Cooltura

Festivalul Flori de Speranță, care îi învață pe copiii cu sindrom Down să se respecte pe sine

A cincea ediție a Festivalului Flori de Speranță, organizat de Asociația Down – Centrul Educațional Raluca, va avea loc în 10 mai, la Cluj-Napoca. Ceea ce urmărește acest festival este ca societatea să accepte tinerii cu sindrom Down ca pe orice alte persoane. Tinerii de aici au ajuns să învețe să trăiască într-o societate care de multe ori poate fi dură pentru că judecă după aparențe. Cel mai potrivit motto ar fi că îi putem ajuta pe acești copii să învețe să aibă respectul față de sine. Toți tinerii cu sindrom Down sunt deosebiți și talentați. Fiecare este încurajat să participe la tot felul de activități atât artistice cât și sportive.

În fiecare an, din 2012 încoace, în luna mai după cum ne-au obișnuit cei de la Asociația Down – Centrul Educațional Raluca din Cluj-Napoca are loc Festivalul Flori de Speranță, are misiunea de a evidenția și promova talentele artistice ale copiilor, tinerilor și adulților cu sindrom Down și se bucură de participarea a tot mai multor asociații din țară.

Am stat de vorbă cu mama Ralucăi care este și fondatoarea asociației, despre ediția de anul acesta și care este povestea acestui Festival Flori de Speranță.  

„Anul acesta în 10 mai vor fi două ateliere creative, unul cu tehnicile de înobilare a obiectelor și celălalt floral pentru că abia în noiembrie am inagurat primul loc unde persoanele cu sindrom Down vor avea servicii, adica loc de muncă, deci asta ar fi povestea zilei de miercuri. Joi și vineri este concursul Miss&Mister Down unde candidații înscriși candidează pentru titlul Miss&Mister Down 2017, iar sâmbătă pe lacul de la Câmpenești va fi Campionatul național de pescuit. Acestea sunt cele patru zile de activități ale festivalului. Festivalul a luat ființă în urma unei olimpiade sportive în Retezat, unde organizatorii au făcut una dintre seri cu talentele sportivilor. Așa eu am văzut că au talent și am vrut să-i scot la lumină și să știți că s-a reușit în foarte mare măsură lucrul acesta”, ne povestește Adriana Avram, fondatoarea Asociației Down – Centrul Educațional Raluca.

La ediția din acest an vor veni și asociații din alte orașe din țară.

„Cu festivalul acesta urmărim să arătăm României, că e vorba de eveniment național că oamenii aceștia sunt talentați și nu trebuie să te ferești de ei când te întâlnești cu ei pe stradă. Acesta este scopul. Deși îi facem pe ei să se simtă bine să-i potențăm valoric și lumea să îi accepte astfel.
Facem și schimb de experiență și cu alte asociații cu sindromul Down și din alte orașe din România.  La acest festival, anul acesta vin tineri de la asociații din șase orașe. Altădată erau mai mulți dar sunt foarte multe activități și anul acesta noi am avut un pic mai multe responsabilități cu atelierul despre care v-am  vorbit. Avem totuși concurenți pentru care Clujul înseamnă foarte mult. Nu dorm cu lunile că urmează să vină la Cluj”, afirmă Adriana Avram.

Povestea înființării acestei Asociații este una aparte, căci totul a pornit de la Raluca, o tânără cu sindrom Down, care își terminase studiile și era obligată să stea singură în casă. astfel părinții Ioan și Adriana Avram au înființat această asociație pentru a veni în ajutorul copiilor și tinerilor cu sindromul Down, pentru a avea activități care să le ocupe timpul și să îi integreze în societate.

„A luat ființă în 2010, și a fost oarecum obligatoriu pentru că Raluca terminase toate formele de învățământ și era obligată să stea singură în casă. Nu am conceput lucrul acesta și am pornit cu forțe proprii să inființăm o asociație, care s-a dezvoltat ușor. Tinerii au ajuns la un oarecare nivel de înțelegere a vieții sociale și sunt receptivi la ceea ce înseamnă (Și eu pot, și eu sunt ca tine!). Au un alt respect față de propria persoană. Activitățile noastre sunt sportive, artistice, pictură, bucătărie, din toate câte puțin pentru că încercăm să îi învățăm să trăiască într-un procent cât mai mare independent. Nu se va putea 100% niciodată. Întotdeauna vor avea nevoie să fie supravegheați, dar îi poți ajuta să aibă un alt respect față de propria persoană, să nu se ascundă după eticheta handicapat”, vorbește Adriana Avram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *