Din oras

Flaviu Moldovan, artistul care picteaza muzica

Flaviu  Moldovan, absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj, promotia 2007, sectia Grafica a renuntat in urma cu 15 ani  la cariera de fotbalist imbratisand astfel cariera de pictor. Schimbarea a venit in timpul liceului, ca urmare a unei expozitii personale de schite si desen unde lucrarile sale s-au bucurat de aprecierea colegilor si a profesorilor care l-au indrumat spre o cariera in domeniul artelor. In prezent detine un mic spatiu expozitional in centrul orasului unde vineri va avea loc vernisajul expozitiei de pictura si desen intitulata “The Annunciation”.

Flaviu Moldovan considera ca aprecierea de care s-au bucurat artistii clujeni in strainatate a spart gheata in randul colectionarilor de arta care incearca sa achizitioneze din timp lucrari ale studentilor de la UAD care prezinta potential artistic. 

“S-a simtit ca piata artistica este in crestere si cred ca exista si o explicatie a fenomenului. Exista cativa artisti cu o generatie mai in varsta decat mine care s-au miscat super bine. Artisti din Cluj cu 7-8 ani mai in varsta au avut un foarte mare succes pe piata internationala in ultimii ani. Acum incepe publicul iubitor de arta sa percuteze la ideea de a deveni colectionar, in ideea de a face profit, mie asa mi se pare. Incep sa urmareasca artistii mai tineri care nu au inca o cota mare si sa le achizitioneze tablouri la bani marunti in ideea ca peste 4-5 ani sa faca un mic profit”, a afirmat Flaviu Moldovan.

Expozitia de desene din clasa a X-a i-a schimbat drumul in viata. Aprecierile pozitive ale prietenilor si ale specialistilor l-a determinat pe Flaviu Moldovan spre viata boema a artelor vizuale. 

“Am practicat 7 ani de fotbal pana in clasa a X-a cand am schimbat fotbalul cu arta dintr-o data. Asa s-a terminat fotbalul cu o expozitie in liceu, iar cand am vazut ca lumea a apreciat lucrarile mele am decis sa renunt la fotbal si sa ma dedic desenului”, a declarat Flaviu Moldovan.

La cei 32 de ani pe care ii are Flaviu Moldovan a avut o cariera artistica mai mult in afara profesiei pentru care a urmat cursurile Universitatii de Arta si Design. A inceput ca si VJ la party-uri private, un fel de DJ care insa in loc sa mixeze muzica creeza atmosfera vizuala a petrecerilor. In prezent detine un spatiu expozitional pe strada Napoca nr. 5, unde va avea loc, dupa o pauza de doi ani, vernisajul expozitiei The Annunciation ( Buna vestire).

“Am lucrat ca VJ, un fel de DJ care lucreaza cu imaginea in cluburile din Cluj-Napoca. Eram chemat la petreceri ca sa fac scenografia video a petrecerilor. Trebuia sa pun video pe ritmurile muzicii si sa creez atmosfera. A fost o scurta perioada de timp dupa care urmatorul pas a fost inspre montajul video”, a declarat Flaviu Moldovan.

Artistul clujean a cochetat o vreme si cu meseria de DJ numele sau de scena fiind Strangelove, insa pentru ca viata de noapte nu ii permitea sa isi realizeze picturile a renuntat relativ repede la cariera de DJ. 

“Ca si DJ iti pastrezi o personalitate artistica dar trebuie sa te adaptezi dupa momentele serii. Trebuie sa stii cand sa pui muzica de dans, cand sa o lasi mai usor, cand sa il pregatesti pe artistul principal al evenimentului. Am renuntat pentru ca viata de noapte se face simtita de la o anumita varsta si nu mai desenam, ziua nu mai aveam chef de desen. Nu am mai expus de doi ani singur si imi doresc sa arat lumii ca am lucrat. The Annunciantion tradus inseamna Buna vestire si este o tema la prima vedere biblica, dar nu are legatura cu religia, ci mai degraba cu spiritualitatea. Si cu niste revelatii ce tin de propria mea persoana”, a afirmat Flaviu. 

Muzica electronica il insipra in creatia artistica pe Flaviu. Desenele sale reflecta starile pe care le traieste in timp ce asculta muzica, iar personajele pe care le picteaza au un caracter mai ciudat.

“In primul rand este muzica in viata mea in permannta. Muzica m-a inspirat forate mult in arta. Pictez pe muzica, insa nu incerc sa transform sunetul in imagine efectiv. Sunt niste stari pe care le iau din muzica si care se regasesc si in lucrarile mele. De acolo e si ciudatenia personajelor pentru ca ascult muzica electronica care te duce cu mintea in niste spatii care de parca nu ar fi de pe aici. Imi place ideea de echilibru, niciodata nu mi-a placut sa fortez lucrurile prea mult”, a declarat Flaviu. 

La salonul Art Safari de la Bucuresti lucrarile create de catre Flaviu Moldovan au avut mare trecere in randul iubitorilor de arta. Acesta a reusit sa isi valorifice 5 dintre lucrari si considera ca incet, dar sigur un pictor va putea sa traiasca decent din lucrarile sale, insa din nefericire vanzarea lucrarilor nu asigura un venit constant pe care sa te poti baza lunar. Astfel Flaviu a afirmat ca e necesar sa mai ai un job care sa iti permita sa iti realizezi si operele de arta.

“Sunt tot mai multi artisti, asta si pentru ceea ce se intampla pe cultura in Cluj-Napoca. Au explodat pur si simplu numarul evenimentelor culturale in oras. Anul acesta s-a spart gheata si am reusit sa vand 5 lucrari deja pe care le-am expus in cadrul Salonului de la Bucuresti, Art Safari. Poti trai din arta si e decent daca vinzi o lucrare la 700 euro, dar nu poti trai cu banii respectivi mai mult de o luna si jumatate. Cea mai scumpa lucrare pe care am vandut-o la Art Safari a valorat 850 euro”, a afirmat Flaviu Moldovan.

Flaviu Moldovan ii indeamna pe tinerii artisti sa nu se lase influentati de catre ceea ce e la moda si ceea ce recomanda galeriile de arta. In opinia lui Flaviu lucrarile unui pictor  trebuie sa reflecte ceea ce simte in interior artistul, iar valoarea se va vedea in timp.

“Daca studentii sunt hotarati sa devina artisti, dupa terminarea facultatii isi vor gasi singuri calea. Partea teoretica in scoala era super, dar la practica a lasat de dorit. Recunosc ca si eu am cam lipsit de la cursuri. Cand esti student nu te gandesti sa faci pasii aceia care sa te faca artist imediat dupa ce ai terminat scoala.  Poti sa desenezi bine, dar ajungi intr-un context in care toata lumea face instalatii sau arta video si vezi ca asta e la moda si e destul de greu sa fii lucid la varsta aia si sa zici: eu ma ocup de ceea ce imi dicteaza sufletul nu ma duc dupa care e moda si care e trendul si ceea ce expun galeriile. Daca este o moda ca expunem arta abstracta toti trebuie sa faca arta abstracta pentru ca altfel nu au loc acolo. Daca maine se stabileste ca instalatia e super cautare o sa vedem ca o sa tranteasca si o instalatie in expozitia lui pentru ca nu are de ales|”, a declarat Flaviu Moldovan.

A reusit sa isi creeze propria galerie de arta tocmai pentru ca nu a respectat guideline-urile trasate in scoala.

“Sunt oameni talentati si care au nevoie si simt nevoia sa ocoleasca putin guideline-urile pe care le invata scoala. Cum apar 2-3 artisti care au iesit din scoala, care au succes in strainatate, scoala ii invita pe cei tineri sa le ureze exemplul pana si la stilul de lucru. Se creeaza, ii putem spune, asa o moda in jurul unui artist, ceea ce nu mi se pare un stil de a cultiva creativitatea”, a afirmat Flaviu.

Pe langa vanzarea lucrarilor de arta in cadrul galeriilor, Flaviu Moldovan reuseste sa isi rotunjeasca bugetul prin realizarea lucrarilor la comanda pe teme impuse de clienti. Totodata Flaviu crede ca mesjul artistic trebuie sa vina din interior si sa asigure un dialog cu cei din jur.

“Am avut numeroase cereri din partea unor iubitori de arta pentru a le realiza picturi sau desene la comanda. Se plateste destul de bine ca si o lucrare normala, dar se mai pluseaza un mic procent pentru asa-zisa personalizare. Clientii care au facut comanda au lansat un fel de subiect, dar mi-au dat toata libertatea de exprimare pe subiectul respectiv. In arta totul e fluctuant, trebuie sa stii ce vrei. Vrei sa produci bani, adica faci lucrari ca sa iti creasca cota si sa devi milionar si asta te face pe tine artist, asta iti confirma valaorea, sau ce faci e ca ai in tine dorinta de a schimba, de a adauga. Trebuie sa vorbesti din interiorul tau despre niste lucruri care sa faca si bine altora, nu numai sa faci bani. Exista un fel de constiinta spirituala in momentul in care esti om pe Pamant si trebuie sa o bagi in lucrarile tale, exista o constiinta sociala, nu stiu cat de mult conteaza, dar prin asta tu, ca artist, iti asiguri dialog cu cei din jur si exista o constiinta politica care nu ma intereseaza deloc. Istoria a demonstrat ca performantele tehnice virtuozitatea in arta conteaza uneori, dar nu atat de mult pe cat conteaza cumva mesajul si intentia pe care a avut-o artistul prin lucrarile pe care le-a realizat”, a incheiat Flaviu Moldovan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *