Florile de sezon au fost plantate în oraș cu două luni mai târziu. Șansele ca ele să reziste căldurii sunt mici


În urmă cu câteva zile, ziua în amiaza mare, angajații Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca s-au adunat cu mic cu mare să planteze în jardinierele din oraș, florile de sezon - petunii, begonii, mușcate. Însă, ordinul a fost dat prea târziu, florile trebuiau plantate în urmă cu două luni, iar șansele ca ele să supraviețuiască acum sunt destul de mici. Asta înseamnă că alți bani din buzunarul clujenilor se vor duce pe apa sâmbetei. 

Marți în jurul amiezei, când temperaturile ajunseseră deja la 30 de grade, angajații RADP Cluj-Napoca se aflau pe Bulevardul 21 Decembrie și plantau de zor florile de sezon. Specialiștii spun însă că florile trebuiau plantate la începutul lunii mai pentru ca ele să reziste la temperaturile ridicate din timpul verii. 

„Florile de sezon precum petunii, begonii, mușcate, brebenei și multe altele trebuiau plantate la începutul lunii mai. Acum deja e cam târziu. Pe căldura asta, s-ar putea să nu reziste. Însă doar dacă sunt puse în ghivece dimineața devreme, când încă e răcoare. Dar trebuiau demult plantate. Suntem în iunie, imediat în iulie”, explică Maria Cantor, profesor de floricultură în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. 

 

flori cluj

Pentru ca florile totuși să supraviețuiască și să nu fie o risipă din banii publici, angajații RADP Cluj-Napoca ar trebui să le îngrijească și să le ude în fiecare zi, dimineața devreme și după-masa. 

„Pe căldura asta, dacă le pui așa târziu, dacă sunt bine formate, au bol de pământ și sunt bine udate ar putea să supraviețuiască. Dacă au bolul bine format și le udă dimineața, s-ar putea să reziste. Dar nu trebuiau plantate la amiază pe căldura asta, ci dimineața devreme”, a adăugat Maria Cantor. 

plantare flori radp

Când li s-au cerut explicații reprezentanților RADP, directorul general ne-a pasat la Primărie. 

„Întrebați Primăria, Primăria aduce și achizițonează și ne dă materialele pe care le plantăm. Noi suntem un prestator de servicii”, a spus Ion Pantelimon, directorul general al RADP.  

Angajații Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei din Cluj-Napoca nu au putut fi contactați pentru a explica de ce florile au fost plantate atât de târziu și cât au costat acestea.

Adauga comentariu