascău, a anunţat că moţiunea de neîncredere va fi amânată din cauză că doar 73 de delegaţi au fost înregistraţi, informează prosport.ro.

"Lipsa cvorumului a întărit caracterul nestatutar al acestei Adunări. Personal, regret că unii colegi au ales această cale deoarece judoul nu are nevoie lamentări şi de scandal, ci are nevoie de finanţare şi de un management eficient. Aş vrea să menţionez că mesajul domnului Marius Vizer nu a fost înţeles de cei prezenţi, care au venit azi pentru scandal. Aşa că sper ca pe drumul de întoarcere spre casă să citească mai atent scrisoarea domnului Vizer. Judoul românesc are reale şanse de relansare, iar eu îl voi sprijini cu tot ceea ce pot. Aştept din partea Comisiei de Disciplină o decizie cu privire la nerespectarea şi încălcarea gravă a statutului. E ceea ce nu au înţeles cei 14 colegi ai noştri care au alcătuit în afara federaţiei acea grupare. Când vorbim de judo, vorbim despre sport, performanţă, dar mai ales despre onoare şi disciplină. Aceste lucruri nu se interpretează şi nici nu se negociază. Trebuie puse în practică".

Florin Lascău, ales preşedinte al FR de Judo în noiembrie 2015, a anunţat deja că nu va mai candida pentru un alt mandat la alegerile programate în primăvara anului 2017.

SCRISOAREA LUI MARIUS VIZER

Stimaţi colegi şi iubitori ai judoului românesc,

Având în vedere că s-a încheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, că suntem la sfârşit de an şi că preşedintele actual al Federaţiei Române de Judo (FRJ), Florin Lascău, s-a retras, aş dori să vă transmit câteva gânduri care să contribuie la destinul judoului românesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alături de voi, mai apoi ca fondator şi susţinător al clubului de judo Liberty Oradea (care în anul 1999 a câştigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) şi, ulterior, ca preşedinte al FRJ (actualmente preşedinte de onoare al FRJ).

În calitatea de preşedinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul românesc în conformitate cu etica şi principiile sportului nostru şi a codului deontologic care se impunea. În calitate privată am susţinut FRJ de câte ori a fost nevoie. Din momentul în care am înfiinţat clubul de judo Liberty şi până astăzi nu mi-am însuşit niciodată vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotrivă, am investit privat milioane de dolari în proiectele de dezvoltare şi sociale ale judoului românesc, european şi internaţional. Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare în cadrul organizaţiei pe care o reprezint pe plan mondial, la fel şi în toate organizaţiile şi nivelurile de structură ale sportului mondial. Întotdeauna am trăit pentru sport şi nu din sport. Sper să îi inspir şi pe alţi lideri în sport la toate nivelurile.

Ştiu că de cele mai multe ori nu vă este uşor, am trăit împreună cu mulţi dintre dumneavoastră momente dificile, dar şi clipe frumoase.

Casa dumneavoastră în sport este Federaţia Română de Judo; de la cel mai tânăr copil practicant şi până la cel mai înţelept veteran, fiecare reprezintă o cărămidă din casa numită FRJ. Este casa noastră, a tuturor, şi trebuie să o administrăm şi apărăm cu cinste. Atunci când FRJ nu mai este credibilă, vă asigur că şi dumneavoastră, toţi, v-aţi pierdut credibilitatea pe plan naţional şi internaţional, iar consecinţele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin şi o medie care nu mai este interesată. Cam în această situaţie aţi reuşit unii să aduceţi federaţia la momentul actual. Cauze: lipsa de management şi transparenţă din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict între domnii Bălgrădean şi Bercean care au transformat FRJ într-un câmp de bătălie al intereselor personale şi al egoului, fără să ţină cont de toate realizările acestei federaţii şi fără respect faţă

de ceea ce au creat pionierii judoului românesc şi toţi aceia care au contribuit într-un fel sau altul la susţinerea şi dezvoltarea judoului românesc.

S-au călcat în picioare realizările şi tradiţia judoului românesc care au fost clădite cu eforturile şi sacrificiile atâtor generaţii şi care sunt convins că asistă consternaţi la această tragedie.

În acest moment, FRJ este divizată în două sau chiar mai multe grupări cu lipsă de viziune, traiectorie şi strategie. În aprilie urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea federaţiei, perioadă până la care mai sunt 3 luni şi chiar nu înţeleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neîncredere faţă de actuala conducere a federaţiei, care, probabil că nu este infailibilă, dar nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Ministerului Tineretului şi Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de către un singur club.

Această decizie a generat nemulţumiri datorită faptului că a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla şi tripla legitimare la aceeaşi categorie de vârstă. Consider că asocierile pot avea loc între cluburi pe direcţie ierarhică de vârstă. Consider, de asemenea, că FRJ în momentul actual poate să îşi revină doar printr-o poziţie şi o strategie înţeleaptă a tuturor membrilor, în care noul preşedinte să fie unul neutru, sa nu provină din niciuna dintre grupările actuale. În primul rând, noul preşedinte trebuie să fie capabil să atragă fonduri suplimentare, pe lângă cele de buget, către FRJ, să aibă în spate o medie puternică ce trebuie să redea credibilitatea şi să promoveze judoul românesc pe plan naţional şi internaţional, să fie o persoană de notorietate, cu veleităţi de manager, cu viziune şi strategie transparentă, productivă şi imparţială. Este unica soluţie de a reuni membrii federaţiei şi de a aduce organizaţia pe un drum respectabil, de a deveni o federaţie solidă, credibilă, care să contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea şi promovarea întregului sport românesc.

Sper să aveţi cu toţii maturitatea şi înţelepciunea să puneţi pe primul plan interesele FRJ şi nu ale unor persoane individuale sau grupuri de interese şi să optaţi pentru o cale dreaptă. În aceste condiţii voi fi în continuare trup şi suflet alături de judoul românesc, cel care m-a consacrat şi căruia îi voi fi mereu devotat.

Vă doresc tuturor sărbători fericite, la mulţi ani şi un An Nou cu realizări şi împliniri pe toate planurile!

Marius Vizer

Adauga comentariu