Focus

Florești, comuna “condamnată la dezvoltare perpetuă”, se revoltă

Primăria comunei-dormitor Florești se specializează în chefuri. În vreme ce nemulțumirile cetățenilor devin tot mai evidente, capacitățile administrative ale primăriei Florești lasă tot mai mult de dorit. După ce Horia Șulea a dat cu stângu-n dreptul anunțând modernizarea DN1 – E 60, care se mai amână, acesta organizează evenimentul Florești Fest, pe fostul poligon militar. Între timp, floreștenii și-au cam pierdut răbdarea. Nemulțumiri sunt destule.

Miercuri, 29 august, Florești Fest va debuta ca un concept nou, aspect de care primarul Șulea este mândru nevoie mare. Tot miercuri, floreștenii au anunțat pe un grup de Facebook organizarea unui protest:

Vrem infrastructură. Vrem spații verzi și parcuri. Vrem școli. Vrem grădinițe. Vrem curățenie. Vrem biblioteci. Vrem stoparea construirii haotice. Vrem normalitate, respect, transparență și demnitate, iar lista poate continua. 

Floreștiul este comuna cu cel mai mare număr de locuitori din România. În locul unei dezvoltări sănătoase, ne confruntăm cu numeroase probleme, majoritatea izvorâte din greșeli nescuzabile ale administrației locale. Toate revendicările, criticile și, deopotrivă, soluțiile ce sunt expuse de către oameni sunt întâmpinate cu o rezistență dură, nepotrivită și lipsită de bun simț. 

Așa că miercuri vom face încă un pas prin care vom arăta că suntem determinați să provocăm anumite schimbări, iar demersurile prin care vom face acest lucru se vor înmulți și vor căpăta amploare. Vrem ca Floreștiul să nu mai fie considerat doar un dormitor al Clujului, ci vrem să fie cu adevărat casa noastră, a băștinașilor și a viniturilor, un loc în care să putem trăi, nu doar dormi.

Protestul va fi unul pașnic și tăcut, și va avea loc în fața Primăriei localității. Avem dreptul de a face acest lucru, iar Legea stipulează clar că „Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege.” Mai mult decât atât, art. 3 al Legii 60/1991 prevede că „Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.”

Având în vedere faptul că Primăria este un sediu de interes public, prezența noastră acolo este perfect legală”, au anunțat floreștenii pe rețeaua de socializare Facebook. 

Astfel, deși floreștenii au început să se mobilizeze, primarul celei mai mari comune din țară, proaspăt întors din concediu, continuă să admire LUNA. Și să emită elucubrații cu un pseudo substrat filosofic: 

”Seara de august cu luna plina la Floresti, superb!

Unde poate fi mai frumos decat acasa, in mijlocul unei comunitati si a unei „citadele” cladite cu sudoare, care este condamnata la dezvoltare perpetua! 

O seara de vis, dragii mei dragi !”, a notat, târziu în noapte, Horia Șulea. 
 

”Citadela” clădită cu sudoare” amintește de o muncă sisifică. Dar, mai mult de atât, primarul constată că Floreștiul este ”condamnat la dezvoltare perpetuă”. 

Ce poate suna mai aberant de atât?! Până la urmă, un primar ocupă o funcție publică și trebuie să reprezinte interesele comunității. Ori Horia Șulea decide de unul singur ”condamnarea la dezvoltarea perpetuă” a comunei-dormitor, dezvoltare cuprinsă într-o evidentă contradicție cu așteptările cetățenilor.

Plângerile depuse de cetățeni sunt neglijate de primăria Florești, care continuă să promită modernizarea drumurilor, iar de fapt comuna se dezvoltă haotic. Doar blocurile răsar fără oprire, în vreme ce lipsesc grădinițele, creșele, bibliotecile, și alte servicii publice absolut necesare unei comunități.

Despre risipa banului public în comuna Florești, Ziar de Cluj a scris recent. 

CITEȘTE ȘI: Risipa banului public, numa′ bun pentru distracții: de la pretențiile artiștilor, la “circul” popular

Iată sumele care au fost cheltuite de primărie pentru organizarea Zilelor Comunei Florești în anii anteriori: 
 
Sume alocate:

 
2017 – 39.984 lei
 
2016 – 37.500 lei
 
2015 – 40.000 lei

 
2. Sumele sunt alocate exclusiv de la Bugetul Local
 
3. Zilele Florestiului au cuprins un program de divertisment artistic  
 
Concerte:  Irina Rimes, Traian și Valeria Ilea, Antonia, Veta Biriș (2017), Lidia Buble, Vescan, Smiley (2016), Maxim, Desperado, Alexandra Ungureanu & Crush (2015), Ansambluri de muzică și dansuri populare.
 
Premierea Crescătorilor de Animale din Florești; Majorete; Demonstrații sportivi floreșteni;
Tinere talente; Zumba; Ateliere de creatie pentru cei mici; Expo canin; Expo animale; Expo zootehnic; Momente ale Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Șincai”; Alimentație publică; Foc de artificii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *