Fiii lui Liviu Mărghitaș, fostul rector al USAMV Cluj, au primit undă verde pentru construirea unui hotel lângă Aeroport. Firma lor are în portofoliu și proiecte controversate, unul fiind anulat în instanță

Un hotel de apartamente va fi construit pe strada Traian Vuia nr. 194. În urmă cu câteva zile a fost emisă autorizația de construire, după ce în 2019 a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu. Regimul de înălțime este S+P+Mez+4E. Beneficiarul proiectului este Romdesign Cluj-Napoca, firmă care aparține lui Victor Octavian Mărghitaș și Liviu Septimiu Mărghitaș, fiii lui Liviu Mărghitaș, fostul rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Romdesign are la activ și câteva proiecte imobiliare controversate, printre care un bloc de cinci etaje pe strada Constantin Brâncuși. PUD-ul pentru acest imobil a fost anulat în instanță.

Planul Urbanistic de Detaliu aprobat în 2019 prevede construirea a două imobile: un hotel cu regim de înălțime 2S+P+Mez+4E+R și un hotel de apartamente cu regim de înălțime S+P+Mez+4E. Cele două imobile vor fi construite pe o parcelă de teren proprietate privată cu suprafața de 4.417 mp, situată pe frontul sudic al străzii Traian Vuia, delimitată de parcele cu fond construit în partea estică și vestică și zona de circulație feroviară în partea sudică. Locația viitorului hotel se află în apropierea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca.

Accesul auto și pietonal se va face din strada Traian Vuia. În interiorul parcelei se vor face locuri de parcare la sol și subsol, iar pentru biciclete se vor face locuri de parcare la subsol.

Documentația a fost întocmită de Plan Trade SRL.

Romdesign SRL Cluj-Napoca a fost înființată în 2002. Aparține lui Victor Octavian Mărghitaș (50%) și Liviu Septimiu Mărghitaș (50%). Tot ei sunt și administratori. Anul trecut firma avea un singur angajat, o cifră de afaceri de peste 942 mii euro și un profit net de peste 508 mii euro. Veniturile totale de anul trecut s-au dublat în comparație cu anul 2019 când compania a rulat o cifră de afaceri de aproape 465 mii euro. A crescut și profitul față de 2019 când câștigul net era de aproape 403 mii euro. Din 2004 până în 2010 compania a avut pierderi constante. Cel mai mare profit net a fost declarat în 2013: peste 1,3 milioane euro.

Victor Octavian Mărghitaș este asociat și în cadrul firmei Romautode SRL Cluj-Napoca, unde deține 25% din acțiuni. Firma are obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor. Încă de la înființare, în 2018, a mers doar pe pierdere.

Același Victor Octavian Mărghitaș apare asociat unic la firma Marsevo Construct SRL Poieni, județul Cluj. Compania are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 174 mii euro, un profit net de 23 mii și 2 angajați.

Romdesign, beneficiara hotelului de pe strada Traian Vuia, mai are un proiect imobiliar pe strada Constantin Brâncuși, dar acesta a fost anulat în instanță.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au arătat în motivarea deciziei de anulare a PUD că arhitectul şef al municipiului, Daniel Pop, a emis avizul de oportunitate fără să consulte Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, ceea ce a făcut avizul nul. Proiectul a fost contestat de Călin Văduva de la Fortech și alți vecini. Blocul urma să aibă cinci etaje, într-o zonă preponderentă cu case.

Citește și:

URBANISM DE CUMETRIE ÎN FUNĂRIA LUI BOC: Arhitectul şef emite avize după cum vor muşchii săi. Instanţa a decis definitiv anularea PUD pentru construcţia fraţilor Mărghitaş de pe strada Brâncuşi

În 2013, firma fraților Mărghitaș și-a pus în cap locuitorii de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor după ce Romdesign a început construirea unui bloc de cinci etaje în zonă. Oamenii au considerat terenul respectiv zonă verde, dar Primăria a explicat atunci că terenul a fost revendicat și retrocedat, iar ulterior vândut dezvoltatorilor imobiliari.

Adauga comentariu