Firme abonate la contracte cu RADP Cluj, amendate de Consiliul Concurenței pentru trucarea unor licitații

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei (aprox. 667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje rutiere.

Amenzile au fost aplicate astfel:

➢ Vesta Investment SRL – 725.267 lei;

➢ Helvespid SRL 21.843 lei;

➢ Loial Impex SRL – 1.504.279 lei;

➢ Girod Semnalizare Rutieră SRL – 930.795 lei.

Investigația Consiliului Concurenței a vizat atât licitații publice, organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alți administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cât și licitații private, organizate de antreprenorii de lucrări de reabilitare/modernizare/construcţie de drumuri publice, care erau obligați să asigure și semnalizarea rutieră.

În mod deloc surpinzător, unele dintre aceste companii sunt abonate la banii publici din Cluj-Napoca prin contractele încheiate cu RADP Cluj. Astfel, Girod Semnalizare Rutieră  SRL a încheiat în acest an un contract pentru furnizare indicatoare rutiere pentru siguranța circulației cu o valoare de 1.927.400 de lei. Anul trecut tot RADP a încheiat un alt contract pentru frunizarea de indicatoarea rutiere. Atunci, valoarea contractului a fost de 2.085.719 de lei, fără TVA.

De asemenea, o altă companie agreată de RADP este și Loial Impex SRL.  Constractele încheiate cu această firmă au vizat atât indicatoarele cât și marcajele rutiere. Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca a atribuit acestei firme un contract pentru furnizarea indicatoarelor rutiere în valoare de 647.422,80 de lei, fără TVA. În 2015, un raport al Curții de Conturi arăta că municipalitatea clujeană a efectuat plăți nelegale către Loial Impex SRL.

Nici Vesta Investments SRL nu este străină de banii veniți de la Primăria Cluj-Napoca prin intermediul RADP. Regia subordonată primăriei a încheiat anul trecut un contract pentru marcaje rutiere în valoare de 404.000 lei, da

În cadrul investigaţiei declanșate în anul 2017, Consiliul Concurenţei a constatat existența a două înțelegeri anticoncurențiale, ce au avut ca scop eliminarea concurenței prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitațiilor publice şi/sau private. Vesta Investment SRL, Helvespid SRL și Loial Impex SRL au făcut schimb de informații sensibile concurențial și și-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitații, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu se concureze între ele. Eliminarea concurenței a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje la prețuri mai mari, în perioada 2010-2017.

De asemenea, în perioada 2009 – 2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră SRL şi Loial Impex SRL și-au adjudecat contractele la prețuri mari deoarece și-au coordonat comportamentul și au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitațiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere. În cadrul procedurii de clemenţă, Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL au furnizat o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea faptei și, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurențială, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii. De asemenea, Helvespid SRL a recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia. În perioada investigată, companiile Helvespid SRL si Girod Semnalizare Rutieră SRL furnizau doar indicatoare rutiere, iar Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL realizau marcaje rutiere, dar furnizau și indicatoare. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor. 

Adauga comentariu