Politica

Floreştenii ar putea scăpa de caii dintre blocuri, trebuie doar voinţă politică

Tot mai des pe internet sunt postate imagini şi filmuleţe cu cai care pasc printre maşini sau mănâncă din tomberoanele de gunoi din comuna Floreşti. 
Primarul Horia Şulea declara, în urmă cu două săptămâni, că administraţia locală nu poate face nimic pentru a scăpa comuna de această problemă a cailor lăsaţi liberi deoarece proprietarii animalelor nu îşi plătesc amenzile. Ziar de Cluj vine în întâmpinarea edilului şi îi propune acestuia să încheie un parteneriat trilateral între Primăria Floreşti, Direcţia Sanitar Veterinară Cluj (DSV) şi Univestitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), astfel încât animalele să fie confiscate (ridicate) la sesizările cetăţenilor şi, după modelul maşinilor din Cluj-Napoca, să fie transportate şi adăpostite în una dintre centrele de cercetare ale USAMV.
 
Primarul Horia Şulea a declarat într-o intervenţie telefonică la NCN faptul că posesorii animalelor lăsate libere prin comună au fost sancţionaţi contravenţional în repetate rânduri dar aceştia nu au binevoit să îşi plătească amenzile. 
“Vă invit la Primăria Floreşti să vă pun la dispoziţie bibliorafturile cu procesele verbale care au fost încheiate proprietarilor acelor animale. Din nefericire, după cum bine ştiţi, şi aici legislaţia nu ne este favorabilă. Sunt persoane care au adunat amenzi de milioane de lei noi pentru ceea ce fac în detrimentul comunităţii şi în a deranja liniştea şi ordinea publică. Ne oprim aici, în sensul că ei dau amenzi (Poliţia Locală – n. red), iar ceilalţi nici măcar nu se gândesc să le plătească. Probabil că şi aici ar trebui să intervenim noi, cei din Floreşti, pe lângă legiuitori, astfel încât să modificăm un pic legea, iar cei care nu sunt în stare să îşi plătească amenzile, indiferent de ce natură ar fi ele, măcar să presteze câteva ore de muncă în folosul comunităţii. După deranjul pe care l-au creat comunităţii, să se aleagă şi comunitatea cu ceva bun pentru că cu răul vedeţi că ne alegem”, a afirmat Horia Şulea la NCN.

Pornind de la această declaraţie, reporterii Ziar de Cluj au contactat conducerea DSV, respectiv pe cea a USAMV pentru a afla dacă s-ar putea încheia un parteneriat între Primăria Floreşti, USAMV şi DSV. Parteneriatul ar avea ca scop confiscarea cailor lăsaţi liberi prin comună şi transportarea lor într-una dintre bazele de cercetare ale USAMV. În aceste baze de cercetare, animalele ar putea primi îngrijirea necesară, iar proprietarii le vor putea recupera după plata amenzilor. În caz contrar, caii ar putea fi scoşi la licitaţie, iar banii să fie recuperaţi de Primăria Floreşti care ar suporta cheltuielile cu hrana animalelor. 
 
Rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi este de părere că un astfel de proiect este fezabil, dar pentru punerea în aplicare este nevoie ca Primăria Floreşti, DSV şi conducerea USAMV să stea la masă şi să discute condiţiile şi implicarea fiecărei instituţii în parte.
“Noi putem să facem şi să ne pregătim pentru o astfel de activitate cu condiţii de bunăstare, cu grajduri la staţiune. Avem capacitatea şi medici veterinari. Ca principiu lucrurile sunt puţin complicate dar se poate face acest lucru. Nu e atât de simplu însă pentru că pentru a aduna caii la un loc trebuie văzut, ar trebui să fie echipaţi. Trebuie văzută identitatea calului, dacă este în baza de date sau nu este. Caii sunt monitorizaţi anual cel puţin pentru anemie infecţioasă care este o boală transmisibilă şi nu poţi să bagi într-un efectiv de animale un cal bolnav pentru că ar transmite boala. Ar trebui să facem întâi o zonă de carantină, DSV să îi testeze pentru bolile care sunt carantinabile, să verificăm chipurile. Acţunile ar trebui coordonate şi cu reprepzentanţii DSV pentru că e vorba de mişcare de animale. Trebuie să ne punem la masă cu DSV şi cu Primăria, care îi confiscă să vedem care sunt riscurile din punctul de vedere sanitar veterinar, acceptul autorităţilor veterinare pentru că ei fac identificarea şi aprobă mişcarea dintr-o localitate în alta. Noi îi putem duce în bazele noastre de la Jucu sau la Cojocna”, a precizat Cornel Cătoi, rectorul USAMV.

Reprezentanţii DSV sunt de părere că implicarea USAMV într-un astfel de proiect ar aduce un plus valoare comunităţii floreştene. 
“În numele USAMV-ului nu pot să vorbesc. Orice implicare a unei universităţi în problemele UAT-urilor ar putea fi un plus de valoare. Concret, la proiectul acesta, o formulă de colaborare, pentru că astfel de situaţii pot apărea şi în alte zone, în alte comunităţi din judeţ, poate fi în anumite momente o soluţie. Responsabilitatea este a deţinătoruluide animale şi legislaţia spune foarte clar care sunt responsabilităţile precum şi sancţiunile atunci când deţinătorii, proprietarii de animale nu se achită şi nu se conformează de sancţiunile care le revin în calitate de proprietari. Şi noi când sancţionăm ne confruntăm cu această problemă de recuperare a sumelor prin faptul că noi trimitem la UAT-uri. E o întreagă procedură privind recuperarea sumeor de bani şi creează dificultăţi în special la nivelul UAT-urilor pentru că noi trimitem la finanţe şi ulterior finanţele trimit mai departe”, a spus Ioan Oleleu, director executiv DSV Cluj.
Prin urmare, cu puţină voinţă politică şi o discuţie între cele trei instituţii, floreştenii ar putea scăpa de caii lăsaţi să pască liberi. Dar voturile venite din partea proprietarilor acestor animale sunt mai importante decât siguranţa şi sănătatea resturilor cetăţenilor care locuiesc în comună. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *