Din oras

Fie targul de Craciun cat de urat, macar sa fie profitabil!

Targul de Craciun din Piata Unirii si-a deschis ieri portile. 30 de casute de lemn, mai multe cu 20 decat anul trecut, ascund, dupa obloane, carnati, sunca afumata, ciocolata, sucuri acidulate, jucarii, vin fiert, bijuterii si accesorii confectionate manual, fete de masa si caciuli colorate. In timp de comerciantii nu se plang de vanzari, organizatorul targului, Sergiu Liti, isi freaca mainile de bucurie: la finalul sezonului ii intra in buzunar aproape 50.000 de lei numai din subinchirierea casutelor de lemn.

Dupa ce, anul trecut, Clujul se lauda cu cel mai urat targ de iarna din Transilvania, anul acesta, Sergiu Liti si-a incordat fortele si a plusat: a crescut de trei ori numarul casutelor din piata si a aruncat, in mijlocul lor, un carusel ce aduce mai mult a circ decat a sarbatoare. Chiar daca vizitatorii si, in  principal, orice persoana cu simt estetic blameaza harababura din miezul orasului, pe Liti nu-l atinge nimic. Inceputul lui 2014 ii va aduce aproape 50.000 de lei dintr-o singura miscare de incheietura.

“Am adus migdale, alune pralinate si decoratiuni de Craciun. Avem globuri facute manual, globuri unicat si castane prajite”, isi apara Sergiu Liti targul.

Intr-adevar, fata de anul trecut, cand in piata gaseai pungi de cafea, pachete vidate de Amaroy, ciocolata ieftina vanduta la suprapret, sucuri acidulate, bere la doza, snacks, ciocolata si vin fiert, diferenta e imensa. Acum, clujenii pot pleca acasa si cu o lingura de lemn in buzunar si un lant colorat la gat, toate facute de mestesugarii Clujului.

Dar cresterea numarului de comercianti ai targului nu vine doar in intampinarea turistilor care vor o amintire de la Cluj. Mai multe tarabe inseamna mai multi bani pentru organizator.  

In timp ce Primaria Cluj-Napoca cere 0,56 lei pe metrul patrat de casuta inchiriata, domnul Liti le subinchiriaza cu preturi cuprinse intre 1.700 de lei (cele mici, de 6 metri patrati) si 2.500 de lei (cele mari, de 12 metri patrati). Dupa cateva calcule simple, rezulta ca Liti plateste 3,36 de lei pe zi, adica putin peste 200 de lei – pe intreg sezonul – pentru o casuta mica si 6,72 de lei pe zi, adica aproximativ 400 de lei pe sezon pentru una mare.  Iar daca luam in calcul faptul ca in Piata sunt aproximativ 25 de casute mici si 5 mari, cifrele cresc imbucurator pentru organizatorul targului: Mosul ii aduce, doar din aceasta activitate, aproximativ 50.000 de lei. Nu mai punem la socoteala profitul incasat de la patinoarul la care intrarea e 10 lei pentru copii si 15 lei pentru adulti, plus inchirierea patinelor, inca 10 lei, in timp ce chiria platita de acelasi Liti la administratie e de 0,36 lei pe metri patrat, zilnic.

Targul de Craciun se va desfasura in perioada 2-23 decembrie 2013, in Piata Unirii.

„Exista o anumita liniste a sarbatorilor, o magie a lucrurilor marunte, care se strang la piept. Daca pui totul la un loc, si comercianti, si jocuri, si patinoar, e sufocant – frumos spus”, a declarat Serban Tiganas, seful Ordinului Arhitectilor din Romania.

Nu la fel de galanti au fost, insa, membrii PNL Cluj, care au ironizat targul din Piata Unirii cat au putut de tare.

„E limpede ca acest uimitor concept urbanistic si organizational post-rachitelian ne face sa fim unici intr-o Europa centrala si occidentala a urbanitatii si bunului gust. Si, bineinteles, va fi sursa de vesnica pomenire a noastra in cataloagele cu targuri de Craciun continentale”, scriu penelistii intr-un comunicat de presa trimis astazi.

Oaia si capra 

„Sa vezi si sa pipai o oaie vie, intarcuita la doi pasi de-un antic carusel, intr-o piata recunoscuta de altfel pentru frumusetea monumentelor sale, e lucru mare. Dar si destul de riscant din punctul de vedere al drepturilor sacre si inalienabile ale animalelor. Drept pentru care – din doua motive – il sustinem neconditionat pe domnul primar Boc sa dezvolte si completeze stilul post-rachitelian cu influentele neo de la Romanasi si sa aduca, de urgenta-n piata, si o capra”, mai scriu reprezentantii PNL Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *