Firme care și-au bătut joc de Primărie. Boc: „Să știe clujenii de ce nu se termină acest Turn al Pompierilor”. Autoritățile nu au reziliat contractul, dar vor să recupereze penalitățile pe cale juridică

Edilul Emil Boc a dat publicității primele nume de firme neserioase ce nu își onorează contractele la termen, de pe celebra (și inutila) „listă a rușinii” care nu schimbă cu nimic imaginea Clujului șantieristic. Prima formă a listei rușinii era anunțată de edil încă din 2004 drept „Registrul promisiunilor electorale neonorate”. Cu toate acestea, Primăria nu a reziliat contractul cu firma care trebuia să încheie lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor în iulie anul trecut, ci intenționează să recupereze penalitățile prin intermediul instanței. Drept dovadă, nici până în prezent obiectivul turistic din inima Clujului – Turnul Pompierilor – nu a fost redat clujenilor. 

„Niciodată în Cluj-Napoca nu vor mai intra la licitație”

Alte lucrări ce au încăput pe mâna acestor firme urmează să fie reluate de la zero – noi licitații, noi șantiere și termene de execuție. 

CITEȘTE ȘI”Registrul promisiunilor electorale neonorate”, pe jumătate umplut de Emil Boc

„Acum, pot să vă spun că sunt firme cu care lucrăm în oraș, care intră încet dar sigur pe lista rușinii.

Avem firma aia RHEINBRUCKE, care ne-a dus în decor cu proiectarea la școala Titulescu, la școala Creangă, a trebuit să reziliem contractul.

Înseamnă, bineînțeles, licitație din nou, a explicat Emil Boc la un post de radio local. 

Nu merge cu încredințare directă? -  a fost intervenția moderatorului.

„Da’ unde vă credeți?”, a replicat scurt edilul Boc.

„Nu merge cu încredințare directă, se constată stadiul până la care s-a făcut, se face proces verbal și pentru noi lucrări de execuție se face licitație, a explicat primarul Boc procesul birocratic care trebuie reluat de la zero. 

„Acuma mai avem o firmă – SC ACOMIN, pentru reabilitarea termică pe fonduri europene a blocurilor de pe Hațeg 4, unde a făcut pe de-o parte lucrări necorespunzătoare, pe de altă parte n-a terminat la timp și suntem în instanță cu rezilierea contractului. 

CITEȘTE ȘI: Locatarii blocului Lamă G din Grigorescu reclamă că, după ce Primăria Cluj-Napoca „i-a ajutat” să își reabiliteze termic imobilul, le plouă în case, iar de pe bloc zboară șorțurile de tablă, la fiecare furtună puternică

Iarăși, o firmă care și-a bătut joc de Primăria din Cluj, da’ nici noi nu ne lăsăm și vom cere despăgubiri”, a dat asigurări Emil Boc. 

Tot mă mir cum aceștia prind în continuare lucrări, nu doar cele două firme? - a intervenit moderatorul. 

„E vă asigur că firmele astea care intră pe lista rușinii, de la mine vor primi recomandare negativă, cel puțin niciodată în Cluj-Napoca nu vor mai intra la licitație. Și sper ca și în altă parte să aibă mari probleme. 

Mai este Turnul Pompierilor, fraților, din Cluj-Napoca, unde avem asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortile, un contract de aproape 7 milioane de lei, cu TVA e aproape 8 milioane, trebuiau să termine lucrările în 13 iulie 2020, dirigintele de șantier le-a aprobat lucrări suplimentare prin acte adiționale care s-au dovedit a fi necesare în contract până în 19 mai 2021 și suntem în 26 august și nu sunt gata lucrările! 

În 30 Iulie 2021, primarul Emil Boc însuși anunța că lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor sunt realizate în proporție de 95%. 

Acum, primarul Boc susține că mai sunt 15% din lucrări de executat.

CITEȘTE ȘIModernizarea pompieristică a Turnului Pompierilor: „Îi gata 95%”

Și trebuiau să le termine în 19 mai cu toate prelungirile, da? Dar nu le-au termincat. 

Vreau să vă spun că la ora asta mai au de executat 15% din contract și au penalități de 118.000 de lei. 

Bineînțeles că se plătesc, alea durează. Alea trebuie să mergi să le ceri prin instanță, dacă nu poți să le deduci din factura pe care o au de achitat. 

Dar e o procedură de durată care trebuie constatată prin acte juridice. Dar vă spun, și această firmă se califică după părerea mea la intrarea pe „lista rușinii”, cu lucrări neterminate. 

Să știe clujenii de ce nu se termină acest Turn al Pompierilor. 

Mai sunt și neserioși în lumea asta care nu-și termină lucrările la timp și alții să deschidă urechile când îi mai cheamă la licitații”, a declarat primarul Emil Boc. 

Firma Diferit SRL a înregistrat câteva „cazuri repetate” în care nu s-a încadrat în termen. Mai prind lucrări la Cluj? -  a fost intrevenția moderatorului. 

„Acuma, testul major e cel de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Aici e testul major. Pentru că lucrările din Piața Blaga le-au terminat, până la urmă, în grafic. 

Perioada de recepție cred că acuma se epuizează, pentru că trebuie să se vadă calitatea lucrărilor după ce s-a analizat și mai aveau de făcut remedieri. 

Și, zilnic am stat cu piciorul pe ei și au terminat până la urmă aceste lucrări, cu mari greutăți, în Piața Blaga, să le terminăm la timp. 

Dar termenul pe care-l au – aprilie 2022 – pentru finalizarea șantierului de pe 21 Decembrie 1989 e un test major pe care-l au și lucrează sub controlul publicului. 

Aici e cartea lor de vizită, pe masă”, a conchis primarul Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI1 Decembrie: PARADĂ DE MUNCITORI în Piața Lucian Blaga FOTO

CITEȘTE ȘIPiața Lucian Blaga: Arborii plantați de primarul Emil Boc s-au uscat FOTO

Adauga comentariu