Fie site-ul municipalității este defect, fie defecți sunt acei consilieri locali care sfidează Legea administrației publice și locale

Eh, nu ne-am fi grăbit să ne băgăm în seamă cu privire la rapoartele de activitate ale aleșilor locali, în fond Legea administrației publice și locale îi păsuiește cu depusul până la data de 31 mai a fiecărui an, dacă nu citeam un material cu privire la raportări de activitate și depășiri de plan în Consiliul Local Cluj-Napoca pe site-ul Ziua de Cluj.

Curioși din fire l-am citit, tocmai că ne-am fi bucurat de acest avans în raportare știut fiind faptul că pe aleșii locali îi doate-n cot de lege și de alegătorii lor între mandate.

Așa am aflat că, prin comparație la ceea ce știam de anul trecut, “admiratoarea” noastră din partea PSD Cluj-Napoca, consilierul local Corina Croitoru clar s-a auto-depășit pe sine însăși. Dacă pe anul 2016 (deh, doar jumătate de an) a reușit să se întindă pe o pagină și jumătate și să conțină nimic notabil în afara clasicelor participări la ședințe, inițierea unor proiecte de hotărâre (11 la număr) și acordarea de avize din partea comisiei din care face parte plus opt intervenții în opt ședințe de Consiliu Local, raportul de activitate pe 2017 o aduce pe poziția a patra printre consilierii care au inițiat… inițiative. Are 237. Și că Dan Tarcea a fost cel mai guraliv din plen: 281 de intervenții. Și multe alte inutilități statistice.

Din păcate, după cum vă ziceam, acest lucru nu rezultă din vreun raport de activitate individual publicat de (de exemplu) consilierul local Corina Croitoru pe site-ul municipalității, ci dintr-un așa zis “Raport de activitate al Consiliului Local”, pe 2017 – probabil făcut de către funcționarii de la mass media din primărie și difuzat preferențial. Că și acolo avem parte de “admiratorii” noștri și comunicatorii de embargou ai lui Boc (care are impresia că tăcerea în relația cu amss media este de aur).

Ei bine, acest așa zis “Raport”, oricât l-am gugălit, nu am găsit altă referire la el decât în materialul publicat în 8 februarie pe site-ul Ziua de Cluj. În rest, nada, zero afișări, inclusiv pe situl oficial al Primăriei Cluj-Napoca. Unde nici măcar pe anul 2016 nu apar TOATE rapoartele de activitate ale TUTUROR consilierilor.

Conform Legii administrației publice locale, aleșii urbei sunt OBLIGAȚI să prezinte un astfel de raport de activitate, însă majoritatea nici măcar nu se sinchisesc de acest lucru.

Articolul 51, alin. 3 și 4, din Legea 215/2001, republicată și actualizată:

”(3) Consilierii locali sunt obligaţi ca, în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe.

(4) Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului.”

Interesantă ni s-a mai părut și partea cu OBLIGAȚIA consilierilor locali de a organiza periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe… Poate primim un raport (altfel decât prin intermediul altor ziare) prin care să ni se comunice de către onor consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca care a fost data ultimei lor audiențe cu cetățenii municipiului?!

Adauga comentariu