Festivalul infectărilor, după ce rata incidenței a trecut de 2/1000 locuitori: „Suntem, cumva, în graficul european. Nu sunt nici un fel de vârfuri…”

Festivalul UNTOLD s-a încheiat. Școala a început concomitant cu o creștere a incidenței infectărilor: potrivit DSP Cluj, rata incidenței la 1000 de locuitori este în prezent de 2.03. Reprezentanții administrației locale susțin că această majorare se înscrie în trendul „european”. Dar „depinde de noi” dacă rata incidenței va crește, iar activitățile școlare vor trece în regim online. 

 Astfel, vicele Tarcea a apreciat creșterea numărului de infectări COVID-19 în context european, iar majorarea incidenței era una deja preconizată de autorități. 

„După ultimele cifre pe care le-am primit de la Instituția Prefectului eram la o cifră de 2,03 incidența la 1000 locuitori.

Suntem, cumva, în graficul european, nu sunt nici un fel de vârfuri în această perioadă.

Trendul era unul crescător.

S-a întâmplat ca să fie depășit de 2 în zilele astea, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Totuși, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca se arată optimiști:

„În ceea ce privește școala: până la 6/1000, școala se va desfășura în formatul normal și sperăm ca să rămână așa. 

Pentru că copiii au nevoie să socializeze, au nevoie să se întâlnească, să meargă la cursuri. (…). 

Am fost la deschiderea școlii la Liceul „Avram Iancu”, am văzut acolo foarte mulți copilași de clasă pregătitoare și m-am uitat cu mare emoție la ei. (…).

în imagine: vicele Dan Tarcea și edilul Emil Boc

13 septembrie 2021, deschiderea anului școlar 2021-2022 

sursa foto: captură emilboc/facebook.com

A fost așa, o emoție foarte pozitivă, să spun așa, în ziua în care am fost la deschiderea anului școlar”, a adăugat vicele Dan Ștefan Tarcea. 

În privința emoțiilor părinților, care se uită cu îngrijorare la creșterea numărului de infectări și potențialul transfer al orelor în regim on-line, Tarcea a explicat că întreaga responsabilitate „depinde de noi” și de disponibilitatea de a ne vaccina:

„Să știți că asta va depinde numai de noi.

Depinde de noi cum ne raportăm și cum înțelegem să ne facem vaccin, pentru că din păcate altă soluție nu există”, a atenționat viceprimarul Dan Tarcea. 

CITEȘTE ȘIÎn Clujul postfestivalier, deja incidența Covid-19 a trecut de 2 la mie. Ce restricții s-ar putea impune?

Întrebat dacă CJSU se va întruni marți pentru a decreta restricții în Cluj-Napoca, așa cum a fost cazul ieri pentru comunele Aiton, Baciu, Cășeiu, Câțcău și Geaca, care au depășit incidența de 2 la mie, prefectul județului Cluj, Tasnadi István-Szilárd, a declarat:

„Așa cum am procedat în cazul fiecărei unități administrativ-teritoriale, intrăm într-o perioadă de observație de 48 de ore conform HG, iar dacă nici joi nu va scădea sub 2/1000, vom convoca CJSU și începând cu ziua de vineri trecem în scenariul galben”, a afirmat acesta. 


Adauga comentariu