Filmele anului la Berlin, Venetia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor rula la TIFF

Directorul artistic Mihai Chirilov a selectat deja pentru TIFF 2014 cateva dintre cele mai asteptate filme lansate in ultimul an in festivalurile consacrate ale lumii. Intre altele, Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur si Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor  (Liao Fan), la Festivalul de la Berlin, va fi proiectat in premiera la Cluj.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se pregateste deja pentru cea de-a 13-a editie, care va avea loc intre 30 mai si 8 iunie, la Cluj-Napoca. Cinefililor li se pregatesc sute de filme, concerte, expozitii, dezbateri si intalniri cu cineasti renumiti. In selectia realizata de Chirilov figureaza deja cateva dintre cele mai asteptate filme lansate in ultimul an in festivaluri. Marii castigatori ai trofeelor la Berlin, Venetia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor rula in premiera la TIFF 2014.

Intre filmele care vor rula in premiera la TIFF se numara productia Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia in 2013, primul documentar care castiga acest trofeu in istoria evenimentului. 

„GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care inconjoara Roma si care strabate periferiile orasului, strangand in jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulanţier, un pescar, cateva prostituate, un nobil decazut si un cuplu de intelectuali”, precizeaza oficialii TIFF. 

Pentru sectiunea Supernova a festivalului a fost anuntat filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, in regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar – aflata pe lista scurta la nominalizarile de anul acesta – este drama a doi baieti gemeni care trec prin experiente traumatizante, la tara, acolo unde parintii ii trimisesera pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Despre un alt razboi, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba si in In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo si cu trofeul de interpretare pentru cele doua actrite, Lika Babluani si Mariam Bokeria. Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili si Simon Gross e povestea a doua adolescente care incearca sa faca fata violentei din propriile familii si din societatea in care traiesc, in plin conflict civil, in Abkhazia. 


Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), castigator al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, in 2013, este drama impresionanta a unei mame singure, care simte cum lumea ii fuge de sub picioare cand ghiceste in fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale. 


We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obtinut Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Tokyo, anul trecut. Bazata pe un roman grafic scris de sotia cineastului, comedia e plasata in Stockholm, la inceputul anilor 80, cand trei prietene se incapataneaza sa creada ca „Punk is not dead!”. Este, potrivit oficialilor TIFF, "o evocare tandra si amuzanta a acelor ani si a perioadei de sfarsit a copilariei".  


Pentru ca reuseste an de an sa conecteze Clujul cu ceea ce se intampla pe plan mondial in lumea filmului si sa aduca productii de exceptie, spunem Jos Palaria organizatorilor TIFF!

 

Adauga comentariu