Final fericit la trei ani după arestarea lui Vlad Nistor, fondatorul COINFLUX. Detalii din acordul de recunoaștere pe care acesta l-a semnat în Statele Unite ale Americii

În urmă cu trei ani, în decembrie 2018, cei de la United States Secret Services au venit în România după 15 conaționali pe care îi anchetat pentru fraudă informatică, înșelăciune și grup infracțional, autoritățile de peste ocean beneficiind de sprijin din partea Structurii Centrale a DIICOT. Procurorii din Kentucky au cerut și obținut atunci extrădarea suspecților din dosarul pe care îl instrumentau, printre cei predați de către Statul Român fiind și Vlad Nistor, băiatul lui Dan Călin Nistor (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania) și totodată patronul COINFLUX - o companie care excela pe plan internațional în domeniul tranzacțiilor cu criptomonede. 

Odată cu perchezițiile de atunci, firma lui Vlad Nistor a fost paralizată prin sechestrul pus pe conturile ei și a utilizatorilor care tranzacționaseră criptomonede. Cum sistemul juridic din Kentucky diferă de cel din România, Nistor a stat în arest preventiv, primul termen de judecată al acestui dosar fiind la aproape doi ani de la reținerea lui. În cele din urmă, Nistor a semnat un acord de recunoaștere cu procurorii din Kentucky, admițând o parte din acuzațiile aduse, iar clienții Coinflux au promisiunea că în luna februarie a acestui an își vor recupera investițiile făcute prin platforma Coinflux.

 

Acordul semnat de Nistor, aprobat de judecătorul american

În noiembrie 2020, Ziar de Cluj a publicat un material în care se arăta că Nistor a semnat un acord de recunoaștere pentru infracțiunile pe care procurii din Kentucky l-au arestat. Atunci se vorbea despre faptul că grupul infracțional în care Nistor figura ca membru a reușit să cauzeze prejudicii de milioane de dolari. O parte din membrii grupării au folosit scheme de phishing (site-uri clonate) pentru a fura bani din conturile americanilor. Acolo unde nu furau bani ci criptomonede, intra în schemă platforma Coinflux și sfaturile pe care Nistor le-a dat celor care au tranzacționat criptomonedele furate prin intermediul companiei sale. 

Citește și: Băiatul fondatorului Băncii Transilvania a pledat vinovat în Kentucky: peste 1,8 milioane de dolari tranzacționați în criptomonede prin Coinflux

Vlad Nistor a pledat atunci vinovat pentru albirea a aproape două milioane de dolari, în vreme ce prejudiciul total din dosar se ridica la suma uriașă de 33 de milioane de $. 

În schimbul acordului de recunoaștere semnat de clujeanul Vlad Nistor, procurorii și-au luat angajamentul că vor obține autorizările necesare de la Ministerul Justiției, recunoașterea documentului și implicit că vor reține 2,5 milioane $, restul sumelor fiind eliberate de sub sechestru. Promisiunea celor din SUA înseamnă că la finalul lunii februarie 2022, clienții Coinflux vor avea fondurile deblocate. 

Cu toate acestea, ”calendarul” cu procedurile de deblocare a fondurilor pentru clienții Coinflux se poate modifica, dat fiind că arestarea lui Nistor în 2018 a dus la instaurarea unor sechestre asiguratorii în mai multe state precum Lituania și Marea Britanie, care funcționează independent de mecanismele din SUA. 

Gloria de cândva, greu de recuperat

Ziar de Cluj a publicat în 2018 o serie de articole despre acest dosar și arestarea lui Vlad Nistor. Surse din cadrul anchetei ne declarau atunci că Nistor nu îi cunoștea personal pe infractorii care au sustras milioane de dolari din conturile cetățenilor americani, el fiind abordat de către o parte dintre aceștia pe chat-ul platformei Coinflux, unde Nistor își consilia clienții pe tranzacții optime cu criptomonede. Anchetatorii au folosit in probatoriu și conversații între Nistor și alți inculpați prin aplicații de mesagerie online precum Telegram. La momentul la care anchetatorii Serviciului Secret al Statelor Unite (United States Secret Service) au venit în România și au cerut sprijinul DIICOT pentru efectuarea perchezițiilor, Vlad Nistor era cel mai cunoscut expert de pe piața românească de tranding cu criptomonede, iar Coinflux se bucura de o reputație internațională uriașă. Anul fiscal dinainte de arestarea lui arătat că societatea comercială Coinflux a ajuns de la 8.000 euro în primul an la cifra de 3,2 milioane euro (în 2017), sursele Ziar de Cluj susținând că în 2018 urma să încheie cu dublul acestei sume. 

Din momentul în care Vlad Nistor a fost arestat, conturile bancare au fost blocate total, iar tranzacțiile suspendat. Motiv pentru care concubina acestuia, Andra Ioana Barac nu a mai reușit să mențină o activitate economică a firmei. 

Adauga comentariu